Buradan yola çıkarak sigorta tazminat tutarı ise sigorta sözleşmesine dayalı olarak bir tarafın diğer diğer tarafın zarar görmesi sonucu ödeme yapma yükümlülüğünü ifade eder.
Sigorta Şirketi Tarafından Tazminat ve Giderler Nasıl Ödenir? Sigortacı; kaza ve zararın tespit edilmesini sağlayan gerekli belgelerin sigortacıya iletildiği tarihten sonra 8 iş günü içinde hak sahibine tazminat, hastane ve tedavi giderlerini öder.
Tazminat, haksız fiilde bulunması sonucunda birinin maddi veya manevi zarar görmesine neden olan kişinin zararı tazmin etmek amacıyla ödediği bedeldir. Tazminat, para olarak ödenebileceği gibi bir borcun ödenmesi şeklinde de yerine getirilebilir.
Tazminat, bir kimsenin haksız fiil nedeniyle kendi kusuruyla neden olduğu zararı ödeme yükümlülüğüdür. Tazminat kendiliğinden doğan bir borçtur. Borçlar Hukuku'nun bir sonucudur.
Sigorta masraf ödeme tutarı nedir? Sigorta masraf ödeme tutarı, oluşan herhangi bir kazadan sonra kazaya sebep olmuş olan aracın ve karşı tarafın kusur oranları hesaplandıktan sonra belirlenir. Belirlenen bu tutar sigorta masraf ödeme tutarıdır.
İlgili 18 soru bulundu
Trafik sigortası teminat limitleri her yıl güncellenmiştir. 2023 yılında yapılan son güncellemelere göre trafik sigortası limitleri araç başına 50.000 TL, kaza başına ise 100.000 TL olarak belirlenmiştir. Söz konusu miktarın üzerinde hasarın meydana gelmesi durumunda ise kusur oranı göz önünde bulundurulmaktadır.
Yukarıda belirtilen ve trafik sigortası şirketinin hasar durumunu net olarak anlayabilmek için isteyebileceği kanıt veya belgelerin tamamlanmasının ardından tazminat ödemesi 8 işgünü içerisinde gerçekleştirilir.
İcra işlemlerinden sonra tazminat ödemesini ister karşı tarafa isterse de karşı tarafın avukatına yapar. Bu sayede alınamayan tazminat ödemiş olur. Eğer icra takibi ile de her hangi bir şekilde tazminat ödemesi alınamaz ise kişiler ödemedikleri tazminat için hapis cezası da almaktadır.
Kanuna göre, kıdem tazminatının, iş akdinin feshedildiği tarihte peşin olarak ve nakit ödenmesi gerekiyor. Ancak, işverenlerin çoğu, taksitle ödeme yoluna gidebiliyor. İşverenin ödemeyi taksite bağlama hakkı bulunmuyor. Kıdem tazminatının taksitle ödenebilmesi için işverenin işçiden yazılı onay alması zorunlu.
İş Kanununa göre kıdem tazminatının iş sözleşmesinin sona erdiği tarihte peşin olarak ödenmesi gerekmektedir. Ancak, işçi ile işveren anlaşırsa taksitle ödemede mümkündür.
Avukata verilen ahzu kabz yetkisi verildiği takdirde mahkemece kazanılan tazminat avukatın hesabına yatar. Avukat başta belirlenen ücreti kendisi alarak kalanını müvekkiline verir. Tazminat avukatın hesabına mı yatar ve avukat tazminatın ne kadarını alır hususu bu şekildedir.
Tazminatımı Nereden Öğrenebilirim? Hayat sigortasında sigorta tazminat bilgileri sorgulama e-devlet sistemi üzerinden yapılabiliyor. E-devlet sistemi üzerinden giriş yapıldığında Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi sekmesine tıklanıyor.
Tazminat almak için aracılık bürolarına başvurulabilir. Kıdem ve ihbar tazminatı giydirilmiş ücret baz alınarak hesaplanır. Bu ücretin içerisinde sadece aylık maaş değil, yol ve yemek ücretleri de yer alır.
(Değişik:RG-2/2/2016-29612)(1)Ödemede bulunan sigortacı, sigorta sözleşmesine ve bu sözleşmeye ilişkin kanun hükümlerine göre, tazminatın kaldırılmasını veya azaltılmasını sağlayabileceği oranda kazaya sebebiyet veren sigortalıya rücu edebilir.
Zorunlu trafik sigortasına sahip aracın bir kazaya karışması durumunda maddi hasar, sağlık giderleri, sakatlanma ve ölüm olmak üzere 3 temel teminat, poliçe limitlerine ve zarar görenlerin haklılık payına göre çeşitli oranlarda sigorta şirketi tarafından karşılanır.
Kural, kıdem tazminatının, iş sözleşmesinin sona ermesi ile birlikte, derhal ödenmesidir. Toplu iş sözleşmesi ile ödeme için bir süre öngörülmüş ise buna da riayet edilmelidir.
Kıdem tazminatı, işçinin çalışmış olduğu bir şirkette her bir yıla karşılık olarak işçiye çalıştığı yıl kadar toplu olarak ödenen tazminattır. Herhangi bir iş sözleşmesinin kıdem tazminatını gerektiren bir nedenle feshi durumunda, çalışılan her tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödenmektedir.
Bir yıldan fazla çalışması halinde ise kıdem tazminatı oranı belirlenir. Türkiye'de, işçinin hizmet süresi 1 yıl ile 10 yıl arasında ise, kıdem tazminatı oranı brüt maaşın 30 günlük tutarı kadardır. 10 yıldan fazla çalışan işçilerde ise her yıl için brüt maaşın 3.5 günlük tutarı kadar kıdem tazminatı ödenir.
3 yıllık tazminat 2023 için 1 yıllık tavan olan 23.489,83 TL'yi geçmeyecek şekilde, ” son alınan maaş x 3 ” formülü ile yapılır.
Kıdem tazminatı ödemesi, işçinin iş sözleşmesinin sona ermesinin ardından 10 gün içerisinde yapılmalıdır. İşveren, bu süre içerisinde ödeme yapmazsa, işçinin talebi halinde kıdem tazminatı tutarının iki katı kadar ceza ödemekle yükümlüdür.
Peki tazminat ödeme süresi net değil ben ne kadar beklemeliyim çalışan olarak ? Makul bir süre beklemelisiniz. Bu makul süre genellikle iş sözleşmesinin feshinden sonra 30 gündür. İşveren temelde alacakları iş sözleşmesinin fesih tarihinden itibaren 30 gün içerisinde ödemek zorundadır.
Kendi isteği ile istifa eden tazminat alabilir mi? 4857 sayılı iş kanunu gereğince mazeretsiz iş yerinden ayrılan (istifa eden) işçiye tazminat ödemesi yapılmaz. Fakat işçi sözleşmesini haklı bir neden ile fes ederse tazminat alabilir.
Zorunlu trafik sigortası, bir araba kazasında ortaya çıkan hasarı yalnızca limit ölçüsünde karşılar. 2022 yılı içinde, bir otomobil kazasında karşı tarafın 160.000 TL hasar aldığı varsayıldığında, trafik sigortası bu hasarın üst limit olan 100.000 TL'lik kısmını öder.
Örneğin %100 kusurlu olduğunuz bir kazaya karıştığınızda size ait trafik sigortası karşı tarafın ya da 3. şahısların hasarlarını karşılamaktadır. Sigortanız yoksa karşı tarafın hasarları sizin tarafınızdan finanse edilir. Dikkatli araç kullanmak ve kurallara dikkat etmek aslında en büyük sigortanız.
Trafik Kazası Sonrası Sigortadan Para Alma
Trafik kazası sonrasında sigorta ödemesi alabilmek için gerekli tüm evrakları tamamlayarak sigorta şirketine iletmen gerekir. Eğer yaralanmalı bir kaza meydana geldiyse 1 yıllık iyileşme süresinden sonra sigortaya trafik kazasına ilişkin heyet raporu sunarak ödeme alabilirsin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri