Sigorta sözleşmesi tam iki tarafa borç yükleyen bir sözleşmedir. Bu sözleşmede sigorta ettirenin primi ödeme borcunun karşılığını sigortacının riski taşıma borcu oluşturur. Bu borcun sonucu sigorta tazminatını ya da bedelini ödeme borcudur. Sigorta sözleşmesi sürekli edim doğuran sözleşmelerdendir.
Bu tanımdan hareketle Sigorta sözleşmesi, sigortacının sigorta güvencesini ve sigorta ettirenin de prim ödeme borcunu üstlendiği her iki tarafa borç yükleyen sözleşmedir.Sigorta sözleşmesi sigortacı ile sigorta ettirenin karşılıklı iradelerinin örtüşmesi ile kurulur.
6762/m.1267,1295,1296. ÖZET : Sigorta sözleşmesi şekle bağlı bir sözleşme değildir. Ancak sözleşme doğmuş olmasına karşılık sigortacının sorumluluğu primin veya ilk taksidinin ödendiği tarihte başlar.
b.
6762 sayılı TTK'nın 1264. maddesi uyarınca sigorta sözleşmele ri hakkında TTK'nın 5. kitabının hükümleri uygulanacaktır. Hüküm bulunmadığı hallerde ise Borçları Kanunu hükümleri uygulanacaktır.
Sigorta sözleşmesi herhangi bir şekle tabi değildir. Bu sözleşme icap ve kabul iradelerinin uyuşması durumunda kurulur. Bazı sigorta türleri sözleşme ihtiyarî iken bazıları ise zorunlu sigortalardır. Bu bakımdan zorunlu sigortalar, sözleşme yapma özgürlüğünün istisnasını oluşturur (Ör: zorunlu trafik sigortası).
İlgili 45 soru bulundu
Sözleşmenin Unsurları Nelerdir? Sigorta sözleşmesinde yer alması gerek temel unsurlar “sigorta menfaati, prim, sigorta bedeli ve riziko” şeklindedir.
Türk Borçlar Kanunu'nda sözleşmeler, kural olarak, hiçbir şekle bağlı değildir. Diğer bir ifadeyle, kanunda kendisi için bir şekil kuralının öngörülmediği bir sözleşmenin taraflarca sözlü, yazılı veya resmi şekilden herhangi birinin tercih edilmesi suretiyle yapılması mümkündür.
Buna göre sigorta sözleşmesi de en az iki tarafın bir araya gelmesi ile kurulabilir. Bu taraflardan birisi sigortacı, diğeri ise sigortalıdır. söz edilmiştir. Sigorta sözleşmesi ile bir prim karşılığında, diğer tarafa (sigortalı/lehdar) tazminat ödemeyi üstlenen, risk taşıyan taraftır.
MADDE 1408- (1) Sigorta sözleşmesinin yapılması anında, sigortalanan menfaat mevcut değilse, sigorta sözleşmesi geçersizdir. Sözleşmenin yapıldığı anda varolan menfaat, sözleşmenin süresi içinde ortadan kalkarsa, sözleşme o anda geçersiz olur.
Sigorta Sözleşmesinin Sona Ermesi Nedir? Süre: sigorta sözleşmesinde öngörülen sürenin bitiminde sözleşme sona erer. Rizikonun gerçekleşmesi; sigorta edilen rizikonun sigorta süresi içinde gerçekleşmesi ile tam ziya varsa sigorta sözleşmesi sona erer. Kısmi hasarda, kalan kısım için sigorta himayesi devam eder.
TKHK'nın yürürlüğe girmesi ile birlikte tüketici işlemi kavramının kapsamı genişletilerek tüketicilerin tarafı olduğu sigorta sözleşmeleri de tüketici işlemi olarak kabul edilmeye başlamıştır.
MADDE 11 – (1) Sigorta sözleşmelerinin ana muhtevası, Müsteşarlıkça onaylanan ve sigorta şirketlerince aynı şekilde uygulanacak olan genel şartlara uygun olarak düzenlenir.
Poliçe. Genellikle yazılı sigorta sözleşmesi anlamında kullanılmaktadır. Sigortacı ile sigortalı arasındaki sigorta sözleşmesinin yazılı, yasal delilidir. Sigortacı ile teklif sahibinin teminat şartları ve sigorta primi üzerinde anlaşmalarından sonra, sigortacı tarafından düzenlenmektedir.
Sigorta şirketleri tarafından karşılıklı güven ilişkisine dayalı olarak sunulan hizmet koşullarının detaylı olarak belirtildiği yazılı belge “sigorta poliçesi” olarak adlandırılır. Poliçe ne demek sorusuna tanımsal olarak bir cevap verecek olursak da sigorta senedi diyebiliriz.
Sigorta sözleşmesinin bir diğer unsuru olan riziko ise taraf iradelerinden bağımsız olarak gerçekleşmesi muhtemelen olan, ancak gerçekleşip gerçekleşmeyeceği veya ne zaman gerçekleşeceği belirli olmayan, gerçekleşmesi halinde zarar doğurma ihtimali olan olaydır.
(2) Tarafların, fiziki olarak karşı karşıya gelerek akdettiği sigorta sözleşmelerinde sigortacının sadece sözlü olarak bilgilendirme yapması mümkün değildir. Ancak sözleşmeye taraf olmak isteyen kişilere bilgilendirme metinde yer alan önemli hususlara ilişkin sözlü olarak da bilgilendirme yapılır.
Üçüncü kişinin adının belirtildiği durumlarda, tereddüt hâlinde, sigorta ettirenin, üçüncü kişinin temsilcisi olarak değil, kendi adına fakat üçüncü kişi lehine hareket ettiği kabul edilir. Sözleşmede, sigortanın kimin menfaati için yaptırıldığı açık da bırakılabilir. “Kimin olacaksa onun lehine” sigorta olur.
Sigortalı onbeş yaşından büyükse kanuni temsilcinin dışında ayrıca onun da izni alınır. İzin olmadan yapılan sözleşme, icazet verilmediği takdirde geçersizdir [TK 1490/(2)]. Sigortacı da sigorta sözleşmesinin feshini sigorta ettirene karşı kullanır (Bozer, s. 56).
Uygulamada kural olarak icap sigorta ettiren tarafından gerçekleştirilir. Bu da sigortacı tarafından hazırlanmış yapılacak sigorta sözleşmesine ilişkin temel hususları içeren bir teklifnamenin sigorta ettiren tarafından doldurulup sigortacıya iadesiyle gerçekleştirilir.
Bu düzenlemeler uyarınca sigortacının borç ve yükümlülükleri; hukuki koruma sağlamak, yardımda bulunmak, zarar görenin sigortacıdan doğrudan talebi halinde zararı tazmin etmek ve takas yasağıdır.
Ticari sözleşmenin tarafları ise sigortanın yapıldığı şirket ve sigorta ettiren kişidir. Bu durumda sigortalı kişi ya da kişiler, lehdar olarak kabul ediliyor. Yani sigortanın prim ödemelerini yaptıran kişi sigorta ettiren, sigortadan faydalanan kişi ise lehdardır.
Birleştirilmiş Sigortalar: Bir kurum ya da şahıs birden çok menfaat veya birden çok şahısın üzerlerindeki menfaatleri üzerindeki rizikolar için sigorta yaptırılabilir. Bu rizikolar için tek bir poliçe düzenlenir. Aile hayat sigortaları ve grup sigortaları gibi.
Sözleşmeler üç biçimde yapılır: sözlü sözleşme, adi biçimde yazılı sözleşme ve resmi biçimde yapılan yazılı sözleşmeler.
Türk ve İsviçre hukuk sistemlerinde sözleşmelerde şekil özgürlü- ğü ilkesi geçerlidir. Buna göre sözleşmenin tarafları sözleşmenin kurul- masını sağlayan iradelerini diledikleri şekilde açıklayabilirler. 1 Borçlar Kanunu'nun buna ilişkin 11. maddesi; “Akdin sıhhati, kanunda sarahat olmadıkça hiçbir şekle tabi değildir.
MADDE 1- Sözleşme, tarafların iradelerini karşılıklı ve birbirine uygun olarak açıklamalarıyla kurulur. İrade açıklaması, açık veya örtülü olabilir. MADDE 2- Taraflar sözleşmenin esaslı noktalarında uyuşmuşlarsa, ikinci derecedeki noktalar üzerinde durulmamış olsa bile, sözleşme kurulmuş sayılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri