Trafik sigortası yaptırmadan araç ile kara yoluna çıkan sürücüler, (2023 yılı için) 436 TL trafik cezası ödemek zorunda kalır. Ayrıca trafik sigortası olmadan muayene yaptırılması da mümkün değildir.
TÜVTÜRK istasyonuna randevunuzu alıp gittiğinizde eğer ki trafik sigortanız yok ya da süresi bitmiş ise muayene işleminize başlanmaz ve aracınızın sigortasını yaptırıp tekrar işlemlere başlamanız söylenir.
Trafik Sigortasız Araç Muayeneden Geçer mi? Trafik sigortası olmayan araçlara muayene yaptırılması mümkün değildir. Üstelik aracını muayene ettirmeyen ve sigorta da yaptırmayan sürücüler, sürücüsüz ve muayenesiz araç kullandıkları için çeşitli yaptırımlarla karşılaşırlar.
Trafiğe çıkmadan önce oluşması muhtemel riskleri güvenceye almak için zorunlu trafik sigortası yaptırılması gerekir. Zorunlu trafik sigortası yaptırmayan birey, 436 TL cezaya tabi tutulur. Aynı zamanda araç trafikten men edilir.
Zorunlu Trafik Sigortası olmayan araçların muayeneden geçmesi mümkün değil. Bu nedenle muayene randevusu almadan önce poliçenin geçerlilik tarihi kontrol etmelisiniz. Eğer poliçe geçerli değilse Zorunlu Trafik Sigortası'nı yenilemeniz gerekiyor.
İlgili 20 soru bulundu
Bu ceza, farklı yaptırım uygulamaları ile işleme alınabilmekte olup genel olarak; sigortalı araç sahibi ya para cezasına çarptırılır ya da trafikten men edilir. Bu iki ceza türü, aynı anda da uygulanabilmektedir. Trafik sigortası,1 yıllık poliçe dönemi boyunca geçerlidir ve her yıl düzenli olarak yenilenmesi gerekir.
Sigortasızlık cezası olarak 436 TL idari para cezası uygulanmaktadır. Sigortasız aracın cezası yalnızca 436 TL ile sınırlı kalmamakta aynı zamanda otopark ve çekici masrafları da araç sahipleri tarafından karşılanmaktadır.
TÜVTÜRK: ZORUNLU DEĞİL
Muayeneye girecek olan 49 cc ve altında bulunan L1 kategorisindeki motorlu bisikletler için TÜVTÜRK, Zorunlu Trafik Sigortası için şart koşmuyor. Yani Zorunlu Trafik Sigortası olmadan motorlu bisikletler muayeneden geçiyor.
Trafik sigortası motosikletler için de zorunludur. cc farketmez.
Kusurlu frenler, eksik veya çalışmayan emniyet kemerleri, ön cam çatlağı, arızalı silecek suyu pompası, elektrik aksamı ve kalorifer sistemindeki arıza, şase ve kaporta çürükleri gibi nedenlerle araçlar "emniyetsiz" veya "ağır kusurlu" sayıldığından muayeneden geçemiyor.
Kişinin hiçbir sosyal güvencesi yoksa ve 2022 için yaşadığı hanede kişi başına düşen gelir 2.157 TL'nin altındaysa bu kişinin primini devlet ödüyor. Gelir bu sınırın üzerindeyse bu kişinin 194,13 TL prim ödemesi gerekiyor. Bazı durumlarda, primin hemen ödenmeye başlanmasına gerek yok.
Motorlu bisikletlere Sigorta zorunluluğu geliyor. 50 CC altı motorlar, bilinen bir başka adıyla da motorlu bisikletler, hem motorlu taşıtlar vergisinden muaf tutuluyor, daha da önemlisi zorunlu Trafik sigortası kapsamına da girmiyor. Bir başka anlatımla 50 CC altı motosikletlere trafik sigortası yapılmıyor.
50 cc'lik motosikletlere sigorta yapma zorunluluğu bulunmamaktadır. Daha büyük motosiklerde her yıl zorunlu trafik sigortası yapılmalıdır. 50 cc'lik motosikler, tüvtürk muayene işlemine tâbii tutulmaz. Daha büyük motosikletler, 2 yılda 1 muayeneye girer.
Trafik sigortası olmadan trafiğe çıkmanın getireceği olumsuz durumları, “yasal olarak belirlenen trafik cezaları” ve “kişinin dolaylı yoldan alacağı maddi zararlar” olarak iki başlıkta anlatalım. Para cezası: Sigortasız araç kullanma cezası 2023 yılı için 436 TL olarak belirlenmiştir.
Motor hacmi 50 CC altında olan motosikletler de zorunlu trafik sigortası kapsamına alınıyor.
Motosiklet plakası yenileme işlemi ise otomobil plakasından 21 TL daha ucuzdur. App plakanın yanında üzerinde vida deliği bulunan, harf veya rakamları deforme olmuş plakalarda muayeneden geçememektedir. Bunun sebebi korsan plaka kullanımının önüne geçebilmek, plaka basım işlemini resmileştirmektir.
Motosiklet Trafik Sigortası Yaptırmamanın Cezası Nedir? Trafik kazalarında motor sahibinin zararlarını karşılayan zorunlu trafik sigortası, kasko sigortası gibi isteğe bağlı bir sigorta değildir. Zorunlu trafik sigortası, trafiğe çıkan her araç cinsi için mutlaka yapılmış olmalıdır.
Öncelikle 50 cc motosiklet nedir ve neden tercih ediliyor buna bakmak gerekir. Bunun belli başlı bazı unsurları bulunuyor. L1 sınıfında yer alan ve 49 cc olarak geçen ruhsat eşliğinde sağladığı olanaklar bu motosikletleri bir adım öne çıkarmaktadır. - Sigorta bulunmuyor (İsteğe bağlı olarak yaptırabiliyorsunuz.)
Zorunlu trafik sigortası yaptırmamak, tüm araç cinslerinde olduğu gibi motosikletler için de ciddi yaptırımları beraberinde getirmektedir. 2023'de trafik sigortası yaptırmamanın cezası 436 TL olarak belirlenmiştir ancak 15 gün içerisinde cezasını ödersen %25 indirim hakkından yararlanabilirsin.
“Trafik sigortası kaç yıllık?” sorusu birçok araç sahibinin merak bir konudur. Trafikte yaşanan bir kazada sürücülerin haklarını koruyan zorunlu trafik sigortası süresi 1 yıl olarak belirlenmiştir. Bu sürenin sonunda sürücülerin sigortalarını yenilemeleri zorunludur.
Yeni alınan araç sigorta süresi 15 gündür. İkinci el aracın el değiştirdiği tarihten itibaren 15 gün süresi bulunmaktadır. Bu süre içerisinde herhangi bir işlem yapılmasına ve prim ödenmesine gerek olmamaktadır. Aracın zorunlu trafik sigortası 15 gün süresince yürürlükte kalmaktadır.
Plakaya göre sigorta ücreti değişir mi? Evet, değişir. Şöyle ki aracın bulunduğu ilde kaza yapma oranları trafik sigortası fiyatlarında etkilidir. Kaza yapma oranının yüksek olduğu illerde fiyatlar daha maliyetlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri