Bir hipnoz eğitiminde hipnozun derinliğini üç aşamada inceleniyor. Her aşama da uygulamalar ve hipnozun sınırları farklıdır. Her aşamanın kendi içinde uygulanabilcek / gözlemlenebilecek bazı rutinler vardır ve bunlara hipnotik fenomenler denir.
Hipnozun oluşturulduğu ruh haline trans hali denir. Nöro-Linguistiğin klasik bir görünümü olan hipnozda hipnotik fenomenler dediğimiz, kişinin bilinçli halinde ortaya çıkmayan belli yetenekler / özellikler ortaya çıkar.
Hipnotik, merkezî sinir sisteminin çalışmasının yavaşlatıcı madde. Farmakolojik olarak uygun dozda kullanıldığı zaman uyku sağlayan ilaçlardır. Hipnotik etki sedatif etkiden daha güçlüdür. Birçok hipnotik ilaç yüksek dozda anestezik etki gösterir.
Hipnoz, Yunanca uyumak anlamına gelmektedir. Fakat hipnoz tam anlamı ile uyku hali değil, uyku ile uyanıklık arasında olup, telkin almayı kolaylaştıran bir ruh halidir. Bilinçli olarak yapılan bir hipnoz sırasında, birey terapistin söylediği her şeyi duyar ve kendi düşüncelerinin de farkındadır.
Hipnoz, insanların artan dikkat, konsantrasyon ve telkin edilebilirlik yaşadıkları trans benzeri bir zihinsel durum. Uyku benzeri bir durum, daha çok odaklanmış bir dikkat, yüksek telkin edilebilirlik ve canlı fanteziler durumu olarak da ifade ediliyor.
İlgili 18 soru bulundu
Hipnoz, bakışla, sözle veya bazı yardımcı nesneler kullanılarak, telkin ile oluşturulan özel bir bilinç hâlidir.
Hipnotik dil kalıpları ise, özellikle iş yaşamında başarılı ve etkili sonuçlar elde etmek için kullanılan psikolojik iletişim teknikleridir. Bu kalıplar, karşınızdakinin düşüncelerini ve eylemlerini bilinçaltı düzeyde yönlendiren gizli emir kipleri içerir.
Bunlar psikolojik alt yapısı, eğitimi olmayan kişiler tarafından, ilgi çekme amacı ile sergilenen sahne gösterileridir. Hipnoz , Sağlık Bakanlığından sertifika almış, tıp doktorları ,diş hekimleri, klinik psikologlar tarafından uygulanabilir. Bunlar dışında kalan kişilerin hipnoz ile tedavi etme yetkisi yoktur.
Hipnoz uygulamasında kişinin bilinçaltı, kişinin kendi isteği doğrultusunda telkin alabilir hale gelmekte, yönlendirilebilmektedir. Hipnoz kesinlikle bir uyku süreci değildir. Hipnoz uygulaması sırasında beyin fonksiyonları aktif haldedir, bireysel denetim açıktır ve kişide uyku hali bulunmamaktadır.
Hipnoz ve Hipnoterapi Hipnoz, kişinin bilinç altı unsurlarına ulaşmayı amaçlayan bir tekniktir. Hipnoterapi ise, hipnoz tekniğinin kişiye uygulandığı sırada yapılan tedavi yöntemi olarak tanımlanabilmektedir. Diğer bir deyişle hipnoterapi, kökeni hipnoza dayanan yöntemler uygulanarak gerçekleştirilen tedavidir.
Günümüzde sıklıkla başvurulan 5 adet hipnoz çeşidi vardır. Bunlar; kolektif hipnoz, sosyal hipnoz, grup hipnozu, oto hipnoz ve ilaçla hipnozdur. Söz konusu hipnoz çeşitleri uygulama alanları, hipnoz olacak kişi, hipnoz süresi ve kişilerin durumu ve uygulama alanına göre değişkenlik göstermektedir.
Hipnoz seanslarının süresi, kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir. Fakat genel olarak hipnoz seansları hipnoz öncesi ve sonrası olmak üzere toplamda 60 dakika sürmektedir. Fakat bazı durumlarda, seans süresinin uzatılması tedavinin başarısı açısından gerekli olabilmektedir.
Liebeault ve Bernheim'in ünleri Viyana'ya ulaştı, Sigmund Freud'un o kadar ilgisini çekti ki Fransa'yı ziyaret etti. Daha sonra Freud, hipnotik trans meydana getirmede etkili olamadığını öğrendi ve kendi psikoanaliz tekniği için hipnozu bütünüyle bıraktı.
Hipnoterapi nedir; Seanslarda hipnoz kullanılır ve amaç tedavi sürecini hipnoz ile destek sağlamaktır. Anksiyete bozukluğu, fobiler, ağrılarla baş edebilmek için ağrı yönetimi, sigarayı bırakma, kilo verme gibi çeşitli rahatsızlıklarda hipnoterapiye başvurulabilir.
okuyucunun beyninde zihinsel imajlar uyandıran söz kalıplarına kullanılan kelimelerdir. şıkır şıkır, şarıl şarıl, masmavi, mis gibi, takır takır, çıkmaz sokak, duvara toslamak gibi söz kalıpları, anlatılan olayın 5 duyuyla hayal edilebilmesini sağladığından hipnotiktirler.
Hipnoz ile bir kişinin 'beynini kontrol etmek', 'geçmişini unutturmak' veya 'kendisine aşık etmek' gibi olağanüstü güçler gerektiren şeyleri yapmak mümkün değildir.
Hipnoz tehlikeli olabilir: Hipnozun kendisi zararlı değildir, bir yan etkisi yoktur. Hipnoz edilen kişi terapiste bağımlı hale gelebilir: Böyle bir şey yoktur, hipnoz terapiste bağımlılığı teşvik etmez. Hipnozdan çıkılamayabilir: Böyle bir durumla karşılaşma olasılığı yoktur.
Hipnoz yeteneği, zayıflığı ya da zeka düşüklüğünü göstermez. Aksine zeki ve eğitimli insanlar daha kolay hipnoza girebilirler. Hipnoz bir uyku hali değildir. Birçok danışan, hipnozu yaşadıkları deneyimi bir trans olarak değil, telkin edilen olaylarla ilgili dikkat odaklanması olarak tanımlar.
Unutulmaması gereken nokta, “hipnozun asla bir büyü veya sihir olmadığıdır”. Diğer bir tarife göre de hipnoz, “bir içe bakış, bir farkındalık ve bilinç altını isteğe bağlı şekilde yönlendirme hali” olarak tanımlanmaktadır.
Hipnoz bazı kişiler tarafından 'uydurma bir yöntem' ve hipnotize olduğunu söyleyen kişiler 'iyi oyuncular' olarak tanımlansa da, uzmanlar bu yöntemin gerçek ve uygulamaları olan bir yöntem olduğunu belirtiyorlar. Farmakoloji bilimi sayesinde ortaya çıkan bazı ilaçlar, maddeler 'hipnotik' olarak tanımlanıyor.
Hipnotik doğumda trans anında ıkınmaya bile gerek kalmadan sadece nefesin sihirli gücü ile açılan kanaldan bebek kayarak gelir. Tüm doğum eylemi süresince gevşek olan bir kanalda doğum çok daha kolay geçer. Doğum başladığında hipnoz ağrı ve anksiyetede ciddi ölçüde azalma sağlamıştır.
Bu hipnoz çeşidi, sokakta ya da telefonda saniyeler içinde yapılabilir. Anladığımız kadarıyla usta dolandırıcılar bunu yapabiliyor. Telefon hipnozunda amaç, tuzağa düşürülen kişinin birkaç saat içerisinde para transfer etmesini sağlamaktır. Bu sebeple bir telaş psikolojisi içerisine sokan telkinler de verirler.
Telkinler hipnoz sırasında çoğu kez sözel olarak verilse de cümledeki vurgu ve tonlamalar, cümle dışındaki mimik ve hareketlerle de telkin verilebilir. İki tür hipnotik telkin bulunur. Dolaysız (direkt) telkinler en kolay telkin yöntemidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri