Bankalar ile Finansal Kiralama Kanunu kapsamındaki finansal kiralama, faktoring, finansman şirketleri, elektronik ödeme ve para kuruluşları, yetkili döviz müesseseleri, varlık yönetim şirketleri, sigorta şirketleri gibi kurumlarda kurumlar vergisi oranı %25'tir.
Kanunla kurulan emekli ve yardım sandıkları ile sosyal güvenlik kurumları, Kurumlar Vergisi Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi kapsamında kurumlar vergisinden muaftır.
Her türlü sigorta işlemleri, Katma Değer Vergisi ve Damga Vergisinden muaftır.
Ticaret şirketleri (Anonim Şirketler, Limited Şirketler vs.) kurumlar vergisi mükellefleri arasında sayılmıştır. Buna göre şirket olarak faaliyet gösteren sigorta acentelerinin safi kazançları kurumlar vergisine tabidir.
Kamu idare ve kuruluşları tarafından sosyal amaçlarla işletilen şefkat, rehin ve yardım sandıkları, sosyal yardım kurumları, yoksul aşevleri, ceza ve infaz kurumları ile tutukevlerine ait iş yurtları, darülaceze atölyeleri, öğrenci yurtları, pansiyonları ve benzeri kuruluşlar.
İlgili 27 soru bulundu
Kurumlar vergisi kurum kazançları üzerinden alınan vergidir. Kurumlar vergisi mükellefi olan kurumlar, tüzel kişiliğe sahip olmalıdır. Sermaye şirketleri, kurum olarak kabul edilir ve kurumlar vergisi mükellefidir. Şahıs şirketleri ise kurumlar vergisi ödemez.
Şu an Türkiye'de 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu uygulanmaktadır. 2021 yılı itibarıyla kurumlar vergisi oranı %22'dir. Türkiye'de kurumlar vergisi mükellefleri; sermaye şirketleri, kooperatifler, iktisadi kamu kuruluşları, dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler ve iş ortaklıklarıdır (KVK md.1).
6802 sayılı Kanun uyarınca, sigorta şirketlerinin tüm işlemleri BSMV kapsamında bulunduğundan sigorta şirketlerinin her türlü mal teslimleri ve hizmet ifalarında KDV hesaplanmayacaktır.
Sigorta şirketlerinden alınan tazminatlar sunulan bir hizmetin yahut gerçekleştirilen bir teslimin bedeli olmadığından KDV'nin konusuna girmemektedir. Bu nedenle sigortalı şirketlerin hasar gören eşya için sigorta şirketlerinden aldığı tazminatlar için KDV hesaplanması söz konusu olmayacaktır.
Hayat sigortalarında ne tür kesintiler yapılır? Hayat sigortalarında gider payı, üretim masrafı, işletme masrafı ve erken ayrılma kesintisi alınabilir. Bu kesintilerin yapısı ürün özelliğine göre değişiklik gösterir.
Katma Değer Vergisi (KDV) Kanunu'nun 17/4(e) maddesine göre; BSMV kapsamına giren işlemler ve sigorta aracılarının sigorta şirketlerine yaptığı sigorta muamelelerine ilişkin işlemler KDV den istisna tutulmuştur.
Birincisi, üretimin ( teklifname ve poliçeler) kaydını esas alan Sözleşme Kayıt Defterleri (Rejistrolar) ile Teklifname Kayıt Defteri ; ikincisi ise prim tahsilatını esas alan Prim Tahsilat defterleridir.
Bu oranlar 17 Kasım 2023 gün sonuna kadar verilmesi gereken 3. Dönem geçici vergi beyannamelerinde de uygulanacaktır. Özel hesap dönemine tabi olan kurumların ise 2023 takvim yılında başlayan özel hesap dönemi ve izleyen vergilendirme dönemlerinde elde edilen kazançlarına uygulanacaktır.
Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 5. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendinde iştirak kazancı istisnası tanımlanmıştır. Bu bent uyarınca, kurumların, tam mükellef başka bir kuruma iştirak etmeleri ve bu kurumdan kar payı (iştirak kazancı) elde etmeleri durumunda, bu gelir kurumlar vergisinden istisna olarak kabul ediliyor.
Girişim sermayesi yatırım fonları veya ortaklıklarının kazançları, • Gayrimenkul yatırım fonları veya ortaklıklarının kazançları, • Emeklilik yatırım fonlarının kazançları, • Konut finansmanı fonları ile varlık finansmanı fonlarının kazançları, kurumlar vergisinden istisna edilmiştir.
Bir mükellefin kurumlar vergisinden muaf olması, o mükellefin (kurumun) vergiye tabi olmamasını ifade eder. Vergiden muaf kurumlar, muafiyetlerinin devamı süresince kurumlar vergisi mükellefiyeti tesis ettirmezler ve kurumlar vergisi beyannamesi vermezler.
Buna göre sigortacılık dışında başka ticari faaliyette bulunma yasağı olan asli sigorta acentelerinin KDV mükellefiyeti bulunmamaktadır.
35 Seri No'lu KDV Genel Uygulama Tebliğiyle; sigorta ve reasürans şirketleri, belirlenmiş alıcılar kapsamına alınmış ve Tebliğde özel olarak belirlenmeyen diğer bütün hizmet ifalarından KDV tevkifatı yapma sorumluluğu getirilmiştir.
Sigorta şubeliği aldığınızda kar marjınız yaptığınız üretim çerçevesinde farklılık gösterecektir. Sigorta çeşitleri arasında komisyon oranları %8 ile %30 arasında değişmektedir.
Cevabı yine oldukça basit: “Mali gelir”. Tahsil edilen primler ile ödenen hasarlar arasındaki süre zarfında, sigorta şirketleri ellerindeki fonu yatırıma yönlendirerek mali gelir elde etmektedir.
Bir taşınmanızın veya aracınızın zarar görmesi ve bu zarardan dolayı tamir ettirmeniz durumunda işlemi gerçekleştirdiğiniz yer size bir fatura verecektir. Aynı zamanda bu faturanın bir diğer örneği yansıtma faturası altında sigorta şirketine kesilerek ödeme alınması için taraflarına gönderilir.
4- Sigorta acenteleri ile brokerlerin aktiflerinde bulunan demirbaş ve nakil vasıtalarının satışı durumunda bu satışlar için acenteler tarafından alıcıya fatura düzenlenmesi gerekmektedir.
Kurumlar vergisi beyannamesinde, her yıla ait tutarlar ayrı ayrı gösterilmek ve 5 yıldan fazla nakledilmemek koşuluyla geçmiş yılların beyannamelerinde yer alan zararlar kurum kazancından düşürülür.
Kendilerine özel hesap dönemi tayin edilen mükellefler, 2023 takvim yılında başlayan özel hesap dönemi ve izleyen vergilendirme dönemlerinde elde edecekleri kurum kazançları üzerinden mükellefiyet türüne bağlı olarak %25 ya da %30 nispetinde kurumlar vergisine tabi olacaklar.
Şahıslardan alınan vergi, gelir vergisi olarak adlandırılır. İşletmelerden alınan vergi, kurumlar vergisidir. Şahıslar gelirlerini yılda bir defa Mart ayında, hazırlayacakları beyanname ile devlete bildirir. Ticari bir alışverişte taraflardan biri Serbest Meslek Makbuzu veya Gider Pusulası ile çalışabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri