Tezat (zıtlık-karşıtlık) düşüncesinin birlikte verildiği mısralar, kişiye doğrudan tesir eder. Tezat, varoluşun, yaratılışın, hakikatin asli unsuru ve hikmetidir. “Tezat”, gece-gündüz, iyi-kötü, mümin-kafir, melek-şeytan, Cennet- Cehennem gibi varlıklar, kavramlar, olaylar Kuran'da çokça zikredilir.
Tezat, şair veya yazarın bilinçli olarak kullandığı bir sanattır ve genellikle eserin bütününe yayılır. Aşağıdaki örneklerde tezat sanatını meydana getiren sözcükler kalın yazılmıştır: Aşk derdiyle hoşem elçek ilacımdan tabib. Kılma derman ki helâkim zehri dermanındadır -Fuzulî
Dilimize Arapçadan geçen tezat kelimesi, zıt sözcüğünden türetilmiştir. Bu kelime birbirlerine taban tabana zıt olan şeyleri tanımlamak için de kullanılır. Tezada düşmek ise, çelişkili davranmak anlamına gelir.
Kelime anlamı olarak günlük yaşamda karşıtlık, tutarsızlık ve çelişki anlamları doğrultusunda kullanılır. Aynı zamanda birbirine zıt olan duygu ve düşünceleri bir cümle içerisinde kullanma yöntemidir. Cümle ile beraber birçok farklı mısra, beyit ve şiir içerisinde yaygın olarak kullanılır.
Tezat kelimesinin sözlük anlamında ise çelişmek ve tutarsızlık olarak kullanılmaktadır. Tezat kelimesi birbirine karşıtlık barındıran iki fikrin karşı karşıya gelmesini ifade etmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
Sözlükte “zıt, aykırı, ters; eş, benzer, denk” anlamlarındaki zıdd kökünden türeyen tezâdd “iki şeyin birbirine zıt olması” demektir (Lisânü'l-ʿArab, “żdd” md.). Bugünkü Türkçe'de tezat için yeni kelime olarak karşıtlık kullanılmaktadır.
Türkçe dil bilgisi konuları arasında yer alan tezat diğer anlamıyla karşıtlık, iki karşıt düşüncenin bir arada söylenmesine denir.
Nitelik ve durumları itibarıyla birbirine ve aykırı ve birbirlerinin karşısında, ters kutuplarında yer alan kavram ve olgular ile bunların durumları. Zıtlık, tezat.
Manevi Tezat: Anlam veya anlam çerçevesi bakımından birbiriyle çelişkili ya da zıt kavramların bir ifadede yer almasıyla oluşan tezattır.
Tezat, birbirine zıt nitelikte olan düşünce, his ve durumların; birbirleri ile alaka kurarak edebi eserlerin aynı beytinde dizesinde ya da cümlesinde kullanılmasına tezat sanatı denir.
5- Tezat: Zıt anlamlı kelimelerin ya da karşıt kavramların bir arada kullanıldığı söz sanatıdır. Anlatımı güçlendirmek için tüm yazılı eserlerde sıklıkla kullanılır.
Tezat, Arapça dilinden Türkçe'mize geçmiştir.
Tıbak sanatı, Arap Belagatının BediǾ ilminin alanına girip, anlam ile ilgili sanatlar içerisinde yer alır. Tıbak; iki zıt kelimeyi aynı cümlede bir arada zikretmektir. Belagat âlimleri bu sanata Tezâd, Mutâbakat, Tatbîk, Tekâfu', Mukâbele gibi değişik isimler vermişlerdir.
Karşıtlık sanatı aynı zamanda tezat olarak da bilinmektedir. Anlamı daha güçlü hale getirmek için karşıt anlamlarını kullanıldığı söz sanatına karşıtlık sanatı denmektedir. Böylece bir cümle içerisinde anlatılmak istenen durum daha güçlü hale gelir.
Bir söz içinde geçen iki veya daha fazla unsurdan sonra her birinin karşıtını yahut ilgilisini sırasıyla zikretmek anlamında edebî sanat. Sözlükte “yüz yüze gelmek; iki şeyi birbiriyle karşılaştırmak” mânalarına gelen mukābele bedî' ilminde anlamı güzelleştiren söz sanatlarından biri olup tekābül adıyla da geçer.
Müşâkele sanatı, cümleye lafzî ve manevî bir estetik katan edebî sanatlardandır. Edebî bir amaç ve nükte için aynı kelimenin aynı bağlamda farklı bir manada kullanılmasını ifade etmektedir.
Tıbâk îcab ve selb olmak üzere ikiye ayrı- lır. Tıbâk-ı îcâb birbirinin zıddı iki kelime- nin aynı beyitte ya da ibarede kullanılma- sıdır (Kuru idik yaş olduk ayağ idik baş olduk / Kanatlandık kuş olduk uçtuk el- hamdülillâh [Yûnus Emre]).
karşıtlık, karşıt olma, zıtlık, çelişki, kontrast, antagonizma.
Zıtlık kelimesi hem terslik hem de uyumsuzluk demektir. Çatışmak kelimesi mecazen birbirleriyle zıtlaşmak, birbirine uymamak anlamına gelir. Bu kelimenin isim hali olan çatışkı ise, çelişki manasında kullanılır. Dilimize Arapçadan geçen tenakuz kelimesi çelişki ve çatışkı ile eş anlamlıdır.
Karşıtlık (Tezat)
Anlamı güçlendirmek için karşıt kavramların bir arada kullanılması sanatadır. Ağlarım hatıra geldikçe gülüştüklerimiz. Sana çirkin dediler, düşmanı oldum güzelin.
Tevriye, anlamla ilgili edebî sanatlardan biri. Sesteş bir kelimenin bir dizede, beyitte, dörtlükte iki gerçek anlama gelecek biçimde kullanılmasına ve bir sözcüğün yakın anlamını söyleyip uzak anlamını kastetmeye tevriye sanatı denir. Örtmek, meramı gizlemek demektir.
Teşhis bir edebi sanat türüdür. İnsan dışındaki varlıkları insan özelliğiyle donatma, kişileştirme sanatıdır. Edebiyat dışında hitabet sanatında (retorik), görsel sanatlarda, dini metinlerde vs. de kullanılır.
Söz sanatları Türk edebiyatında beş adet olacak şekildedir, bunlar arasında abartma (mübalağa), benzetme (teşbih), kişileştirme (teşhis), karşıtlık (tezat) ve konuşturma (intak) gibi sanatlar yer almaktadır.
7) Karşıtlık (Tezat): Bir durumun birbirine zıt olan anlamlarının bir arada kullanılması sanatıdır. 8) Cinas: Sesleri aynı fakat anlamları farklı olan sözcüklerin kullanılmasıyla oluşturulan söz sanatıdır. 9) Tenasüp: Anlam olarak birbirine yakınlığı olan kelimelerin bir arada kullanılması ile oluşan söz sanatıdır.
YAZI BOYUTU. Tezat kelime itibariyle Arapça kökenli bir kelimedir. Türkçeye Arapçadan dahil olan 'tezat' kelimesi kelime anlamı 'zıt olan şey' olarak tabir edilmektedir. Günlük yaşantıda zıtlık ifade eden bütün durumlar 'tezatlık oluştu' şeklinde ifade edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri