Kaçınma nedeni ise trafik sigortasının riske dönüşme olasılığının yüksek olması. Konuyla ilgili açıklama yapan Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu, firmaların trafik sigortası yapmaktan kaçınmalarının kanuna aykırı olduğunu belirtti.
Sigortasını yaptırmayarak para cezası alan kişinin günü geçmeden ödeme yapması büyük önem taşımaktadır. Kişinin ödemeyi geciktirmesi durumunda ise araç sigorta gecikme cezası devreye girmektedir. Trafik sigortası gecikme zammı olarak cezanın yazıldığı tarihten sonra her ay %5 oranında gecikme zammı uygulanmaktadır.
Trafik sigortası yaptırmadan araç ile kara yoluna çıkan sürücüler, (2023 yılı için) 436 TL trafik cezası ödemek zorunda kalır. Ayrıca trafik sigortası olmadan muayene yaptırılması da mümkün değildir.
Tanımdan anlaşılacağı üzere sigorta prim tutarı hariç, diğer tüm kapsamları kamu otoritesi tarafından belirlenmektedir. Bundan dolayı, trafik sigortasının hangi şirketten yapıldığı önemli değildir.
Aracın kayıtlı olduğu il, kaza durumu ve hasar veya hasarsızlık durumuna göre indirimler yapılacak. Ancak Hazine Müsteşarlığı'nın yasadan kaynaklanan yetkisini kullanarak yaptığı bu harekete karşı sigorta sektörü kanuna aykırı bir tavır takınarak hep birlikte poliçelerden taksit uygulamasını kaldırdı.
İlgili 38 soru bulundu
Yeni poliçe döneminde hasar talebine bağlı olarak sigorta primlerinde artış olabilmektedir. Sigortalı kişinin trafiğe çıktığı şehir de poliçe fiyatlarını etkilemektedir. En fazla trafik kazası raporlaması bulunduran şehirlerde trafik sigortası primlerinde artış göstermektedir.
Kazada Kusurlu Olsak Bile Trafik Sigortası Hasarı Karşılar mı? Evet, eğer sigortalı araç bir kaza yaparsa ve kusurlu tarafsa, trafik sigortası üçüncü tarafın zararlarını karşılar. Ancak, sigortalı aracın kendi hasarları genellikle trafik sigortası kapsamında değildir.
Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) trafik sigortası fiyatlarını belirler.
Poliçe yaptırmanız gereken günün ertesi günü trafik sigortası yeniletmeniz durumunda %5 oranında ceza ödemeniz gerekecektir. Geciktirdiğiniz her 30 gün için ise ödeyeceğiniz tutar %5 oranında artar. Ödenecek olan trafik sigortası cezası gecikme zammı %50 oranı ile sınırlandırılmıştır.
Trafik Sigortası Yaptırmadan Trafiğe Çıkmanın Cezası Ne Kadar? Trafiğe çıkmadan önce oluşması muhtemel riskleri güvenceye almak için zorunlu trafik sigortası yaptırılması gerekir. Zorunlu trafik sigortası yaptırmayan birey, 436 TL cezaya tabi tutulur. Aynı zamanda araç trafikten men edilir.
Trafik sigortası poliçe vadesini bir gün dahi geçmeden yenilenmesi gereken zorunlu bir poliçe türü. Yenilenmemesi durumunda bazı cezaları bulunuyor. Yenilenmeyen poliçeler için her yenilenmeyen 30 gün, artan şekilde %5 oranında ek prim (sürprim) uygulanır.
Örneğin %100 kusurlu olduğunuz bir kazaya karıştığınızda size ait trafik sigortası karşı tarafın ya da 3. şahısların hasarlarını karşılamaktadır. Sigortanız yoksa karşı tarafın hasarları sizin tarafınızdan finanse edilir. Dikkatli araç kullanmak ve kurallara dikkat etmek aslında en büyük sigortanız.
Sigortası olmayan araçlar, muayene alanlarından çekilerek sigortaları yapılana kadar yediemin otoparkında tutulabilir. Bu yüzden muayene öncesinde aracınızın sigortasını mutlaka yaptırmanız gerekir. Araç sigortanızın geçerli olup olmadığını hatırlamıyorsanız araç sigortası sorgulama işlemlerinden yararlanabilirsiniz.
Her araç için yaptırılması zorunlu olan trafik sigortası sıfır ve ikinci el araç satın alımlarında da zorunludur. Sıfır bir araç satın aldığınızda direkt olarak sigortayı yaptırmanız gerekirken ikinci el araç satın alımında bu durum 15 gün olarak belirlenmiştir.
Trafik kazasında %100 kusur, %100 hatalı olmak anlamına gelmektedir. Kazaya karışan karşı tarafta kusur bulunmamaktadır. Bu nedenle kazaya karışan karşı tarafın trafik sigortası meydana gelen kazanın maddi masraflarını karşılamamaktadır.
Hasar Kaydı ile Tramer Kaydı Arasındaki Farklar
Hasar kaydı, aracın geçirdiği kazalar sonucunda meydana gelen tüm hasarlara ulaşmayı sağlıyor. Tramer kaydı üzerinden aracın kusur oranı ve sigorta işlem bilgisi gibi çok daha geniş kapsamlı belgelere ulaşılabiliyor.
Parkhalindeki araca çarpma kasko tarafından karşılanır. Trafik sigortası olmayan kişiler için oldukça zorlayıcı bedeller görülebilir. Ancak yasa gereği tam kusurlu olan taraf hasarların karşılanması ile sorumludur. Park halindeki araca çarpılması durumunda oluşan hasar kaydı aracın bilgilerine işlenir.
YENİ TRAFİK SİGORTA FİYATLARI NE OLACAK? (2023)
İstanbul 2023 1. basamak otomobil sigortası en yüksek 12.288 TL olacak, 4. basamak 5.229 TL, 7. basamak ise 3.033 lira olacak. Ankara 2023 otomobil trafik sigorta fiyatları ise; 1. basamak 11.940 TL, 4. basamak 5.081 TL, 7. basamak ise 2.947 TL olacak.
Araç sahibinin yaşı primi etkiler. Daha yüksek yaşlar için prim ücreti genellikle daha düşük çıkmaktadır. Aracın markası prim ücretini etkileyebilmektedir. Yeni model bir aracın primi daha yüksek olacaktır.
Aracın yaşı: Aracın yaşı arttıkça olası bir kaza durumunda meydana gelen hasar oranı da daha fazla olur. Bundan dolayı yaşı yüksek araçlarda ödemen gerek trafik sigortası prim tutarı daha yüksek olacaktır.
Trafik Sigortanızı yenilerken e-devlet kapısından girerek şahıs ya da şirket araçlarınızın yenileme trafik sorgulama yaparak fiyat alabilirsiniz. Trafik sigortanızın bitimine 29 gün kala, fiyat teklifi oluşturabilirsiniz.
Zorunlu Trafik Sigortası Ne Kadar? (Eylül 2023)
Zorunlu trafik sigortası fiyatları, sigorta yaptıran kişiye göre değişmekle birlikte 2023 yılı için 3.218,4TL ile 24.144TL arasında değişir. Zorunlu trafik sigortası tavan fiyatları Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenir.
Zorunlu Trafik Sigortası olmayan araçların trafiğe çıkması yasaklanmıştır. Zorunlu Trafik Sigortası borç sorgulama işlemlerinizi e-Devlet üzerinden, süresi dolan poliçeleriniz için Zorunlu Trafik Sigortası teklif alma işlemlerinizi ise Garanti BBVA Mobil veya Garanti BBVA İnternet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri