Türk dili, dillerin en zenginlerindendir; yeter ki bu dil, şuurla işlensin. Ülkesini, yüksek istiklalini korumasını bilen Türk milleti, dilini de yabancı dillerin boyunduruğundan kurtarmalıdır” diyerek belirtmiştir.
Bayrağın sönmesi Türk milletinin istiklalini kaybetmesi- dir. Şair ülkemizde tek bir insan kalana kadar bu vatanı savunacağımızı belirtiyor.
Türkçeden taviz vermek, kültürümüzden ve benliğimizden taviz vermek demektir. Milletimizin devamı için Türkçeyi korumak esastır. Dilimiz, bizi biz yapan kimliğimizdir. Binlerce yıllık geçmişi ile Türk dili, millî kültürümüzün ortak ifade aracıdır, kutsal bir mirastır.
Fazıl Hüsnü Dağlarca. Dünyanın en köklü ve en zengin dillerinden biri olan.
Türkçem, benim ses bayrağım.” Fazıl Hüsnü DAĞLARCA böyle diyor. Dil'in önemini bu şekilde vurguluyor. Yine Yahya Kemal BEYATLI “Bu dil ağzımda annemin sütüdür” derken Türkçe'nin önemini vurguluyor.
İlgili 31 soru bulundu
Ülkesini, yüksek istiklalini korumasını bilen Türk milleti, dilini de yabancı dillerin boyunduruğundan kurtarmalıdır” diyerek, dilin bir ulus açısından ne kadar önemli olduğuna vurgu yapmıştır.
Türkçem, benim ses bayrağım.” Fazıl Hüsnü DAĞLARCA böyle diyor. Dil'in önemini bu şekilde vurguluyor. Yine Yahya Kemal BEYATLI “Bu dil ağzımda annemin sütüdür” derken Türkçe'nin önemini vurguluyor.
Ülkesini, yüksek istiklalini korumasını bilen Türk milleti, dilini de yabancı dillerin boyunduruğundan kurtarmalıdır” diyerek, dilin bir ulus açısından ne kadar önemli olduğuna vurgu yapmıştır.
Bu noktada özellikle Atatürk, yeni bir Cumhuriyet temelinin, millî bir dil anlayışı kurmak ile gerçekleşebileceğine inandığı için eğitim dili ve resmî dil olarak Türkçenin sorunlarını öncelikli olarak çözme yoluna gitmiştir.
Atatürk, net olmamakla beraber ana dili olan Türkçe dışında Arapça, Almanca, Fransızca, Farsça, Bulgarca, İngilizce ve Rusça dillerini biliyordu. Bu konu hakkında çok fazla bilgi olmasa da gittiği okullar ve aldığı dersler göz önüne alınarak bir araştırma yapıldığında bu dilleri biliyor olduğu ortaya çıkmaktadır.
Atatürk Milliyetçiliği :
Türk tarihi ve Türk dili alanında çalışmaları esastır. Milliyetçilik ilkesi, tam bağımsızlığa dayanır. Milli egemenlik, milli ekonomi, milli kültür, milliyetçilik temeline dayanan temel inkılâplardı.
Türk dilinin zenginliğini ve genişliğini göstermek, yabancı sözcükleri Türkçeden arındırmak için Türk Dil Kurumu'nu kurmuştur. Türkçe sözlük hazırlanması, yabancı eserlerin çevrilmesi, diğer ağızlarla olan kelime farklılıklarının giderilmesi Türk Dil Kurumu sayesinde olmuştur.
Ulusal birlik ilkesi doğrultusunda Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 3. maddesi "Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir." şeklinde düzenlenmiştir.
Bağımsızlık, millî egemenlik, cumhuriyetçilik, milliyetçilik, laiklik, halkçılık, devrimcilik, barışçılık ve akılcılık Atatürkçü düşünce sisteminin temel ilkeleridir. Bu ilkeler gerek anlamları, gerekse amaçları bakımından birbiri ile çok yakından ilişkili, birbirini tamamlayan ilkelerdir.
Yeni kitabı "Dünya Astrolojisi, Türkiye"de de belirten Döşer, "Atatürk, 12 Mart 1881 doğumlu bir Balık burcu" diyor.
Çok iyi derecede Fransızca ve yeterli derecede Almanca biliyordu. Tabii bütün Balkan gençleri gibi Rumca... By İlber Ortaylı | Facebook.
Güneş Dil Teorisi, Türkçenin dünya tarihindeki ilk dillerden biri olduğunu savunan sözdebilimsel ve sözdedilbilimsel bir teoridir. Teori, 1930'lu yıllarda Mustafa Kemal Atatürk tarafından desteklendi ve bizzat geliştirildi, ancak dilbilimciler tarafından kabul görmedi ve kısa sürede önemini yitirdi.
Ancak İngilizce kelimeler dilimize girmeye hatta yerleşmeye başlar. İlk Türkçülerle sadeleşme hareketi başlar. Kısa zamanda yazı ve konuşma dili sadeleşmeye başlar. Alfabenin değişmesi ile millileşme adımları atılmaya başlar.
Dil Devrimi, Türkçenin, Arapça ile Farsça kökenli sözcük ile dilbilgisi kurallarından arındırılıp Türkiye Cumhuriyeti'nin ortak, ulusal dili olarak yazı ile konuşma dili durumuna getirilmesini amaçlayan, 12 Temmuz 1932 tarihinde başlayan devrimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri