Ancak SGK tarafından yapılan değişiklik sonrası, artık Türkiye ile karşılıklı sosyal güvenlik anlaşması olmayan ülkelerin uyruklarındaki yabancı çalışanlar için “12-U.Söz. Olmayan Yab. Uyrk. Sigortalı” sigorta kolu üzerinden giriş yapılmalıdır.
4A, 4B, 4C sigorta kolları, Türk vatandaşı olan ve aktif çalışan kişilerin sosyal güvencelerden faydalanabilmesini sağlayan sistemlerdir. Üç sigorta kolu da Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) bağlıdır.
Sosyal güvenlik sistemimiz iş kazası ve meslek hastalığı, hastalık ve analık sigorta kollarını kapsayan kısa vadeli sigorta kolları ile, malullük, ölüm ve yaşlılık sigorta kollarını kapsayan uzun vadeli sigorta kollarından oluşmaktadır.
İşveren eğer 5510 sayılı Kanun'un 102. maddesi uyarınca yabancı çalışma izni olmaksızın çalıştırılan dolayısıyla sigorta giriş işlemleri yapılamayan yabancı çalışanların her biri için 2016 yılında 1.647 TL ilâ 8.325 TL idari para cezası ödemek zorunda kalacaktır.
İlgili 26 soru bulundu
Türkiye'de geçerli çalışma izni olmadan çalışan yabancılar hakkında cezai ve idari işlem uygulanır. İzinsiz çalıştığı belirlenen yabancıların Türkiye'ye girişi, pasaport, vize ve ikamet izni konuları tetkik edilerek, durumları yasal olmayanlar sınır dışı edilmektedirler.
Çalışma izin belgesi bulunmayan yabancı işçi çalıştıran işverenler, her bir yabancı işçi için 35.815 TL (203 yılı için) idari para cezası ödemek zorunda kalacaktır. Bu fiilin tekrarı idari para ceza bir kat artırılarak uygulanacaktır.
2.Yaşlılık Sigortası; Sigortası bulunan kişinin belirlenmiş olan yaşa gelmesi durumunda, yaşlılık aylığı sağlayan zorunlu ve primli bir sosyal sigorta türüdür.
SGK'nın http://e.sgk.gov.tr adresine giriş yaptıktan sonra sayfada 'vatandaş' sekmesini kullarak "Emekli Aylığı ve İkramiye Hesaplama" kısmını bularak hangi sigorta koluna bağlı çalışıyorsanız ilgili ekrandan sorgulama yapabilirsiniz.
4a sigortası, Eskiden Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) çatısı altında olan ve SSK'ya prim ödeyenleri dahil eden bir sigortaydı. Ancak SSK, SGK'ya bağlandığında halk arasında bilinen SSK sigortası da 4a sistemi adını aldı. 4a sisteminin kapsamı ise özel bir iş yerinde sözleşmeli olarak çalışan kişilerdir.
Bunlar; yangın sigortası, kaza sigortası, araç sigortası (kasko ve trafik sigortası), tarımsal sigortalar ve makine sigortaları olarak karşınıza çıkmaktadır. Bu sigortalar sayesinde de kişi, herhangi bir risk gerçekleşmesi sonucunda gerekli tespitler elde edildikten sonra maddi hasara karşılık tazminat almaktadır.
SGK 4A aktif ne demek diye baktığınızda ise fiilen herhangi bir sigortalı işte çalışan kişilerin sahip olduğu haklardır. SGK 4A hizmet dökümü bilgilerinizi e-Devlet üzerinden görebilir, prim gün sayınızı öğrenebilirsiniz. Sistem üzerinden 4A özet hizmet dökümü ile güncel bilgilere ulaşabilirsiniz.
Sosyal Güvenlik sistemine getirilen düzenlemeler gereği “Sosyal Güvenliğin Tek Olması Gerekliliği İlkesi” kabul edilmiştir. Buna göre sosyal güvenliğin tek olması ilkesi gereği bir kişi aynı anda birden fazla sigortalılık statüsüne sahip ise bunlardan yalnızca biri bakımından sigortalı sayılmaktadır.
Sosyal güvenliğin tekliği ilkesine göre bir sigortalı aynı anda farklı statülerde sigortalı olmayı gerektirecek faaliyette bulunuyorsa, sadece bir statüden sigortalı olabilir. Diğer statüden, sigortalı olmayı gerektirecek bir faaliyetinin olmasına rağmen sigortalı olamaz.
Öğrenciler SGK Kapsamında mıdır? Tüm öğrenciler, 24 yaşını bitirene kadar anne veya babasının SGK'sından yararlanabilir. Yeni uygulamada bu kişilerin, bağlı oldukları eğitim kurumunun öğrenci işlerinden alacakları basit bir yazı ile öğrenci olduklarını SGK'ya bildirmeleri yeterli olacaktır.
GENEL İŞLER ( 20 )
Zorunlu sigorta kolu, işverenlerin çalışanlara yaptırmakla zorunlu olduğu sigortaları kapsayan bir ifadedir. 4A zorunlu sigortalılar ise 5510 sayılı yasa gereği Sosyal Güvenlik Kurumu altında yer alan 4A, eski adıyla SSK'ya prim ödeyen kişileri kapsar.
Aylık Prim ve Hizmet Belgesi, 4A kapsamında primleri yatan ve sigortalı çalışan işçileri kapsamaktadır. APHB Sigorta türü, 4A kapsamında çalışan kişiler için düzenlenen ve her ay bildirilmesi gereken bildirgedir. Bu kapsamda çalışan kişi, ilgili belgeye e-Devlet üzerinden erişebilmektedir.
Uzun vade gün sayısı emeklilik için ödenmiş olan toplam gün sayısı anlamına gelir ve çalışanlar tarafından takip edilir. Sigorta dökümünün yer aldığı alanda uzun vade gün sayısını bulmak mümkündür.
İsteğe Bağlı Sigortalıların Prim Oranları
İsteğe bağlı sigorta primi, prime esas kazanç alt sınırı ile üst sınırı arasında sigortalı tarafından belirlenen prime esas kazancın %32'sidir. Bunun %20'si MYÖ (malullük-yaşlılık-ölüm), %12'si Genel Sağlık Sigortası primidir.
Türkiye'de çalışma izni olmadan çalışan yabancı işçilere idari olarak 14.319 TL para cezası uygulanır. Bu ceza miktarı her yıl yapılan düzenlemeler ile arttırılmaktadır. Ayrıca para cezasına ek olarak kaçak çalıştığı tespit edilen yabancı işçiler ülkeden sınır dışı edilirler.
Sigorta, işçilerin kaza veya hastalık gibi olumsuz durumlarla karşılaşmaları durumunda haklarının korunmasını sağlar. İş yerleri, bünyelerinde istihdam ettikleri işçilerin sigortalarını eksiksiz ve zamanında yatırmak zorundadır. İş yerlerinin işçileri sigortasız şekilde çalıştırmasına kaçak işçi çalıştırma adı verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri