Şia kadının Sünni erkekle evlenmesi mekruhtur. Müslüman erkeğin Müslüman olmayan bir kadınla geçici evliliği sakıncasızdır ve Şia erkeğin Sünni kadınla evlenmesinin de sakıncası yoktur.
Genellikle İran'da ve Şiiler arasında görülen mut'a nikahı, belli bir ücret karşılığında, belli bir süre için, şahit şartı olmaksızın, cinsel yönden yararlanmayı ifade eden sözlerle yapılan nikaha deniyor. Ağırlıklı olarak İran'da uygulanan bu nikah türüne farklı ülkelerde bulunan Şiiler arasında da rastlanıyor.
Hiçbir mezhep; Ümmet-i Muhammed'in içindeki Hanefilik, Şafiilik, Malikilik, Hanbelilik, Maturidilik, Eşarilik öbür Müslüman'la evlenme farkı asla oluşturmaz, sorun oluşturmaz.
Elbette ki yasaklamıyor, aksine teşvik ediyor. Yalnız, çiftimiz ve ailelerinin bağnaz olmaması gerekir. Bir büyüğün dediği gibi "İslamda mezhepsizlik ve mezhepçilik yoktur.
Selamünaleyküm. Mezhep din değildir. Sizin uygulamanıza karışmayacak ise evlenmenize de mani olmaz. Babanızın durumu ise sizin ailece halletmeniz gereken bir durumdur.
İlgili 31 soru bulundu
Zina eden bir kadınla da ancak zina eden veya Allah'a ortak koşan bir erkek evlenir. Bu yani zinakâr müşrikler ile evlenmek, müminlere ha- ram kılınmıştır.” ,1982), bk. Celal Yıldırım dipnotta âyetin mensuh olduğunu söylemiştir.
Sünni mezheplerden biri olan Hanefilik, Türkiye dışında, Pakistan, Hindistan ve diğer Orta Doğu ülkelerinde de etkilidir. Hanefi Ne Demek? İslam'da Maliki, Hanefi, Hanbeli ve Şafii olmak üzere dört büyük mezhep vardır.
Şia, hiç bir yazar, müfessir (tefsirci), ya da ravinin (rivayetçi) hatasız olabileceğine inanmaz. Bunun içindir ki, Şia hiç bir hadis kitabını tamam ve kusursuz olarak görmemektedir. Hatadan beri olan yegâne kitap, Kur'an-ı Kerîm'dir. Bu tür rivayetler genellikle zayıf, ya da Kur'an'a aykırı olarak değerlendirilir.
Dini hüküm böyle. Kuran-ı Kerim ve İslami kaynaklara göre, İslamiyette farklı mezheplerle evlilik ise caizdir.
Ebubekir'i (ra) kabul eden ve 4 halifeyede uyan müslümanlara Sünni; Hz. Ali'nin ilk halife olmasını isteyenlere ve diğer halifelere uymayan müslümanlara da Şii (Şia) denir. Sünni ve Şii arasındaki farklar sadece bu değildir. Sünniler ve Şiiler; ibadetlerde, dualarda, inançlarda çok büyük farklılık göstermiştir.
Çok eşlilik (poligami/teaddüd-i zevcât), yani erkeğin aynı anda birden fazla kadınla evlenmesi insanlık tarihinde bilinen ve uygulanan bir kurumdur. İslâm hukuku da belirli şartların ve gerekçelerin bulunması halinde çok eşlilik kurumunu bir ruhsat hükmü olarak kabul etmiş ve bunun sayısını dört ile sınırlandırmıştır.
Kendileriyle evlenilmesi haram olan kadınlar şunlardır: Anne, anne veya baba tarafından olan büyük anneler, kız, oğlan ve kızın çocukları yani torunlar, kız kardeş, kız ve erkek kardeşin kızları, hala, teyze, eşin annesi, kendisiyle birleşilen eşin başka kocasından olan kızı, oğlun eşi, evlilikleri devam ettiği sürece ...
Müslüman olanla evlenilir, olmayanla evlenilmez” denildi. Fetva, sorunun yanıtı şöyle sonuca bağlanıyor: “Dinin kesin hükümlerinden birini veya bir kısmını inkar eden, söz ve davranışlarıyla dinin sınırları dışında bulunduklarını ilan ve izhar eden kimseler ise Müslüman sayılmazlar.
Ayetullah Fazıl Lenkerani: Müslüman kadının Müslüman olmayan erkekle evlenmesi doğru değildir. Şia kadının Sünni erkekle evlenmesi mekruhtur. Müslüman erkeğin Müslüman olmayan bir kadınla geçici evliliği sakıncasızdır ve Şia erkeğin Sünni kadınla evlenmesinin de sakıncası yoktur.
Hayır, zina yapmış olmazlar. Zira nikâhta esas olan hukuki denetim resmi nikâhla sağlanabilmektedir. Fakat resmi nikâhta imam nikâhında bulunan bazı unsurlar (başta mehir olmak üzere) eksiktir. Ama bu unsurlar nikâhın şartına değil, sonucuna bağlı olduğu için sadece resmi nikâhla evlenenlerin nikâhları sahih olur.
Duyurmak ve veli izni şart. Gizli nikah olmaz. Şartlara uygun dini nikah kıyılsa zina olmaz.
Eğer bilerek Aleviliğini koruyorsa, Alevilere ait olup İslam ile bağdaşması mümkün olmayan inançları ve uygulamaları muhafaza ediyorsa o genç ile Sünni bir kız evlenemez.
Bir mezhepten diğerine tamamen geçmek mümkün olduğu gibi, kendi mezhebinde çıkış yolu bulamayan bir kimse o mevzuda diğer mezhebin içtihadına, görüşüne göre amel edebilir. Bu caizdir. Fakat bu taklit keyfi ve nefisten gelen bir arzu ile olmamalıdır. Bir zaruret ve maslahata göre yapılmalıdır.
Sünni fıkıh mezhepleri Hanefi, Şafiî, Maliki ve Hanbeli mezheplerinden oluşur. Bu dört mezhepten ilki olan Hanefî mezhebi Mâtûridîlik'e bağlı iken Şâfiî ve Mâlikîler Eş'ârîye bağlıdırlar. Ehl-i Sünnet'in İtikadi mezhepleri olan Eş'ârî ve Mâtûridî mezhepleri arasında inançsal açıdan büyük farklılık yoktur.
Her iki yolun inananları, Sünni ve Şiiler gibi farz kılınan ramazan orucunu tutmaktadırlar.
Alevîler'in çoğunluğu ise Alevîlik'i İslâmiyet içerisindeki bir mezhep ya da tasavvufî yorum olarak kabul etmektedir. Bununla birlikte Batılı kaynaklarda Alevîlik, genellikle bir Şiî inancı olarak ya da Anadolu Şiiliği olarak tanımlanır.
Şiiler peygamberin ölümünden sonra Hz. Ali'nin başa geçmesi gerektiğine inanır ve Ebubekir'in ve diğerlerinin halifeliğini kabul etmez. Şiiler imam çizgisinde gider ve bu imamların peygamber ve Allah tarafından seçildiğine inanır.
Genelde anne ya da babasi alevi olan cocuklar alevi olur.
Alevilik ve Sünnilik arasındaki temel farklar, liderlik anlayışı, ibadetler ve dini ritüellerde görülür. Alevilik, İmam Ali ve onun soyundan gelen On İki İmamların liderliğini kabul ederken, Sünnilik Hz. Muhammed'in vefatından sonra Ebu Bekir'in liderliğini kabul eder.
Sünniler günümüzde inanç açısından Maturidilik ve Eşarilik, fıkhi açıdan da Hanefi, Şafii, Maliki, Hanbelî ve bazen ise Caferi mezheplerine bağlıdırlar. Bu dört mezhepten ilki olan Hanefi mezhebi itikad olarak Maturidiliğe diğer üç mezhep ise Eşariliğe bağlıdırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri