Lastik karşılaştırması yaptığımızda 1 numaralı lastik 2 numaralı lastiğe göre etiket üzerinde daha az yakıt tükettiği gösterilmekte. Yağışlı havalarda ise yine 1 numaralı lastiğin daha iyi olduğu açık bir şekilde görülüyor. Yine 1 numaralı lastik lastik ses seviyesinde de iyi durumda olduğunu bize gösteriyor.
Buna rağmen, şunları göz önünde bulundurmak gerekir: Dört mevsim lastikler her zaman orta yolcudur. Örneğin, bu lastiklerle yakıt tüketimi normal yaz lastiklerinden daha fazladır. Bunun sebebi, daha yumuşak kauçuk karışımının lastik yüzeyindeki aşınmayı hızlandırmasıdır.
Arabanızın lastik basıncını nasıl kontrol altında tutacağınızı hiç düşündünüz mü? Üreticinin belirttiği gibi doğru basınçta lastiklere sahip olmak, daha güvenli araç kullanmanıza, yakıt tüketimini azaltmanıza ve lastiklerdeki aşınmayı azaltmanıza yardımcı olacaktır.
Genel bir değer vermek gerekirse modelden modele ve lastikten lastiğe değişse de her 10mm lastik genişlemesi %2 oranında yakıt tüketimini yükseltir.
A yakıt sınıfı bir lastik ile, E olan arasında, 1 yılda ortalama 1 depo kadar fark oluşmaktadır. 4 ay kış lastiği taktığınız düşünürsek, bu da 1/3 depoya karşılık gelecektir. Ancak A veya B gibi yakıt verimliliği sunabilecek olan lastikler, genelde daha hafif kış koşulları için üretilen ürünlerdir.
İlgili 29 soru bulundu
C : Ticari araç van lastiği. XL, HL veya Güçlendirilmiş: Boyutlarına göre normalden daha yüksek yük kapasitesine sahip lastikler. Bu tür lastikler muadilleriyle değiştirilmelidir (örnek: bir HL lastiği başka bir HL lastikle değiştirilebilir)
Avrupa Birliği Lastik Etiketlwmesi'ne göre A ile G yakıt etiketi arasında %7,5 yakıt tüketimi farkı bulunur. Belki eskiyen lastik sertleşerek daha az tüketim sergileyebilir. Yeni lastik yumuşak hamurla daha fazla yakabilir.
Dünya genelinde en iyi lastik markaları arasında Michelin, Bridgestone, Continental, Goodyear, Pirelli, Hankook, Yokohama ve Dunlop yer almaktadır. Bu markaların hepsi, yüksek kaliteli malzemeler kullanarak dayanıklı ve performanslı lastikler üretmektedir.
2. Yakıt Verimliliği. Lastik hareket ederken yaşanan enerji kaybı yuvarlanma direncine bağlıdır. Yuvarlanma direncine bağlı olarak da yakıt verimliliği A sınıfından (en iyi yakıt ekonomisini gösteren) E sınıfına kadar değişiklik gösterir.
A en yüksek yakıt verimliliği derecesine, G ise en düşük yakıt verimliliği derecesine karşılık gelir. Yakıt verimliliği A olan lastikler ile G sınıfı lastikler arasındaki yakıt tüketimi farkı göz ardı edilecek cinsten değildir: A sınıfı lastik ile ortalama 0.5lt/100 km'lik bir yakıt tasarrufu sağlarsınız.
Geniş lastik kullanımı, aracın daha fazla yakıt tüketmesine neden olur. Çok daha yoğun bir motor gücü ihtiyacı ortaya çıkarır. Yağmurlu havada daha düşük yol tutuşu sağlar ve bunun sonucunda aracın kayma eğilimi artar. Karlı havada zemine daha az basınç uygulaması nedeniyle aracın kayma eğilimi artar.
Islak zeminde yol tutuş derecesi
Performans, A sınıfı ile E sınıfı arasında derecelendirilir. Yüksek derecede ıslak zeminde yol tutuşa sahip lastikler, ıslak yollarda tam fren uygulandığında daha kısa mesafede durur. '
4 mevsim lastiklerin olumsuz tarafları:
Yaz lastiklerine oranla daha fazla yakıt tüketir. Sıcak asfalt yüzeylerde yol tutuş performansları zayıftır. Viraj alma konusunda yaz lastikleri kadar performans göstermez.
Yaz lastikleri, kuru ve ıslak yol koşullarında, dört mevsim lastik tiplerine göre çok daha iyi bir performans sergiler. 4 mevsim lastik çeşitleri, özellikle hava sıcaklıklarının sıfırın altına düştüğü bölgeler için tavsiye edilmez. Öte yandan yaz lastikleri, 7 derecenin üzerinde yüksek performans gösterirler.
sorusunun yanıtı ise evettir. Dört mevsim lastikleri, kış ve yaz lastiklerinin teknolojisini birleştirerek yılın her döneminde, hem kuru hem de ıslak yüzeylerde ve hatta karda güvenli sürüş sağlar. Avrupa'nın çoğunda yaygın olmasına rağmen, kış aylarında yaz lastikleri ile araç kullanılması tavsiye edilmez.
Continental Almanya'da en iyi lastik üretim şirketidir. Türkiye'nin en iyi lastik markası adlı yazımıza Continental lastiklerinin dahil olmasının nedeni de budur. Yüksek kaliteli lastik, güvenlik, yakıt tasarrufu ve çevre dostu özellikleriyle birleşince gönül rahatlığıyla alabileceğiniz bir marka haline gelmiştir.
Araç lastik ömrü için yapılan araştırmalar ise ortalama mesafenin 30.000 ile 100.000 km arasında olduğunu gösterir. Ancak aracınızı sürekli "normal" yol yüzeylerinde kullandığınızda lastiklerin ortalama ömrü yaklaşık 65.000 km'dir.
2019 yılında MICHELIN CrossClimate+, AUTO BILD tarafından 225/45 R17 ebadındaki 30 adet farklı dört mevsim lastik ile teste girmiş ve testin en iyi dört mevsim lastiği olarak tanımlanmıştır.
Cebinizden bir bozuk para çıkarın, 1 lira veya 50 kuruş. Lastiğinizdeki çukurlara diklemesine yerleştirin. 1 lira veya 50 kuruşun dışındaki altın renkli kaplama 3-4 milimetre civarındadır. Eğer ki paranın dışındaki bu altın halkayı görebiliyorsanız lastiğinizin değişim zamanı gelmiştir.
michelin daha yumuşak daha sessiz ve daha çabuk sertleşip biten bir lastiktir. continental ise michelin lastiğe göre daha sesli daha sert bir lastik ve daha uzun ömürlüdür. ikiside iyi lastiktir.
Geniş tabanlı lastiklerin en büyük dezavantajı, takılı olan aracın yakıt miktarını arttırır. Aracın yakıtını arttıran en büyük etmen ise taban alanında ki artan sürtünme kat sayısı. Taban alanı genişleyen lastik yere daha fazla sürtünür. Daha fazla sürtünme aracı daha fazla enerji harcatmaya iter.
Kış lastikleri, yapıları gereği yüzeye daha çok tutunur. Bu nedenle kış aylarında bile yakıt tüketimini artırır. Kış lastikleri, yaz aylarında hem yumuşak hamurları nedeniyle kayma gibi sorunlara hem de genlerinde olan tutunma eğilimi nedeniyle fazla yakıt tüketilmesine neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri