Personeller, tıpkı bayramda fazla mesai ücreti aldıkları gibi pazar günü çalıştıklarında da ek ödemeye hak kazanır. Hafta sonu çalışan personele günlük brüt ücretinin 2.5 katı kadar ödeme yapmak gerekir. Örneğin günlük 1.000 TL kazanan çalışan, hafta tatilinde görevine devam ettiğinde 2.500 TL ek mesai ödemesi alır.
Pazar mesai hesaplama da benzer bir işlem ile yapılır. Pazar günü çalıştırılan işçiler normal günlük maaşlarına ek olarak %50 zamlı bir günlük maaş daha alırlar. Bu da pazar günü çalışan işçilerin toplamda 2,5 günlük maaş alacakları anlamına gelir.
Yani hafta tatilinde tatil yapmayıp çalışan işçiye 1 günlük ücretinin üzerine yüzde elli zamlı günlük ücreti olan 1.5 günlük ücrette eklenerek toplamda 2.5 günlük ücretin ödenmesi gerekir.
Kanunen yasada belirlenen haftalık çalışma süresi en fazla 45 saattir. Haftalık 45 saati aşan çalışma yapıldığında bu çalışma fazla mesai ya da diğer adı ile fazla çalışma ücreti olarak adlandırılır. İşçinin normal çalışma süresinin sözleşmelerle haftalık 45 saatin altında belirlendiği durumlar vardır.
Örneğin; işçinin aylık 9000 TL brüt ücret karşılığı çalıştığını varsaydığımızda; işçi 23 Nisan günü çalışma yapmaması halinde o güne ilişkin ücretini (9000/30=300 TL) tam olarak alacaktır. Çalışma yapması halinde ise ücreti %100 zamlı olarak (300+300=600 TL) alacaktır.
İlgili 24 soru bulundu
1 Günlük Bayram Mesai Ücreti 2024'te Ne Kadardır? 2023 brüt asgari ücret tutarı 20.002,50 TL'dir olarak belirlenmiştir. Bu rakam 30'a bölünerek 1 günlük mesai ücretine ulaşılır ve bu tutar 666,75 TL'dir. 1 günlük asgari bayram mesaisi ücreti ise 2024 için 1.333,50 TL'dir.
Pazar mesailerinde fazla mesai ücreti normal çalışma saati ücretinin %50 fazlası olarak hesaplanıyor. Ayrıca gece çalışan personellere, 7,5 saati aşan çalışma süreleri için fazla çalışma ücreti ödeniyor. Gece çalışması fazla mesai ücreti de yine normal ücretin yüzde 50 fazlası olarak ödeniyor.
İş Kanunu madde 46;
Bu hesaplama, çıplak brüt ücret üzerinden olacaktır. Eğer işçi, ücretini saat üzerinden almaktaysa tatil günü ücreti saat ücretinin yedi buçuk katı olacaktır. Kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan işçiler ise, hafta tatili ücreti talep edemeyeceklerdir.
HAFTA TATİLİ MESAİSİ
Mesai ücretinin, haftalık 45 saat çalışma süresi dolmadan önceki çalışmalarda personelin saatlik ücretinin %25, haftalık 45 saati aşan çalışmalarda ise personelin saatlik ücretinin %50 fazlası ile hesaplanarak bordroya eklenmesi gerekir.
Fazla mesai normal çalışma saati ücretinin %50 zamlı olarak ödenmesidir. Örneğin saatlik brüt ücreti 100 TL olan bir işçinin yaptığı fazla mesai sonucu alacağı ücret 150 TL olacaktır. Saatlik çalışma ücretini bulabilmek için aylık ücreti 225'e bölmek gerekecektir.
Personeller, tıpkı bayramda fazla mesai ücreti aldıkları gibi pazar günü çalıştıklarında da ek ödemeye hak kazanır. Hafta sonu çalışan personele günlük brüt ücretinin 2.5 katı kadar ödeme yapmak gerekir. Örneğin günlük 1.000 TL kazanan çalışan, hafta tatilinde görevine devam ettiğinde 2.500 TL ek mesai ödemesi alır.
Pazar günü fazla mesai ücreti nedir? Pazar günleri çalışanların fazla mesai saat ücreti, normal çalışma günlerindeki fazla mesai ücretleriyle aynı şekilde hesaplanır. Fazla mesai ücretleri normal çalışma saatleri için ödenen ücretin en az %50 fazlası şeklinde hesaplanır.
Yüksek mahkeme hafta tatili çalışmalarının ücretlendirilmesine ilişkin çeşitli kararlarında:, hafta tatilinde çalışan işçinin ücretinin nasıl hesaplanacağı yasalarda düzenlenmemiş ise de hafta tatilinde yapılan çalışmanın fazla çalışma sayılacağı, buna göre ücretin %50 zamlı ödenmesi gerektiği görüşünü benimsemiştir.
Hafta Tatilinde Fazla Mesai
Pazar mesai hesaplama için ücretin belirlenmesinde haftalık çalışma süresi önem taşır. Bir iş yerinde haftalık normal çalışma süresi 45 saat ise, hafta tatilinde çalışılması durumunda bu işçilerin ücretleri %50 artırılarak ödenir.
İşçinin UGBT Günlerinde Çalışması
Diğer tatil günlerine ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. İşçi, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışmak zorunda değildir. Ancak işçi, bu günlerde çalışmayı kabul ederse, hafta tatilinden farklı olarak çalışması kanuna aykırı değildir.
İşçinin rızası olsa bile, hafta tatilinde çalışması yasal değildir. Böyle olmasına rağmen, her ne sebepten olursa olsun, işçi hafta tatilinde çalıştırılmış olabilir.
4857 Sayılı İş Kanunu'nun 46. maddesi gereğince, Çalışılmayan hafta tatili günü için bir iş karşılığı olmaksızın işçinin ücreti tam olarak Ödenir. Hafta tatilinde Çalışan işçinin ücreti, Çalışma karşılığı olmaksızın Ödenmesi gereken bir yevmiye yanında, Çalışmanın karşılığında da bir buÇuk yevmiye olarak Ödenmelidir.
Bu durum, iş sözleşmelerine göre değişiklik gösterir. Genellikle resmî tatillerde çalışanlar için minimum %100 zamlı mesai ücreti uygulanır. Yani brüt ücreti günlük 1.000 TL olan bir çalışanın resmî tatillerde brüt ücreti 2 ile çarpılır. Bu durumda da günlük brüt ücreti 2.000 TL olur.
Resmi tatillerde mesai hesaplaması:
Örneğin, günlük brüt ücreti 500 TL olan bir çalışanın resmi tatil günlerindeki brüt ücreti hesaplanırken, bu ücret 2 ile çarpılır. Bu durumda, günlük brüt ücret 1.000 TL olur.
4857 sayılı İş Kanununun 46. Maddesine göre, işçinin mazeretsiz ve idareden izin almadan işe gelmemesi halinde hem gelmediği günün ücreti hem de hafta tatili ücreti kesilir. İşçi haftalık 45 saatlik çalışmasını tamamlamadığı için hafta tatili ücretini elde edemez.
Eğer işçi zaten normalde de 45 saatlik çalışma yapıyorsa direkt olarak %50 zamlı ücrete hak kazanır. Örneğin saatlik brüt ücreti 20 TL olan işçi 55 saat çalıştığı zaman 10 saat fazlalığı söz konusu olur. 20 TL X 1,5 = 30 tl ve 30 TL X 10 = 300 TL fazla mesai ücretine hak kazanır.
1 saatlik mesai ücreti, asgari ücretin saatlik miktarına eşit olacaktır. Bu durumda 2023 asgari ücret mesai saat ücreti yaklaşık olarak 45 liradır. 2024 yılına bakıldığında ise 1 saatlik çalışma ücreti brüt 88,90 TL olarak belirlenmiştir, bu tutarın neti ise 75,56 TL olmaktadır.
Fazla mesai hesaplaması matematiksel işlemlerle 'Brüt ücret/225 = x 1,5' formülüne göre yapılmaktadır. Örnek verilecek olursa aylık brüt ücreti 20 bin TL olan bir işçinin 5 saat mesai yaptığını varsayarak; 20.000/225=88.88 x 1,5 = 133.32 TL bir işçinin saatlik çalışma ücretidir.
Bu hâlde, iki aylık süre içinde işçinin haftalık ortalama çalışma süresi, normal haftalık çalışma süresini aşamaz." Bu nedenle denkleştirme esası minimum 360 saat kadar yapılabilir. Bu süreçte haftalık çalışma süresi 45 saati ve günlük 11 saati geçmemelidir.
İşyerinde iki gün gece, iki gün gündüz, iki gün dinlenme şeklinde çalışan işçinin haftalık 45 saati aşan çalışması bulunmasa da gece çalışmalarındaki 7,5 saati aşan çalışmalar fazla çalışma sayılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri