Yaptığınız işin niteliğine bağlı olarak, sigortalı çalışma süreniz dahilinde yurtdışına çıkmanız gerekebilir. Aksi takdirde size SGK aleyhinde dava açma hakkı doğar.
Hizmet akdi ile bir veya birden fazla işverene bağlı çalışan sigortalılarımız ve bu kapsamda kendilerine gelir/aylık bağlanmış olanlar ile bunların bakmakla yükümlü oldukları kişiler, anlaşmalı ülkelerde, Kurumumuz adına sağlık yardımlarından yararlanırlar.
Yurtdışı Hizmet Borçlanma talep dilekçesi örnekleri Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri /Sosyal Güvenlik Merkezlerinden temin edilebileceği gibi, başvuru sahiplerince Sosyal Güvenlik Kurumu web sayfasından temin edilebilir.
Hangi Hallerde Yurt Dışına Çıkış Yasağı Verilmektedir? Yurt dışına çıkış yasağı bir adli kontrol tedbiri olması ve tutuklama kararına bir alternatif olarak düzenlemesi sebebiyle kişi için kuvvetli suç şüphesi, delil karartma yahut kaçma ihtimali gibi durumlar söz konusu olduğunda verilmektedir.
İlgili 23 soru bulundu
Hastalık, kaza gibi durumlarda ülkemizde geçerli olan SGK ya da özel sağlık sigortalarının bir kısmı, yurt dışında geçerli değildir. Bu nedenle de ülkeden çıkmadan önce seyahat sağlık sigortası yaptırmak büyük önem taşır.
Yurt dışında ikamet edip Türkiye'de kurulu bir firmada çalışan veya bulundukları ülkede çalışanların sigortalılıklarını ayrı değerlendirmek gerekir. Çalışanlar, gerek bulundukları ülkelerde gerek ülke sınırları dışında çalışma yaparak sigortalılıklarını devam ettirebilirler.
Pasaport kontrolünde polis neye bakar? Pasaport kontrolünde polis ilk olarak pasaportunuzun ya da vizenizin sahte olup olmadığına bakar. Daha sonra sistemlerden kimlik bilgilerinizin sorgulamasını yapar. Gerek gördüğünde size direkt sorular sorar ya da otel, uçak bileti gibi rezervasyon evraklarınızı isteyebilir.
Almanya, Hollanda, Belçika, Avusturya, Fransa, KKTC, Makedonya, Azerbaycan, Romanya, Bosna-Hersek, Çek Cumhuriyeti, Arnavutluk, Sırbistan, İtalya, Lüksemburg, Hırvatistan ve Karadağ ile imzalanmış sözleşmelerde sağlık sigortası uygulaması bulunuyor.
Bazı ülkeler hiçbir sigorta şartı talep etmez. Ancak Türkiye'nin çevresinde bulunan neredeyse bütün ülkeler için Uluslararası Sigorta ya da daha çok kullanılan adıyla Green Card (Yeşil Sigorta) çıkarılması gerekir. Uluslararası Sürücü Belgesi gibi Green Card için de Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu'na başvurulmalıdır.
SGK Yurtdışı borçlanma her sene değişmektedir. Buna göre borçlanma yapılacak olan en düşük miktar günlük 21,64 liradır. Bunun altındaki bir miktar ile borçlanma yapılması mümkün değildir.
Asgari ücret yüzde 30 artarsa yurt dışı borçlanmasında 1 günlük prim tutarı 195.15 TL'ye çıkacak. 5400 gün için 1 Temmuz 2023 tarihinden sonra borçlanma yaptığında 1 milyon 54 bin lira ödemesi gerekecek. Başka bir ifadeyle 243 bin lira daha fazla ödeyecek.
Peki, vize isteyen ülkelere giderken yurt dışı seyahat sigortası zorunlu mu? Evet, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vize uygulayan ülkelere giriş yapabilmen için geçerli bir yurt dışı seyahat sigortanın bulunması gerekiyor.
Artık böyle durumlar yaşanmayacak. Tutarı ne olursa olsun, vergi borcu nedeniyle yurt dışına çıkış yasağı kalktı.
Yurtdışına çıkışlarda ise; Türk parası ve Türk parası ile ödemeyi sağlayan belgelerde 25.000 Türk Lirası, dövizde ise 10.000 Avro ve eşiti efektif üzeri miktarın yolcular tarafından Nakit Beyan Formu ile gümrük idaresine beyan edilmesi zorunludur.
Türkiye'den işçi götürerek yabancı bir ülkede çalıştırmak isteyen firmaların işçi teminine veya yurtdışında işçi olarak çalışmak isteyenlerin yurtdışına gönderilmesine aracılık etme konusunda, İŞKUR ve İŞKUR tarafından akredite edilmiş Özel İstihdam Büroları yetkilidir.
2023 Yurt Dışı Çıkış Harcı Ne Kadar? İnteraktif Vergi Dairesi'nde yer alan bilgiye göre 2022 yılında 50 TL'den 150 TL'ye çıkarılan yurt dışı çıkış harcına 2023 yılı ile herhangi bir zam yapılmamıştır. 2023 yurt dışı çıkış harcı, kişi başı 150 TL olarak belirlenmiştir.
Pasaport verilmeyen kişiler listesinin başında herhangi bir adli süreç, dava ya da tutuksuz yargılanma nedeniyle yurt dışı yasağı konan kişiler geliyor.
Vize pasaport memuru nedir sorusu şöyle cevaplanabilir; gümrük ya da havalimanı ve limanlarda, pasaport ve vize kontrolü yapan görevli personeldir. Bir ülkenin sınırından diğerine geçmeyi sağlayan pasaportun veya vizelerin yolculuk öncesi denetimleri hayli önemlidir.
Türk Hava Yolları ile farklı ülkelere giden yolcularımızın sorunsuz şekilde seyahat etmelerini sağlamak amacıyla kontuarda ve uçağa biniş öncesi kapılarda pasaport ve vize kontrolü yapıyoruz.
@avukatserifylmaz #avukatserifyilmaz #emeklilik #yurtdışıemeklilik Türk Sosyal Güvenlik hukukunda teklik ilkesi uygulandığından yurtdışında sigortalı iken aynı anda Türkiye'de sigortalı olmak mümkün değildir.
Evet, memur hafta sonu yurtdışına izin almadan çıkabilir. Hatta memur, mesai bitimini müteakip yurtdışına çıkıp sabah mesai başlangıcına geri dönebilir. Memurun yurtdışına çıkması ile başka şehre gitmesi arasında teknik olarak bir fark yoktur.
İşçinin Eşzamanlı Olarak Birden Fazla İşte Çalışması Mümkün Müdür? İş Kanunu'na göre, bir işyerinde haftalık azami çalışma süresi olan 45 saati geçmemek kaydıyla işçilerin asıl işinin dışında ikinci bir işte çalışmasını engelleyen bir hüküm bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri