tarihsel akışta islam ümmeti içerisinde gelişen başlıca şii fırkaları, zeydiyye, isnâaşeriyye adıyla da anılan imamiyye (caferiyye) ve ismailiyye'dir. bu üçü dışında kalan şia bünyesindeki bazı aşırı fırkalar, gâliyye yahut gulât başlığı altında değerlendirilir.
Şîa'nın günümüze ulaşan üç büyük fırkası Zeydiyye, İsmâiliyye ve İmâmiyye-İsnâaşeriyye'den ibarettir.
Erken dönem İslam tarihinde Şia politik bir gruptu. Şiiler Peygamberin damadı Hz. Ali'nin ve onun torunlarının ve ailesinin peygamberin ölümünden sonra İslam dünyasının başına geçmesi gereken kişiler olduğuna inanır.
Ali'nin de ölümü ile birlikte bu görüş artık tamamen vuku bulmuştur. 680 yılında yaşanmış olan Kerbela olayı ile birlikte Şia mezhebi doğmuştur. Tarihi kaynaklar Şia mezhebinin doğuşunu 680 yılı olarak bilinmektedir. Bu görüşleri savunan kişiler Şii denilmektedir.
İlgili 15 soru bulundu
Nusayriler de, 19. Asrın sonlarından itibaren kendileri için “Alevi” ismini kullanmışlardır. Suriye'de varlığını sürdüren Nusayrilik, her ne kadar “Alevi” adı kullanıyor ise de Şii-İmamiyye'nin bir alt koludur. Oysa “Anadolu Aleviliği” de denilen Kızılbaşlık ve Bektaşilik Şia'nın bir alt kolu değildir.
Hanefi mezhebi: İmam Ebu Hanife'nin adını taşıyan mezheptir. Şafii mezhebi: İmam Şafii'nin adını taşıyan mezheptir. Maliki mezhebi: İmam-ı Malik'nin adını taşıyan mezheptir. Hanbelî mezhebi: İmam Ahmed İbni Hanbel'nin adını taşıyan mezheptir.
Kuruluşundan itibaren Osmanlı Devleti'nin resmî din anlayışı, Sünnî İslam anlayışı çerçevesinde şekillenmiştir. Bu anlayış ise Osmanlı topraklarında hâkim konumda Mâtürîdîlik ve Eş'arîlik tarafından temsil edilmiştir.
şiilik'te tasavvuf ve tarikat yoktur. bu konuda sünnilik ile aynı düşünceyi paylaşır. şiilik'te salt şariat ile bağlı kalır, alevilik ise şeriat, tarikat, marifet, hakikat aşamalarını kabul eder. şiilik'te müta çok eşlilik nikahı ve çok evlilik kabul edilirken, alevilik'te müta nikahı ve çok eşlilik kabul görmez.
Ayrıca Muhammed'in karısı olarak eş rolünü de uygun bir şekilde yürüttüğüne inanmıyorlar. Bazı Şiiler, Hafsa ile birlikte Muhammed'e zehir vererek onun ölümüne sebebiyet verdikleri ifade ediliyor. Şiiler ayrıca, yaşamı boyunca siyasi pozisyonu nedeniyle Aişe'yi tartışmalı bir figür olarak görüyor.
Şia'nın otorite anlayışının temelinde Hz. Ali ve soyunun Hz. Peygamber'den sonra Allah tarafından imamete/devlet başkanlığına getirildiği inancı yatmaktadır. Bu anlayışın sonucu olarak imamları, bir nevi kutsallaştırmışlar, peygamberlere has bir özellik olan “günahsızlık”la nitelemişlerdir.
Şiilikte namaz üç vakitte toplanmış beş namaz olarak icra edilir. Sabah iki, öğle ve ikindi dörder, akşam üç, yatsı dört rekâttan oluşur.
İmamet nazariyesi (İslam ümmetinin liderinin Hz Ali'nin soyundan gelmesi gerektiği inancı), Şiiliğin bel kemiğini oluşturmaktadır. Şia, bu konudaki görüşleri ile diğer mezheplerden ayrılmıştır. Bu imamlar, tek tek, Allah'ın emriyle Hz.Peygamber tarafından belirlenmiş, hatasız günahsız masum kimselerdir.
Şiiliğin uzun bir zamana yayılan tarihi ve geniş coğrafyalara ulaşan etkileri olmuştur. Bu nedenle zaman ve mekân faktörünün değişmesine bağlı olarak Takrib, İmamiye, Zeydiye, İsmailiye, Alevilik, Nusayrilik gibi farklı adlar ile anılmıştır.
Sünni fıkıh mezhepleri Hanefi, Şafiî, Maliki ve Hanbeli mezheplerinden oluşur.
Zeydiyye, Şia'nın Ehl-i Sünnet'e en yakın kolu olup, sahâbe hakkındaki görüşleri imâmet anlayışları çerçevesinde şekillenmiştir. Zeydîler, Hz. Peygamber döneminde sahâbenin İslam'a bağlılıkları, sadâkatle İslam'a hizmet ettikleri ve Hz. Ali'nin Hz.
Kızılbaşlar ise bu devletin idaresinde mühim vazifeler tutmuşlar. Fakat zaman içinde Kızılbaşlıkta farklı fikirler ortaya çıkmıştır. Safevi devletinin siyasi etkisi altındaki bölgelerde zamanla Kızılbaşlık Şiiliğe dönüşse de Kızılbaşların hepsi Şii olmamıştır.
Şia, başka bir Kur'an'a mı inanıyor? Şia'ya sürekli, Kur'an'ın tahrif edilmiş olduğuna, yani değişikliğe uğratıldığına, bugünkü Kur'an'ın Hz. Peygambere (s) indirileninkinden farklı olduğuna inandığı doğrultusunda iftiralar atılmaktadır. BU DOĞRU DEĞİL!!!
Ali kültü etrafında şekillendiğine inanma hali var. Bu inanca göre Ali, Aleviliğin temel kurucu mürşidi ve piri oluyor. Alevi dedeleri de Hacı Bektaş Veli'nin soy şeceresi üzerinden kendilerini Ali soyuna bağlamakta sakınca görmüyor. Nitekim Anadolu dışında Aleviliğin Ali soyu olarak görüldüğü bir gerçektir.
Osmanlı İmparatorluğu'nda Alevilere yapılan haksızlıklar, Osmanlı Sultanı I. Selim'in hükümranlığıyla (1512–1520) ve 1514'te Safevîlere karşı savaşıyla bağlantısı olan bir durumdur.
Özellikle sünni inancın dışındaki Alevi topluluk için, “Kızılbaş” veya “Rafizi” tabiri kullanılmıştır. Şah İsmail'in hayatını kaybetmesi neticesinde Anadolu'da yaşayan Kızılbaşlar İran'dan gerekli desteği bulamamışlardır.
Kısaca Osmanlı İmparatorluğu'nu kuranlar Yörük Alevileridir. Yani Ahilik edebi, ehlibeyt nefesi ile kurulmuştur. Bandı biraz geçmişe saracak olursak Peygamber Efendimiz Hakk'a rıhletinden önce bütün sahabeyi Gadir-i Hum'da toplayarak verdiği hutbede velayetin başı olarak İmam Ali'yi ilan etmiştir.
Sünniler günümüzde inanç açısından Maturidilik ve Eşarilik, fıkhi açıdan da Hanefi, Şafii, Maliki, Hanbelî ve bazen ise Caferi mezheplerine bağlıdırlar. Bu dört mezhepten ilki olan Hanefi mezhebi itikad olarak Maturidiliğe diğer üç mezhep ise Eşariliğe bağlıdırlar.
Hanefi mezhebi ismini kurucusundan almış bir mezheptir. Hanefi mezhebi, 4 sünni mezhebinin en fazla nüfusa sahip olan mezheplerinden birisidir. İslam aleminin yaklaşık %60'ı hanefi mezhebinden gelmektedir.
Mezhepsizin de, âyetten anladığı, onun yolu yani mezhebi olur. Mezhepsiz mezhebe karşı olsa da, onun da anladığı, bâtıl da olsa bir mezheptir. Herkesin Kur'andan anladığı kendi mezhebi olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri