İslam toplumunun dünyevi ve dini liderliğinin Hz. Peygamber'den sonra doğrudan Hz. Ali ve evladına ait olduğunu savunanlara "Şii" denilmiştir. "Taraftar, yardımcı, fırka ve topluluk" gibi anlamlara gelen "şia" sözcüğü, Kerbela hadisesinden kısa sayılabilecek bir müddet sonra terim manası kazanmış ve "Hz.
Şiiler peygamberin ölümünden sonra Hz. Ali'nin başa geçmesi gerektiğine inanır ve Ebubekir'in ve diğerlerinin halifeliğini kabul etmez. Şiiler imam çizgisinde gider ve bu imamların peygamber ve Allah tarafından seçildiğine inanır.
Cevap. Alevilik, Şiiliğin aşırı kollarından biridir. İnanç ve amel cihetiyle İmamiye fırkası ile Alevilik çok farklıdır. İmamiye, bidat fırkası olsa da, Müslümanlık dairesi içindedir.
Şiilik İslam dininin bir mezhebidir. İslam mezhebinden Sünnilik mezhebinden sonra en yaygın olan mezhep Şiilik mezhebidir. İslam dünyasının yaklaşık olarak 'lik kısmı Şiilik inancına ve Şiilik mezhebine mensuptur. Şiilik tarihten beridir bilinen "Ali taraftarları" anlamına gelmektedir.
Şiilikte namaz üç vakitte toplanmış beş namaz olarak icra edilir. Sabah iki, öğle ve ikindi dörder, akşam üç, yatsı dört rekâttan oluşur.
İlgili 24 soru bulundu
şii/cafer-i ezanı diye adlandırılan ezanın tek farkı: "eşhedü en lâ aliyyen veliyyullah" tır. ve bu da yukarıdaki yanlış beyanda olduğu gibi "eşhedü en lâ muhammeden resulullah" yerine değil, ondan sonra okunur. şeklindedir.
Şia mezhebinde namazda okunmaz. Çünkü Şia inanışına göre Muhammed'den hadislerle aktarıldığı üzere namazda sadece Kur'an'da geçen sureler ve dualar okunur.
Her iki yolun inananları, Sünni ve Şiiler gibi farz kılınan ramazan orucunu tutmaktadırlar.
Şiî İslam inancında Ali'nin çok özel bir yeri vardır. Şii amentüsünde bulunan imamet anlayışına göre İslam peygamberi Muhammed öldükten sonra onun yerine imam/halife olması gereken kişi Ali'dir ve imamet Ali'nin soyundan devam eder.
Şiiler de Hac ibadeti için Mekke'ye giderler. Tüm Müslümanların kıblesi de, Kâbesi de birdir. Nasıl ki, İstanbul'daki Eyüp Sultan türbesini ziyaret edenler hacı olmuyorsa Hz. Zeyneb'in türbesini ziyaret edenler de hacı olmaz.
Peki Türkiye'deki Aleviler de Şii nüfusa dahil mi? Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, İslam Mezhepleri Tarihi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Onat'a göre bu sorunun cevabı "hayır".
Kızılbaş, eski dinî inanış ve kültürleri ile İslamiyeti kendilerine has bir şekilde birleştirip Şiilik'ten etkilenen Safevi Tarikatı müridleri için kullanılan terim.
Sünnî fıkıh mezhepleri yanı sıra Şiî Zeydîyye ve İsmâilîyye fıkıh mezheplerine göre de Hz. Peygamber, öncesinde müsaade ettiği müt'a nikâhını daha sonra yasaklamıştır. Ca'ferîler'e göre ise Hz. Peygamber'in verdiği bu izin herhangi bir şekilde yasaklanmamıştır.
Şia, hiç bir yazar, müfessir (tefsirci), ya da ravinin (rivayetçi) hatasız olabileceğine inanmaz. Bunun içindir ki, Şia hiç bir hadis kitabını tamam ve kusursuz olarak görmemektedir. Hatadan beri olan yegâne kitap, Kur'an-ı Kerîm'dir. Bu tür rivayetler genellikle zayıf, ya da Kur'an'a aykırı olarak değerlendirilir.
Şia kadının Sünni erkekle evlenmesi mekruhtur. Müslüman erkeğin Müslüman olmayan bir kadınla geçici evliliği sakıncasızdır ve Şia erkeğin Sünni kadınla evlenmesinin de sakıncası yoktur.
Bazı Şiiler, Hafsa ile birlikte Muhammed'e zehir vererek onun ölümüne sebebiyet verdikleri ifade ediliyor. Şiiler ayrıca, yaşamı boyunca siyasi pozisyonu nedeniyle Aişe'yi tartışmalı bir figür olarak görüyor. Ayşe, Halife Ebu Bekir'in kızı olduğu için siyasi rolü olan bir aileden geliyordu.
Bu Şii nüfusunun hemen hemen hepside Şiiliğin Caferi kolunu takip ediyorlar ve çoğunlukla Kars, Ardahan, Iğdır, Erzurum, Ankara, İzmir ve İstanbul'da yaşıyorlar. Büyük şehirlerdeki birkaç Fars ve Kürt dışında ezici çoğunluğu Azeri halkına mensuplar.
Türkiye'nin Müslüman nüfusunun %60'ı Sünni olarak bilinmektedir. Türkiye'deki Türk ve diğer etnik gruplardan olan Sünnilerin çoğunluğu Hanefilik mezhebine mensuptur. Türkler arasında Şafii mezhebine mensup olana pek rastlanmamaktadır.
Hanefîlik ya da Hanefî Mezhebi, (Arapça: اَلْحَنَفِيَْة veya اَلْمَذْهَبُ الْحَنَفِيُ) İslam dininin Sünnî (fıkıh) mezheplerinden biri. Hanefilerin itikatta (inançta) mezhepleri ise Mâtürîdîliktir.
Ramazan bayramının ilk günü 28 Temmuz Pazartesi günü olarak kabul edilirken, İran, Iraklı Şiiler, Avustralya ile Uzak Doğu ülkeleri ise bayramı 29 Temmuz Salı günü kutlamaya başlayacak.
Ebubekir'i (ra) kabul eden ve 4 halifeyede uyan müslümanlara Sünni; Hz. Ali'nin ilk halife olmasını isteyenlere ve diğer halifelere uymayan müslümanlara da Şii (Şia) denir.
Osman'ın şahadetinden sonra, Hz. Ali'nin halifeliğini kabul eden bütün Iraklılara Şia-ı Ali, Muaviye'nin etrafında toplanan Suriyelilere ise Şia-i Mua- viye ifadesini kullanmış, böylece Şiiliğin Hz. Osman'ın ve- fatıyla ortaya çıktığını ifade etmiştir14.
On iki İmam'a bağlı olan Şia, Peygamber (s.a.a.) ve Ehl-i Beyt İmamları'nın sünnetine göre amel etmek için namazı eli açık olarak kılmaktadırlar.
Kerbela'dan getirilen taş üzerine secde etme bazı Şii gruplarda vardır. Bunu Hz. Hüseyin (ra)'in anısına yaparlar.
Soru: Şiilerin arkasında namaz kılmak caiz midir? Cevap: Şiilerin arkasında namaz kılınmaz!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri