Şikâyet Süresi: Şikâyet süreniz 6 aydır. Buna göre soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlı olan suç hakkında yetkili kimse 6 ay içinde şikâyette bulunmadığı takdirde soruşturma ve kovuşturma yapılamaz.
Dava verilen ifadeden 1 yıl sonra da 1 gün sonra da açılabilir ya da hiç açılmayabilir. Bunun için savcının iddianamesini hazırlaması gerekir. Olayın özelliklerine ve delillerin toplanmasına göre de bu süre değişkenlik gösterir.
Şikayetçi Olduktan Sonra Mahkeme Ne Zaman başlar? Her şikâyetin farklı davalar içermesine bağlı olarak mahkemeye ulaştırma süresi ortalama 1 yıl sürmektedir. Şikayetçi olduktan sonra soruşturma ve kovuşturma evresi başlar. Soruşturma evresi delillerin toplandığı süreçtir.
Polis/savcılık bir suç duyurusu varsa tahmini olarak ne kadar sürede şüpheliyi ifade için çağırır? Savcılığın çalışma hızına göre ifadeye çağrılma süresi 1 hafta ile 1 ay arasında değişir. İfade sonrası savcılık delil toplar. Sonra kyok verir veya iddianame hazırlar.
Savcılığa suç duyurusunda bulunulduktan sonra kişi kaç gün sonra ifadeye çağrılır? Savcılığın çalışma hızına göre ifadeye çağrılma süresi 1 hafta ile 1 ay arasında değişir. İfade sonrası savcılık delil toplar. Sonra kyok verir veya iddianame hazırlar.
İlgili 16 soru bulundu
En İyi Cevaplar. Seninle uğraşma çeşidine göre değişir. Uyarılmasını istersen karakola çekilir, hakkında tutanak tutulur ve sen şikayetinden şartlı vazgeçersen salınır. Yok şikayetinde ısrar edersen savcılığa sevkedilir, sana karşı yapılanın kişisel haklarına karşı olduğunu hükmederse mahkemeye sevkeder.
Savcılık yapılan şikâyetin bir suçtan kaynaklandığı kanaatine varırsa, gerekli tahkikatlara başlayıp, kovuşturma sürecini başlatmaktadır. Savcılık gerekli tahkikatları tamamlamak için, şikâyet edilen kişilere ifade vermeleri için çağrı kâğıdı gönderir. Bu kişiler de ilk ifadelerini emniyet müdürlüğünde verirler.
Keza mahkeme aşamasında da kişinin beyanına başvurulabilir. Kolluk görevlileri ifade alınması hususundaki talimat kendilerince ulaşınca uygun bir süre içerisinde kişiyi ifadeye çağırır. Bu süre değişebilemekle birlikte ortalama 7-10 gün sürebilecektir.
Şikayet dosyalarına sıra ile bakıldığından dolayı çeşitli kriterlere bağlı olarak minimum 1 ay maksimum 1 yıl içerisinde şikayete konu olan suç duyurusuna bir cevap gelir. Dilekçenin verilmesi esnasında kişiye verilen soruşturma numarası üzerinden dosyanın durumunu takip edebilmek mümkün olur.
Savcılık veya emniyetten ifadeye çağrılma halinde gitme süresi kaç gündür? Savcılık veya emniyetten ifadeye çağrılma halinde, uygun zamanda ifade verme işlemi için ilgili birime başvurulması gerekir. Bunun için herhangi bir süre veya zaman kısıtlaması yoktur.
Savcılığın çalışma hızına göre ifadeye çağrılma süresi 1 hafta ile 1 ay arasında değişir.
Müştekinin şikayetten vazgeçme hakkını kullandığı fiil, şikayete tabi suçlardan ise soruşturma veya ceza davası hakkında düşme kararı verilir. Ancak, hakkında şikayetten vazgeçme beyanında bulunulan fiil, savcılıkça kendiliğinden takibi gereken suçlardan biri ise kamu davası devam eder.
Şikayetten Vazgeçmeden Vazgeçme Mümkün Müdür? Şikayetçinin aynı fiil hakkında tekrar şikayette bulunması, kapanan dosyaları yeniden açtırması mümkün değildir. Yani şikayetten vazgeçmeden vazgeçme hukuken mümkün değildir.
Şikayete bağlı suçlar, mağdur/müşteki/suçtan zarar gören tarafından şikayet konusu edilmedikçe savcılık tarafından kendiliğinden soruşturma yapılarak ceza davası açılamaz. Ancak, takibi şikayete bağlı olmayan tüm suçlar savcılık tarafından kendiliğinden soruşturularak ceza davası açılmalıdır.
Şikâyet süresi altı ay olarak kabul edilmiştir. Bu altı aylık sürenin başlangıcı suçtan zarar görenin “fiil ve faili” öğrendiği günden başlar. Bundan çıkan sonuca göre şikâyet hakkı olan sadece fiilin öğrenme- si halinde süre henüz işlemeye başlamamıştır.
Kişi şikayetçi olduktan sonra mahkeme süreci nasıl işler? Sorusunun cevabı ise sırasıyla ilk başta savcı tarafından soruşturma yapılır devamında eğer gerekli şartlar oluşursa iddianame düzenler ve kovuşturma aşamasına geçilir.
Hakkınızdaki şikayeti e-devlet üzerinden göremezsiniz. Çünkü soruşturma gizlidir.
E - DEVLET ÜZERİNDEN ŞİKAYETİMİ İLETEBİLİR MİYİM? e-devlet ile CİMER (Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi) üzerinden şikayet başvurusu yapılabilir. E-devlet üzerinden 'CİMER' araması yapılarak ilgili sayfaya yönlendirilmektedir.
Savcılık şikâyeti değerlendirdikten sonra davanın açılıp açılmayacak konusunda karar verir. Suç duyurusunda bulunmak için şikâyet eden kişinin şikâyet edeceği kişiyi tanıması gerekli değildir. Eğer şikâyetçi kişi şikâyet edeceği kişiyi biliyorsa eşkâli tarif etmelidir.
İfadenin alınmasının ardından Cumhuriyet savcısı tarafından şüphelinin tutuklanması talep edilebileceği gibi serbest de bırakılması istenebilir. İfade verildikten sonra ne kadar süre içerisinde dava açılacağı, her somut olaya göre değişkenlik göstermektedir.
İfade vermek kişinin maruz kaldığı ya da işlediği suç üzerinde nasıl hareket ettiği, savunduğu, gördüğü, zarara uğradığı her şeyi temsil edebileceği için mühim bir beyanattır. Karakolda İfade Verdikten Sonraki Süreç sonrasında devam edecek yargılama süreci, bazen tamamen bizim ifademiz doğrultusunda şekillenebilir.
Sorgulama yapılabilmesi için e-Devlet şifrenizin olması gerekiyor. Şifreniz ile sisteme giriş yaptıktan sonra, Adalet Bakanlığı sayfasına giriş yaparak Bilgi İşlem Genel Müdürlüğü (UYAP) Hizmetleri kategorisi altında yer alan “Dava Dosyası Sorgulama” butonuna basmanız yeterlidir.
Savcılığa Yapılan Şikayet Nasıl Takip Edilir? Cumhuriyet savcılığına verilen şikayet dilekçesinin ardından bir hazırlık numarası verilir. Bu hazırlık numarası ile şikayette bulunulan savcılığa gidilerek soruşturmanın durumu takip edilebilir.
Sürmekte olan davanızla ilgili bilgi almak istediğinizde yapmanız gereken tek şey e-devlet üzerinden dosya sorgulama işlemi yapmak olur. Dilerseniz Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın web sitesi olan www.yargitaycb.gov.tr adresine giriş yaparak sayfadaki dosya sorgu bölümüne de tıklayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri