1.Yevmiye Defteri, 2.Defter-i Kebir ,3.Envanter Defteri 4.Bilanço Defteri. 5.Rejistro Defterini kullanmaları gerekir. Sigorta şirketleri ve acentelerin poliçe ve ek belgeleri (zeyil) branşlar itibari ile numara sırasına göre aylık olarak kaydettikleri resmi deftere denir.
Sözleşme yapma veya prim tahsil etme yetkisi bulunan sigorta acentelerinin Temmuz 2008 vergilendirme döneminde yaptıkları sigorta muamelelerine ilişkin vergileri Hizmet Vergisi (Sigorta Muameleleri Vergisi) Beyannamesi ile izleyen ayın 15 inci günü akşamına kadar vergi dairesine beyan ederek aynı süre içinde ödemeleri ...
Sigorta şirketlerinden alınan tazminatlar sunulan bir hizmetin yahut gerçekleştirilen bir teslimin bedeli olmadığından KDV'nin konusuna girmemektedir. Bu nedenle sigortalı şirketlerin hasar gören eşya için sigorta şirketlerinden aldığı tazminatlar için KDV hesaplanması söz konusu olmayacaktır.
II- KATMA DEĞER VERGİSİ (KDV) KANUNU AÇISINDAN
17/4-e maddesinde, banka ve sigorta muameleleri vergisi kapsamına giren işlemler ve sigorta aracılarının sigorta şirketlerine yaptığı sigorta muamelelerine ilişkin işlemlerinin KDV den istisnaolduğu hükme bağlanmıştır.
Sigorta muhasebesi, genel muhasebenin yöntemlerine göre sigorta şirketlerinin faaliyet konularına giren işlemlerin kaydı için gerekli özel hesapları bulunan bir uzmanlık muhasebesidir.
İlgili 24 soru bulundu
Faiz ve sigorta giderleri kısa ya da uzun vade ayrımı yapılmadan 780 Finansman Giderleri hesabında takip edilir.
Rejistro (kayıt defteri) nedir? Sigorta şirketleri ve acentelerin poliçe ve ek belgeleri (zeyil) branşlar itibari ile numara sırasına göre aylık olarak kaydettikleri resmi deftere denir.
35 Seri No'lu KDV Genel Uygulama Tebliğiyle; sigorta ve reasürans şirketleri, belirlenmiş alıcılar kapsamına alınmış ve Tebliğde özel olarak belirlenmeyen diğer bütün hizmet ifalarından KDV tevkifatı yapma sorumluluğu getirilmiştir.
Katma Değer Vergisi açısından
Katma Değer Vergisi (KDV) Kanunu'nun 17/4(e) maddesine göre; BSMV kapsamına giren işlemler ve sigorta aracılarının sigorta şirketlerine yaptığı sigorta muamelelerine ilişkin işlemler KDV den istisna tutulmuştur.
6802 sayılı Kanun uyarınca, sigorta şirketlerinin tüm işlemleri BSMV kapsamında bulunduğundan sigorta şirketlerinin her türlü mal teslimleri ve hizmet ifalarında KDV hesaplanmayacaktır.
Her türlü sigorta işlemleri, Katma Değer Vergisi ve Damga Vergisinden muaftır.
Bankalar ile Finansal Kiralama Kanunu kapsamındaki finansal kiralama, faktoring, finansman şirketleri, elektronik ödeme ve para kuruluşları, yetkili döviz müesseseleri, varlık yönetim şirketleri, sigorta şirketleri gibi kurumlarda kurumlar vergisi oranı %25'tir.
Hayat sigortalarında ne tür kesintiler yapılır? Hayat sigortalarında gider payı, üretim masrafı, işletme masrafı ve erken ayrılma kesintisi alınabilir. Bu kesintilerin yapısı ürün özelliğine göre değişiklik gösterir.
Buna göre sigortacılık dışında başka ticari faaliyette bulunma yasağı olan asli sigorta acentelerinin KDV mükellefiyeti bulunmamaktadır.
Bu duruma göre, sigorta acentelerinin Sigorta Komisyon Gider Belgesi bilgilerini Ba-Bs bildirim formlarına dahil etmemesi kanaati kesinlik kazanmış olup, bildirim verme mecburiyeti kapsamında bulunan diğer tüm alış/satışları söz konusu Form BA ve Form BS ile idareye vermeleri gerekmektedir.
Bu hüküm ve açıklamalara göre, sigorta acenteliği faaliyetiyle iştigal eden ve sigorta veya reasürans şirketi olmayan Şirketinizin Kurumlar Vergisi Kanununun geçici 13 üncü maddesi gereğince 2022 yılı vergilendirme dönemine ait kurum kazançları için kurumlar vergisi oranının %23 olarak uygulanması gerekmektedir.
Bir taşınmanızın veya aracınızın zarar görmesi ve bu zarardan dolayı tamir ettirmeniz durumunda işlemi gerçekleştirdiğiniz yer size bir fatura verecektir. Aynı zamanda bu faturanın bir diğer örneği yansıtma faturası altında sigorta şirketine kesilerek ödeme alınması için taraflarına gönderilir.
Kısmi tevkifat uygulaması kapsamına giren her bir işlemin KDV dahil bedeli 2.000 TL'yi aşmadığı takdirde, hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmaz. Sınırın aşılması halinde ise tutarın tamamı üzerinden tevkifat yapılır.
Kısmi tevkifat uygulaması kapsamına giren her bir işlemin KDV dahil bedeli 1.000 TL'yi aşmadığı takdirde, hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmayacaktır. Sınırın aşılması halinde ise tutarın tamamı üzerinden tevkifat yapılacaktır.
4. İşgücü Hizmeti Temininde Tevkifat Uygulaması Yazımızın 3. maddesinde sayılanlara, faaliyetlerinin yürütülmesi ile ilgili işlemlerde kullanılan işgücünün sağlanması şeklinde verilen hizmetlerde (işgücü temin hizmeti alımlarında), alıcılar tarafından (9/10) oranında KDV tevkifatı uygulanır.
Zeyilname kelimesi Arapçada “eklemek, ilave etmek” anlamlarına gelmektedir. Zeyil, sigorta poliçesinde yanlış/hatalı bir bilgi bulunması veya sigorta poliçesinde bilgi güncellemesi yapılması gibi hallerdeki düzenleme işlemine verilen isimdir. Zeyilname ise bahsedilen düzenleme ardından oluşturulan belgelerdir.
Büyük defter (Defteri kebir)
Büyük defter, firmaya ait tüm muhasebe kayıtlarının, detaylı olarak kayıt edildiği ticari defterdir.
Sigortacılık bölümü mezunları mesleki hayatlarında yangın, hastalık, kaza sigortası yaptıran kişilerin veya kurumların kayıtlarını oluşturur, sigorta ödemelerinin denetleyip kontrol ederek yasalara göre uygun olmasını sağlarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri