ELO 6 terminalli, Yıkamalı ve Fasılalı Silecek Zamanlama Rölesi, cam sileceklerinin silme aralıklarını daha geniş tutarak silecek lastiklerinin hızlı aşınmasını ve araç camının çizilmesini engeller. Ürünün F girişine tetik geldiğinde aktif hale gelir ve ilk silme turunu tamamlar.
Silecek fasıla rölesi sigorta tablasının içinde en sol arka dipte, siyah renkli, T şeklinde ters dikine duruyor. çıkıntılarından tırnak tutuyor. çıkarması-takması bir dert. Ulaşamazsanız sigorta tablasını sol dış tarafından tutan metal ayağı çıkartarak deneyin, biraz yer kazanırsınız.
Önce aracınızın sileceğini çalışır konumda bırakın ve aracınızın ön kısmına geçin. Oradaki plastik bölgenin orta kısmına kulağınız dayayın. Eğer kulağınıza zırıltı şeklinde hafif tempolu çalışan bir motor sesi geliyorsa, silecek motorunuz çalışıyor demektir.
Arka cam silecek sistemi genellikle hatchback denilen beş kapılı veya arka camın dikey olduğu araçlarda kullanılmaktadır. Arka cam silecek sisteminde; cam silme motoru, mekanik bağlantı kolları, cam silecek bıçağı ve lastiği, cam yıkama tertibatı bulunmaktadır.
eger arabada yagmur sensoru varsa fasilasini kendi ayarlayacak olan silecek. bazı otomobillerde bu fasılanın süresini de ayarlayabilirsiniz. 2 saniye, 4 saniye ve 6 saniye gibi. belli zaman aralıklarında kendiliğinden işlev gören silecektir.
İlgili 16 soru bulundu
Servis modunun etkinleştirilmesi/devre dışı bırakılması
Etkinleştirildiğinde, silecekler servis konumuna gider. Servis modunu devre dışı bırakmak için, tekrar Ön cam sileceği servis konumu üzerine basın. Servis modu devre dışı bırakıldığında düğmedeki lamba göstergesi söner.
ELO Silecek Fasılalı Zamanlama Rölesi cam sileceklerinin silme aralıklarını daha geniş tutarak silecek lastiklerinin hızlı aşınmasına ve araç camının çizilmesine engel olur.
Silecek bıçakları zamanla aşınarak işlevini kaybedebilir, Silecek kolunun motora bağlanan yerde kırıklık ya da temassızlık gelişmiş olabilir, Silecekleri elektrik çalıştırır, elektrik bağlantıları gevşemişse çalışmayabilir, Sileceklerin bağlı olduğu kontrol mekanizmasında arıza varsa çalışmayabilir.
Ön camınızda iz bırakan sileceklerinizin, herhangi bir kiri veya kalıntıyı gidermek için yumuşak bir bezle temizlenmesi yeterlidir, ancak çizgi devam ederse, sileceklerin kendilerinin başarısız olduğunu ve bunları değiştirme zamanının geldiğini gösterir.
Aracın güvenli bir şekilde kullanılması için birtakım bakımlar yapılmalıdır. Silecek bakımı da bu bakımlar arasında oldukça gereklidir. Yüksek dayanıklılığa sahip materyallerden üretilen silecekler zaman içerisinde aşınarak işlevsiz hale gelebilir. Bu nedenle yılda bir kez sileceklerin değiştirilmesi önerilir.
Motorun çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için kaputu açın fıskiye koluna basın. Motor sesinin duyulabilir olması gerekiyor. Duyuluyorsa motor çalışıyor demektir. Ancak duyulmuyorsa sorun ya motorda ya da elektrik tesisatındadır.
Silecek lastiğinin camla temas ettiği noktada grafit yapısı olduğundan kaynaklı beze siyah lekeler bulaşmaktadır. Bunu bilmeyen çoğu araç sahibi, her aracı yıkadığında, silecekleri kafasına göre silerek ömrünü kısaltmaktadır. Sertleşen lastiği yumuşatmak için bebek kremi kullanılmaktadır.
Ayna ve Cam Tertibatları
Ön camların onaysız olması, Araçta sol dikiz aynası yoksa, Ön cam silecekleri yok veya arızalıysa, Cam yıkama su püskürtme sistemlerinde arıza varsa bu durumlar ağır kusurlar içerisinde yer alır.
Araç camlarına gelen yağmur, kar veya toz gibi maddeleri temizleyen silecek mekanizmasının motoru, ön kısımda bulunan kaput kapağının alt bölümüne monte edilir.
Sensör, kızılötesi ışığı 45 derecelik bir açıyla ön cama yansıtır. Cam kuru ise, bu ışığın çoğu ön camın ön tarafından sensöre geri yansıtılır. Cam üzerinde su damlacıkları varsa, ışığı farklı yönlere yansıtırlar. Yani cam ne kadar ıslak olursa, sensör o kadar az ışık alır.
da 2 Amper akım çekerler.
1.Michelin Stealth Ultra
Bu yüzden silecek alanında olmaları da tamamen mantıksız değil. Michelin'in bu silecekleri saatte 200 kilometre hızla seyrederken bile iyi çalışabilen silecekler.
Hibrit silecekler, telli ve muz tipi sileceklere oranla çok daha sağlam ve dayanıklıdır. Özel tasarımı sayesinde aracınıza orijinal ve şık bir görüntü kazandırır. Muz ve telli silecek lastikleri sadece altı ile sekiz basınç noktasına sahipken, Hibrit silecek lastikleri sonsuz sayıda basınç noktasına sahiptir.
Silecek suyu için rahatlıkla içme suyu doldurabilirsin, ben yazları genellikle musluk suyu dolduruyorum, kışları ise antifiriz.. Yaz-kış antifrizli su kullanın,çünkü antifriz paslanmayı önler.Sürekli şişe kullanmak da paslanmaya yol açar.
Aracınızı kullanırken, klimanın çok açılması, radyonun kullanılması, sürekli sileceklerin çalıştırılması ya da araç içi lambaların açık bırakılması, akünün hızlı bitmesine neden olur.
Özellikle kış aylarında silecek suyu olmadan çıkılan yolculukların tehlikeli olabileceğini belirtmekte fayda var. Ön camın çizilmesini ve su kanallarındaki kireçlemeyi önler.
Ön Cam Silecek Sıvısı Doldurma
Kaputu açın. Depoya kir girmesini önlemek için doldurma kapağını çıkarmadan etrafını temizleyin. Doldurma kapağını açın. Depoyu sıvıyı dışarı dökmeden sıvı seviyesi doldurma ağzının hemen altında görünene kadar doldurun.
Kısaca röle çalışma prensibi şu şekildedir: Röle, devredeki bobine enerji verir. Bu eylem sonucu mıknatıslanan bobin, bir armatürü hareket ettirir. Bu hareketin etkisiyle kontaklar birbirine temas eder ve devre içinde elektrik iletimi sağlanmış olur. Röle, elektrik devrelerinde bir bakıma sigorta görevi de görür.
Elektromanyetik bobin ve bobini hareket ettiren kol ve kola bağlı düzeneğin kapalı kutu boyutundadır. Rölenin kapalı şekilde tasarlanması, çevreden gelecek olan zararları minimuma indirir hatta zarar gelmesini önler. Röle kutusu dışına düz terminallerle ya da geçme tipi soketlerle transfer edilir.
Röle Modülleri; rölelerin kullanımını kolaylaştırmak, pratikleştirmek ve Arduino ile röle kullanımı yapabilmek adına oluşturulmuş tümleşik devrelerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri