Van tatilinde, doğa ile iç içe bir gün geçirmek isteyen hemen herkesin görmek isteyeceği birçok doğal güzellik bulunmaktadır. Van'ın görülmesi gereken önemli doğal alanları arasında; Van Gölü,
Üzerinde bulunan dört adası ile Türkiye'deki doğal anıtlar listesinde mutlaka görülmesi gereken yerler arasında yer alan bu göl, sahip olduğu tuz seviyesi sayesinde çok soğuk zamanlarda bile donmuyor. Akdamar, Kuş, Çarpanak ve Adır adalarının bulunduğu Van Gölü'nde bu adalara ulaşmak için tekne seferleri düzenleniyor.
Bozulmamış doğası ve temiz suyu ile Van Gölü'ndeki Akdamar, Çarpanak, Adır ve Kuş adaları, tarihi ve turistik özelliğe sahip yönüyle öne çıkıyor. Türkiye'nin de en büyük gölü olan Van Gölü'ndeki dört ada, üzerinde yıllara meydan okuyan tarihi ve kültürel kalıntılarla önemli medeniyetlere ev sahipliği yapıyor.
Van Gölü, Bitlis ili sınırları içerisinde bulunan Nemrut volkanik dağının patlaması sonucu, bölgedeki tektonik çöküntü alanının önünün kapanmasıyla oluşmuş bir volkanik set gölüdür.
Van ilinde gezilip görülmesi gereken doğal, tarihi ve turistik yerlerin başında Van Gölü, Akdamar Adası, Muradiye Şelalesi, Kanispi Şelalesi, Erçek Gölü, Müküs Çayı, Van Kalesi, Van Müzesi, Akdamar Anıt Müzesi (Kilisesi) ve Vanadokya (Van Peri Bacaları) gelmektedir.
İlgili 33 soru bulundu
Van'ın görülmesi gereken önemli doğal alanları arasında; Van Gölü, Akdamar Adası, Kanispi Şelalesi, Muradiye Şelalesi Müküs Çayı ve Vanadokya (Van Peri Bacaları) yer almaktadır.
Van Gölü dünyanın en derin 15. gölüdür. Van Gölü'nün yüzölçümü 3.713 km²'dir. Van Gölü'nün 600 bin yıl önce oluştuğu tahmin edilmektedir.
Kuş (Manyas), Ulubat (Apolyont), Hazar, Çıldır, Tortum ve Sera gölleri bu şekildedir. Buna karşılık bazı göllerimizin dışa akışı yoktur. Kapalı havza tabanlarında yer alan bu göllere örnek olarak Van gölü, Tuzgölü, Beyşehir gölü, Burdur gölü, Acıgöl, Akşehir gölü, Eber gölü ve Seyfe gölü gösterilebilir.
Türkiye'nin ilk ve en büyük suni göleti olan ve 26.000 m2'lik bir alanı kaplamaktadır. 300 bin m2'lik Bahçeşehir Park rekreasyon alanı içinde yer alıyor.
“BU YAPILAR DÜNYADA SADECE SODALI GÖLLERDE VAR”
Van Gölü'nün dünyanın en özel ekosisteminden birini oluşturduğunu dile getiren Akkuş, “Van Gölü dünyanın en büyük sodalı gölüdür. Sodalı olması sebebiyle su altında mikrobiyalit denilen yapılar meydana geliyor.
Buna göre yüzey ölçümü bakımından dünyanın en büyük gölü 5 ülkenin kıyısı bulunan Hazar Denizi'dir. Türkiye'nin en büyük gölü olan Van Gölü bu listeye girmemiştir.
8.288 kilometrekare alana sahip olan göl And Dağları'nın Altiplano adı verilen platosunda, Peru ve Bolivya arasında yer alır. Batı kıyısı Peru'ya, doğu kıyısı ise Bolivya'ya aittir. Titikaka Gölü, ticari gemilerin de çalıştığı,yüksek rakımlı bir göldür.
Peri Bacaları'nın hiçbiri insanlar tarafından yapılmamış, tamamiyle doğal bir yapı veya oluşumdur. Kapadokya'da birçok çeşit Peri Bacası görmek mümkün.
Hem doğal güzellikleri hem de tarihi ve kültürel yapısı açısından ülkemiz büyük bir zenginliğe sahiptir. Bu tarihi eserlerin ve doğal güzelliklerin bulunduğu yerler ise turistik yerler olarak bilinmektedir.
Eğirdir Gölü, Sultan ve Karakuş Dağları'nın arasında ve il alanının ortasında yer almaktadır. 517 km2 yüz ölçümü ile Türkiye'nin 4. büyük gölüdür.
Türkiye'de 100'ün üstünde doğal göl bulunuyor.
Van Gölü dünyanın en büyük sodalı gölüdür ayrıca Türkiye'de bulunan en büyük göldür. Gölün tuzlu-sodalı suları, biyolojik çeşitliliği sınırlamaktadır. Gölde bilinen 103 tür fitoplankton, 36 tür zooplankton ve tek bir tür balık inci kefali, (Chalcalburnus tarichi) yaşamaktadır.
Konya, Ankara ve Aksaray illerinin sınırları içerisinde yer alan Tuz Gölü, esasında ülkemizin en büyük ikinci gölü olma özelliğine sahip ve başta flamingolar olmak üzere pek çok kuş türüne de ev sahipliği yapıyor.
Gölün ortalama derinliği 171 m, en derin yeri ise, 451 metredir. Yeni yapılan çalışmalar ile gölün yaşının 600.000 yıl olduğu belirlenmiştir.
3) Beyşehir Gölü / Konya
Park içinde Türkiye'nin üçüncü büyük gölü olan Beyşehir Gölü de bulunmaktadır.
Oysa doğal güzellikler denildiğinde anlaşılması gereken; insan eli değmeden oluşan, gezilip görülebilecek özelliği olan yerlerdir. Doğal güzelliklerin en önemli özelliği, doğal olarak oluşan yerler olmasıdır, kesinlikle yapılışında insanın görev almamış olması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri