Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Sigortasız çalışma nasıl ispat edilir?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Sigortasız çalışma nasıl ispat edilir?

Dava aşamasında işe giriş bildirgesi, maaş bordrosu, mesleki kuruluş kaydı, işe giriş çıkış kayıtları gibi o işyerinde çalışıldığını gösteren belgeler gösterilebilir. Hizmet tespit davasında ispat için en sık başvurulan yöntem, aynı işyerinde, aynı dönemde çalışan kişi veya kişilerin tanık olarak gösterilmesidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Sigortasız işçi çalıştırma nasıl ispat edilir?

İşçiyle birlikte çalışan diğer işçilerin tanıklık etmesi, müşterilerin tanıklığı, işyeri puantaj kayıtları, işyerine yakın olan diğer komşu işyerlerinin çalışanlarının tanıklığından yararlanılarak ispat edilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: beylikhukuk.com

Sigortasız çalışan işçi şikayet ederse ne olur?

Bu durum Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu şeklinde isimlendirilen 5510 sayılı yürürlükteki kanunda açık ve ayrıntılı şekilde belirtilir. Denetimler ya da şikâyetler sonucunda sigortasız işçi çalıştırdığı tespit edilen işverenlere cezai işlem uygulanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Geçmişte sigortasız çalıştım ne yapmalıyım?

İş Mahkemesinde Hizmet Tespit Davası Açmak

Geriye dönük sigortasız çalışmaları ispat edip sigortalı hizmetlerden saydırabilmenin bir diğer yolu ise iş mahkemesinde hizmet tespit davası açmaktır. İş mahkemesi olmayan yerlerde bu davanın asliye hukuk mahkemesinde açılması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: isvesosyalguvenlik.com

Sigortasız işçi kaç gün çalıştırılır?

İşverene uygulanan cezai yaptırım şöyledir: *Bir işçi 30 gün veya daha uzun süre sigortasız çalıştırıldığını SGK'ya bildirdiği için işinden çıkarılırsa “iş güvencesi kapsamında” işe iade davası açabilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tekcan.av.tr

Sigortasız Çalışan İşçi Ne Yapmalı?

İlgili 25 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Sigortasız işçi çalıştırma cezası kime verilir?

Sigortasız işçi çalıştırma konusunda verilecek olan para cezası sadece şirkete verilir ayrıca şirket yetkilisine ceza verilmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sanalhukuk.net

Sigortasız işçi çalıştırılırsa ne olur?

​İlgili kanun hükmüne göre, sigortasız çalıştırılan işçi sayısına göre işverene verilecek olan idari para cezası değişiklik göstermektedir. Sigortasız işçi çalıştırıldığının kurum tarafından tespit edilmesi halinde, her bir sigortalı içina asgari ücretin iki katı kadar idari para cezasına hükmedilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

SGK Geriye dönük kaç yıl inceleme yapar?

Aylık prim ve hizmet belgesi işveren tarafından verilmeyen veya çalıştıkları tespit edilemeyen sigortalılar davayı açtıkları andan 5 yıl öncesine kadar hizmetlerinin tespitini isteyebilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Sigortasız çalışan EYT den yararlanabilir mi?

İşçi, sigortasız çalıştığı günlerin tespiti adına hizmet tespit davası açıp kazanırsa EYT'den faydalanabilir. Yani 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortasız olarak bir yerde çalışılmış olması durumunda bu durumun SGK aracılığıyla düzeltilmesi ya da mahkeme kararı ile düzeltilmesi gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: edayildirimilhan.av.tr

Geriye dönük sigorta için dava açılabilir mi?

Hak düşürücü süre sigorta yapılıp primlerin yatırılmadığı ya da müfettiş incelemesi ile belgelendirilen durumlarda işlemez. Bunlara ilaveten bir de önce sigortasız çalıştırıldığı işyerinde daha sonra sigorta yapılan işçilerde 5 yıllık süreye bakmadan geriye doğru tescil davası için başvurulabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dunya.com

Sigortasız işçi çalıştırma nasıl tespit edilir?

Mevzuata göre SGK sigortasız çalış(tır)mayı “fiili tespit”, “işyeri kayıt ve belgelerinden tespit” ve “diğer kamu kurum ve kuruluşlarından gelen/alınan bilgi belgelerden tespit” şeklinde 3 yöntemle tespit ve tescil etmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozdogrular.com.tr

Sigortasız işçiyi kim denetler?

Sosyal Güvenlik Kurumu, kayıtdışı istihdamla mücadelede en etkili rolü üstlenen kamu kurumu durumundadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gazetevatan.com

Sigortasız çalışan işçi suçlu mudur?

Sigortasız işçi ceza alır mı? Hayır. Çünkü sosyal güvenlik düzenlemeleri gereği işçi korunan taraftır ve sigortasız olduğu süre zarfında zaten yeterince mağduriyet yaşamıştır. Bu nedenle sigortasız çalışma değil, sigortasız çalıştırma cezalandırılmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yeniakit.com.tr

Sigortasız çalıştırılan işçi tazminat alır mı?

Yargıtay kararlarında, sigortasız çalışan işçilerin de kıdem tazminatı alabileceği belirtilmektedir ancak ispat yükü de bu iddiayı öne süren işçide olacaktır. Örneğin bir iş yerinde çalıştığınızı işvereninizle aranızda geçen mesajlarla veya tanıklarla ispat edebilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: okyanushukuk.com

Sigortasız işçi cezası ne kadar?

1 günlük sigortasız işçi çalıştırma cezası olarak da işverene cezai işlem uygulanmaktadır. Bu cezai işlem işçinin işe giriş bildirgesi verilmediği için 10.008,00 TL olarak belirlenmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: geylanihukuk.com

Geriye dönük hizmet tespiti nasıl yapılır?

Çünkü hizmet tespit davası 1 günlük geriye dönük çalışma tespitlerinde dahi açılabilmektedir. EYT hizmet tespiti için mutlaka bir dava açılması gerekir. Sözgelimi işverenin Kuruma yapacağı bir bildirim ile işçinin işe başlama tarihleri veya prim ödeme gün sayılarında herhangi bir değişiklik yapılması mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

1999 öncesi sigortasız çalıştığımı nasıl ispat ederim?

9 eylül 1999 öncesi çalıştığımı nasıl ispat ederim? Sigortalı çalışmanın tespitine ilişkin bir dava açmanız gerekecek ve bu davada çalıştığınız sürenin ispat edilmesi gerekecektir. Bu şekilde bir davada tanık ve evrak gibi kayıtlar iddianızı ispat edecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: arenahukuk.com

99 öncesi çalıştım ama sigortam yok ne yapmalıyım?

1999 öncesi kayıt dışı çalışmaları bulunan kişiler, söz konusu dönemdeki fiili çalışmalarını ispatlamak şartıyla hizmet tespit davası açabilirler. İşbu davada 1999 öncesi sigortasız çalışmalarını ispat eden kişiler, sigorta başlangıçlarını 1999 öncesi yapmış olacak ve EYT yasasından faydalanabileceklerdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ykavukatlik.com

EYT olup olmadığını nasıl anlarız?

EYT BAŞVURU SONUÇLARI NASIL SORGULANIR? EYT başvuru sonuçları e-Devlet üzerinden öğrenilebiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) DYS Evrak Takip sayfasından yılı seçip SGK'ya giden belgelerinizi kontrol edebilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ntv.com.tr

1 yıl geriye dönük sigorta yapılır mı?

Müfettişler işyerinde yapılacak denetimde belgeye dayanmadan yalnızca bir yıl geriye dönük hizmet ve prim artırımı yapabilmektedir. Elinizde ispatlayıcı belge bulunması halinde üzerinden ne kadar zaman geçmiş olsa da primlerinizin eksik yatırıldığı dönemlere ait düzeltme yapılacak, haklarınız iade edilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cetinkaya.av.tr

Hizmet tespit davasında ispat yükü kimde?

Hizmet Tespit Davasında İspat

İspat yükümlülüğü HMK'daki genel kurala uygun olarak, sigortalının üstündedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: meldamervetekcan.com

Sigorta girişi zaman aşımına uğrar mı?

MADDE 1420- (1) Sigorta sözleşmesinden doğan bütün istemler, alacağın mu- accel olduğu tarihten başlayarak iki yıl ve 1482 nci madde hükmü saklı kalmak üzere, sigorta tazminatına ve sigorta bedeline ilişkin istemler her hâlde rizikonun gerçekleş- tiği tarihten itibaren altı yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Sigortasız işçi tanık olur mu?

Ancak, Yargıtay kararına konu dosyada olduğu gibi, işçi sigortasız çalıştırıldığı işyerinde ara vermeksizin sonrasında sigortası yaptırılarak çalıştırılmış ise hizmet tespiti davası açılabiliyor. Geriye işçinin o tarihte çalıştığını ispat etmesi kalıyor. Yazılı belge ile kanıtlayamayanlar tanık gösterebilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberturk.com

Sigortasız işçi çalıştırma cezası ödenmezse ne olur?

Normalde, sigortasız işçi çalıştırdığı tespit edilen işverenlere her ay için asgari ücret tutarında para cezası uygulanıyor. Ödenmeyen primler gecikme faiziyle tahsil ediliyor. Sigortasız işçi çalıştırılan dönemde yararlanılan teşvik ve destekler de faiziyle geri alınıyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberturk.com

Sigortası ödenmeyen işçi ne yapmalı?

SGK primleri hiç yatmayan ya da eksik yatan işçiler derhal bu durumu alo 170 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bilgi Hattını arayıp bildirmelidir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Kurumu bu bildirimden sonra hemen denetime başlarlar, denetim memurları işçinin iş yerine gidip soruşturma yaparlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tekcan.av.tr
Önceki makale
Dil de kas var mıdır?
Sonraki makale
MIUI kimin?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT