Her iki durumda da işçinin prim ödemeleri eksik yatmakta, işçiye emekli aylığı bağlandığında hak ettiğine kıyasla daha az emekli aylığı bağlanmaktadır. Bu durum işçi açısından hak kaybı demektir. İşçiye elden ödeme yapılması halinde, işçinin iş sözleşmesini haklı sebeple fesih hakkı vardır.
Daha önce de belirttiğimiz gibi 21 Mayıs 2016 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan ve Ücret, Prim, İkramiye ve Bu Nitelikteki Her Türlü İstihkakın Bankalar Aracılığıyla Ödenmesine Dair Yönetmelikte yapılan değişiklikle birlikte 5 ve üzerinde işçi çalıştıran işverenin hiçbir şekilde elden ödeme yapması mümkün değildir.
2009 yıl başından itibaren uygulanan 10 ve daha fazla işçi çalıştıran işverenlerin, çalıştırdıkları işçilerin ücretlerini banka kanalı ile ödemesi uygulaması Resmi Gazetede yayınlanan yönetmelik değişikliği ile 01.06.2016 tarihinden itibaren 5 işçiye düşürülmüştür.
Söz konusu hükme göre, iş yerlerinde yahut işletmelerinde İş Kanunu uygulanan işveren, Türkiye genelinde en az 5 işçi çalıştırıyorsa söz konusu ücret ve her türlü ödemeyi bankalar aracılığıyla yapmalıdır. İşçiye elden ödeme yapılması suretiyle işçinin ücreti veya herhangi bir yan hakkının ödenebilmesi mümkün değildir.
4857 sayılı İş Kanununun 37 nci maddesine göre, işçiye ücretin elden ya da banka kanalıyla ödenmesi durumunda, ücret hesabını gösteren imzalı ve işyerinin özel işaretini taşıyan “ücret hesap pusulası” verilmesi zorunludur.
İlgili 27 soru bulundu
Her iki durumda da işçinin prim ödemeleri eksik yatmakta, işçiye emekli aylığı bağlandığında hak ettiğine kıyasla daha az emekli aylığı bağlanmaktadır. Bu durum işçi açısından hak kaybı demektir. İşçiye elden ödeme yapılması halinde, işçinin iş sözleşmesini haklı sebeple fesih hakkı vardır.
Ücretlerin elden ödenmesi işçinin emeklilik ücretlerinde kayıplara yol açacağı için uygulanmaması gereken bir işlemdir. İşverenler tarafından yasal olmayan şekilde yapılan bu ödemelerin haklı fesih nedeni teşkil edeceği İş Kanunu'nda açıkça düzenlenmiştir.
(2) Bu durumda, mahkemeye başvurmanın yanında ortada sigorta prim kaybı ve vergi kaybı da olduğundan çalışanların mutlaka işverenlerini, Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi “ALO 170” ve Vergi İletişim Merkezi-VİMER-189 no.lu çağrı merkezlerine şikayet edilmesi gerekmektedir.
Ücretlerin elden ödenmesi haklı fesih sebebidir. Böyle bir durumla karşılaşılması halinde kıdem tazminatına hak kazanmak mümkündür. Fakat bu noktada ücretlerin elden ödendiğini mahkemeye kanıtlamak gerekmektedir. Böylece işçinin lehine kararlar mahkemece verilir.
İşçinin aylık net maaşının tamamının veya bir kısmının, fazla mesailerinin, primlerinin yahut yol ve yemek ücretinin elden ödenmesi söz konusu olabilir. İşçiye elden ödeme yapmak hangi ücret türüne ilişkin olursa olsun işçi açısından iş akdinin haklı nedenle feshine sebep oluşturacaktır.
Emekli maaşınızı e-devlet üzerinden de aktarabilirsiniz. Şubeye gitmek istemiyorsanız, emeklilik maaşı taşıma işlemini evinizin rahatlığında tamamlayabilirsiniz. E-devlet şifresi PTT'den alınabileceği gibi, e-devlet platformuna internet veya banka şubeleri aracılığıyla da giriş yapılabilirsiniz.
Bulunulan yerde herhangi bir banka yoksa ücret PTT aracılığı ile de ödenebilir. Her iki seçeneğin de mevcut olmadığı durumlarda ise yasada kolaylık sağlamak adına bir hüküm bulunmamaktadır. Yani işçinin ücreti her ne koşulda olursa olsun bir banka ya da PTT hesabı aracılığı ile ödenmeli, kayıtlara geçmelidir.
.. Verilir. Bu Yönetmeliğe göre ödenen ücretlerin banka kanalıyla veya PTT İdaresi aracılığıyla gerçekleştirilmemesi halinde ilgili Yasalara dayanılarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ilgili birimi tarafından idarî para cezası verilecektir.
Ücreti ödenmeyen işçinin çalışmama hakkı, İş Kanunu'nun 34. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre: '' Ücreti ödeme gününden itibaren yirmi gün içinde mücbir bir neden dışında ödenmeyen işçi, iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir.
İşçinin borcu olması ve bu borcun da yasal takibe konu olması halinde, maaşının haczedilmesi elbette mümkündür.
Her çalışan için farklı bankadan ücret yatırırsak bizim operasyonel işlerimiz çok olur diyebilirler. Kısa yanıt vereyim evet muhakkak olacaktır.
İşçinin maaşının asgari ücret üstünde olmasına rağmen sigortası asgari ücretten yatırılıyorsa bu durum işçiye iş sözleşmesini haklı nedenle fesih hakkı verir. Diğer bir deyişle sigortası asgari ücretten yatırılan işçi iş sözleşmesini haklı nedenle feshederek hak ettiği alacakları ve tazminatları talep edebilir.
Buna göre; 01.01.2023 tarihinden itibaren belirlenen son asgari ücret rakamı 7.000 TL'lik tevsik zorunluluğu rakamının üzerinde olduğu için personel sayısına bakılmaksızın bu tutarı aşan personel ücretlerinin banka vb. kurumların üzerinden yapılma zorunluluğu doğmuş ve personel maaşlarının elden ödenmesi dönemi sona ...
Daha önce belirttiğimiz gibi çalışan işçiye asgari ücretin altında maaş verilmesi Anayasaya göre aykırı ve suçtur. Bu durumun bazı hukuki ve maddi yaptırımları vardır. Eğer işçinin rızası dahi olsa asgari ücret altında bir maaş için yapılan sözleşme hukuken yok hükmündedir.
Maaş ödemesi yapılmayan işçi dilerse söz konusu işten çıkış yapmadan çalışmaya devam ederek alacaklı olduğu ödeme için 5 senelik zamanaşımı süresi içerisinde dava açabilir. Bu davanın ardından ise gerekli halde icra takibi başlatılabilir.
Maaşı Ödenmeyen İşçinin İşverene İhtarname Göndermesi ve Arabulucuya Başvurması Maaşı ödenmeyen işçinin istifa etsin veya etmesin önce işverene alacağının ödenmesi yönünde bir ihtarname gönderebilir. Bu ihtarname sonucunda maaşın ödenmemesi halinde ücret alacağı için dava açılmalıdır.
Maaşları ödenmediği gerekçesiyle istifa edecek işçiler ihbar sürelerinden muaftır. Maaşları ödenmediği gerekçesiyle istifa edecek işçiler çalışma süreleri 1 yıldan uzun olması halinde kıdem tazminatı almaya hak kazanmaktadır.
İşveren isterse işçiye bu günlerin ücretini tam olarak da ödeyebiliyor. Bunun önünde herhangi bir engel yok. Ancak yasal olarak en azından yarım ücret uygulaması gerekiyor. Kısa çalışma yapmaya başlayan iş yerlerinde faaliyet tamamen dursun ya da çalışma süreleri azalsın fark etmeksizin ilk hafta yarım ücret ödeniyor.
İşçinin ücretinin ödenmemesi veya eksik ödenmesi ya da düzensiz ve geç ödenmesi, işçiye iş sözleşmesini haklı nedenle fesih yetkisi verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri