Vezin'in birçok anlamı olduğu gibi en çok ölçü, tartı ve düzen manasına gelmektedir. Vezin daha çok edebiyatta şiirde kullanılan bir terimdir. Vezin, bir manzumede geçen tüm mısraları arasındaki uyum ve ahengi sağlama yollarından biridir.
Örnek vermek gerekirse bir uzun, bir kısa ve iki uzun hecenin bir araya gelmesiyle (-.--) hece değerleri ile gösterilen fa'ilatün" cüzü oluşur. Bu cüzün dört defa peşisıra tekrarlanmasıyla bir vezin ortaya çıkar.
Bir şiirde aruz ölçüsü olup olmadığını anlamak için hecelerin kısalıklarına ve uzunluklarına bakılır. Hece ölçüsünde 4, 5 hatta 6 tane kısa ya da uzun hece yan yana gelebilir. Buna karşın aruz ölçüsünde kısa hecelerden en fazla iki tane, uzun hecelerden de üç tane kullanılabilir.
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Aruz ölçüsü ya da aruz vezni (Osmanlıca: وزن عروض vezn-i arûz), nazımda uzun veya kısa, kapalı ya da açık hecelerin belli bir düzene göre sıralanarak ahengin sağlandığı ölçü.
Şiirlerin hece sayısına göre yazıldığı ölçeklere hece ölçüsü denir. Aruz vezninde hecelerin sayısı değil uzunluğu ve kısalığı önemlidir. Örneğin bir dize, 15 heceden, diğer bir dize ise 12 heceden oluşabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Hece ölçüsünde kalıbı dizelerdeki hecelerin sayısı belirler. Örneğin her dizesinde 11 hece bulunan bir şiirin kalıbı "11'li hece ölçüsü" olarak gösterilir. Bir hecenin belli bölümlere ayrılmasına "durgulanma", bu bölümlerin okuma sırasında hafifçe durularak vurgulanan yerlerine de "durak" denir.
Türk şiirinde çok eskiden beri kullanılan ve mısralardaki hece sayısının eşitliği esasına dayanan vezin. Halkın edebî zevkini karşılamak üzere sözlü olarak ortaya konan, kendine has bir dile ve üslûba sahip edebiyat kolu.
TDK'ya göre vezin kelimesi, tartı anlamındadır.
Şiirlerde hece vezni ve sade bir dil kullanılan, şiirlerin daha çok saz çalarak ve yurdu dolaşarak dile getirildiği Türk edebiyatı dalına aşık edebiyatı denmektedir. Aşık edebiyatı geleneksel Türk edebiyatı tarzını oluşturmaktadır.
Bunlar: Feûlün, fâilün, mefâîlün, müstef'ilün, fâilâtün, mufâaletün, mütefâilün ve mef 'ûlâtü'dür. Yukarıdaki tef'ile ve vezinlerde de görüldüğü üzere aruz kalıpları, uzun (kapalı) ve kısa (açık) olmak üzere iki tür hece üzerine kurulmuştur ve hâkimiyet bâriz şekilde uzun hecelerdir.
Selis: Halk edebiyatında feilâtün (fâilatün) / feilâtün / feilâtün / feilün yazılan şiirlerdir. Genellikle 19. yy aşıkları tarafından kullanılan selisin en fazla yazılan tipi gazel biçiminde olanıdır. Hece ölçüsünün on beşli kalıbına da uyan selislerin en belirgin özellikleri farklı bir ezgiye sahip olmalıdır.
8. İstiklâl Marşı'nın ölçüsü aruzdur. Aruzun en çok kullanılan (Fâ i lâ tün / fe i lâ tün / fe i lâ tün / fe i lün) kalıbıyla yazılmıştır.
Ölçü, şiirde ritmi sağlamak için kullanılan bir tekniktir.
Vezin daha çok şiir alanında kullanılan belirli bir ahengi tutturma için kullanılır. Vezin kelimesinin TDK'ye göre sözlük anlamı ise ölçü, tartı anlamlarına gelmektedir.
İmâle (İmâle-i maksûre):
Kısa ünlüyle biten ya da tek kısa ünlüden ibaret bir açık heceyi, ölçü gereği uzun; yani, kapalı hece değerine yükseltmektir. Şairler imâleyi Türkçe hecelerdeki kısa ünlülerde yapmışlar; Arapça ve Farsça sözcüklerdeki kısa ünlülerde imale yapmamaya büyük özen göstermişlerdir.
Ozan öyküleri, Dede Korkut hikâyeleri ile yetişen atalarımızın aruz ölçüsü/vezni ile şiir yazma tutkusunun çok önceleri başladığı görülüyor. Denildiğine göre ilk büyük edebî yapıtlarımız, Kutadgu Bilig ve Aybe-tül-hakayık bile aruz ölçüsüyle yazılmıştır, bkz.
Yaygın olmayan bir nazım şeklidir. Dili sade ve yalındır halkın günlük yaşantıda kullandığı deyim ve deyişlerden yararlanılır. Birçok yönüyle koşmalara benzerler. Aralarındaki fark, semailerin sekizli hece ölçüsüyle yazılmaları, koşmaların ise 11'li hece ölçüsüyle yazılmalarıdır.
Murabba Nazım Biçiminin Özellikleri:
Dört dizelik bentlerden oluşur. Uyak düzeni aaaa / bbba /ccca ... biçimindedir.
b. Aşık Edebiyatı nazım birimi sınıflandırılması
Semai: 8 li hece ölçüsü kullanılır. 3 veya 5-6 dörtlükten oluşur. Güzellik, aşk, tabiat konuları işlenir. Varsağı: 8 li hece ölçüsü ile söylenir.
Nazım sistemi; kalıp ölçüsü anlamında terim. Sözlükte “bir şeyi ölçmek, tartmak; ölçü, tartı, ölçek” anlamlarındaki vezin (vezn) terim olarak şark kültüründe şiir, müzik, lugat ve sarf alanlarında kullanılmaktadır.
Vezinlerin adları sülasi kökleri temsilen sabit üç ünsüzün kullanılmasına dayanır: ف ع ل yani f, ˁ (ayn) ve l. Bu üç ünsüz cebirdeki x, y ve z gibidir. Yerlerine istediğimiz ünsüzleri ekleyerek yeni kelimeler türetebiliriz. Örneğin شمس şems sözcüğünde üç ünsüz bulunmaktadır: ش ,م ,س ş, m, s.
Arapçada vezin terimi, iştikâk (türeme) özelliğine sahip ke- limeler için kullanılmaktadır. Zamirler, ism-i işâretler, ism-i mevsuller gibi türeme özelliği olmayan kelimeler için vezin kelimesi kullanılmamaktadır. 7 Sarf ilminde çok sayıda vezin bulunmaktadır.
Ahmet Haşim bütün şiirlerinde aruz ölçüsünü kullanmıştır. Heceyi "köylü vezni" diye küçümsediği söylenir.
8'li hece ölçüsü, bir şiirin her dizesinde kullanılan kelimelerin toplam hece sayısı 8 olması demektir. 8'li hece ölçüsü halk edebiyatında kullanılan en kısa ölçüdür. Bu nedenle bu ölçünün kullanıldığı şiirler çok daha fonetik ve akılda kalıcıdır.
Sade / Akıcı
Bu yazının yazılmasına sebep olan en yaygın kullanımlardan bir tanesi, bir yazarın dilini “sade,” üslubunu ise “akıcı” olarak tanımlamaktır. Bu durum, yazarın romanda günlük hayatta kullanılan dilden fazla ayrılmadığını, olabildiğince açık ve rahat okunabilecek bir şekilde yazdığını ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri