440A tipi, ısıl işlemle çok çeşitli mekanik özellikler sunan yaklaşık% 17 krom içeren korozyona dayanıklı martensitik bir paslanmaz çeliktir. Bu kalite paslanmaz çeliğin korozyon direnciyle yüksek karbon çeliğinin üstün aşınma direncini sunar.
440A kalite paslanmaz çelik, yüksek dayanıma, orta derecede korozyon direncine ve mükemmel sertlik ve aşınma direncine sahip, yüksek karbonlu bir martensitik paslanmaz çeliktir.
440C kalite paslanmaz aynı zamanda EN standartına göre X105CrMo17 olarakta adlandırılmaktadır. Bu kalite malzeme ısıl işlem sonrası 57-60 HRC sertlik alabilmesiyle meşhurdur. Bu paslanmaz kalitesi oldukça yüksek karbon elementi içeren bir paslanmaz çeliktir ve bu malzeme martesitik paslanmazlar sınıfına girer.
Şam çeliği yapım süreci, mükemmel keskinleştirme özelliğine sahip güçlü ve esnek bir bıçakla sonuçlanır. Damascus çeliği, benzersiz görünümü ve mükemmel performansı nedeniyle üst düzey mutfak bıçakları için popüler bir seçimdir. Damascus çeliğinden değiştirilebilir bıçaklar maliyeti dolayısı ile üretilmemektedir.
904L Paslanmaz Çelik: 904L paslanmaz çelik kaliteleri arasında korozyon direnci açısından en üst değere sahip paslanmaz çelik kalitesi olarak kabul edilmektedir.
İlgili 15 soru bulundu
Kimya, beyaz eşya, endüstriyel mutfaklar, otomotiv yan sanayi, gıda sanayi gibi alanlarda kullanılır. 304 kalite paslanmaz dünya üzerinde en sık kullanılan paslanmaz çelik kalitesidir, her yemekte çatal-kaşık olarak karşımıza çıkmaktadır. Gıda ve tıbbi uygulamalarda 304 kalite her zaman tercih edilmelidir.
430 kalite paslanmaz çelik, ferretik paslanmaz sınıfına giren, düşük karbonlu ve yaklaşık %17 krom içeren bir paslanmaz çelik kalitesidir. Bu kalite EN normuna göre 1.4016 ya da X6Cr17, UNS normuna göre ise S43000 olarak adlandırılmaktadır.
4116 Çelik, Tıbbi Malzemelerin Yapımında, Gıda İşleyen Makinelerde Veya Mutfak Gereçlerinde Kullanılır. Kullanım Alanlarından Anlaşılacağı Gibi Paslanmaz Çeliklerdendir ve Oldukça Yüksek Paslanma Direncine Sahiptir. Oldukça Sağlam, Güçlü ve Dayanıklı Bir Çelik Cinsidir...
420 kalite paslanmaz çelikler, "martensitik" denilen paslanmaz çelikler grubuna dahildir. Hem krom, hem de nikel içerirler. Polisaj için oldukça uygun bir malzemedir. Özellikle ısıl işlemlerin ardından, 420 kalite paslanmaz çeliklerin gerilime dayanımı oldukça yüksektir.
1.4034 kalite paslanmaz çelik, ısıl işlem görebilen ve sertleşebilen bir paslanmaz kalitesidir. Bu kalite malzeme 1.4021 kaliteye oranla daha yüksek oranda karbon içermektedir ve bu sayede daha yüksek sertlik alabilmektedir. AISI 420D kalite EN normuna göre 1.4034 ya da X46Cr13 olarak adlandırılmaktadır.
440M paslanmaz EN standardına göre 1.4116N kalite paslanmaz olarak numaralandırılmaktadır. 440M kalite paslanmaz aynı zamanda EN standartına göre X50CrMoV15 olarakta adlandırılmaktadır. Bu kalite malzeme ısıl işlem sonrası 57-60 HRC sertlik alabilmesiyle meşhurdur.
304 kalite paslanmaz çelikler, 430 kalite paslanmaz çeliklere göre daha yüksek korozyon direncine sahiptir. Bu özelliklerinden dolayı korozyon riski olan yerlerde kullanım için daha uygundur. 430 kalite paslanmaz çelikler, 304 kalite paslanmaz çeliklere oranla daha uygun fiyatlıdır.
403 paslanmaz çelik, temel martensitik paslanmaz çeliktir, korozyona ve ısıya dayanıklı %12 Cr martensitik paslanmaz çeliktir.
Titanyum dalış bıçağı harika bir avantaj sağlar ve bakım süresini kısaltır. Çelikten daha hafif ve esnektir, bu nedenle kırılması daha zordur. Ancak, çelik emsallerinden çok daha pahalıdırlar ve kalitelerini korumak için yine de korunmaları gerekir.
İsveç demir cevheri yatakları, çeliği doğal bir alaşım haline getiren bazı metal cevherlerini de içerir. Başta vanadyum (V) olmak üzere pek çok cevherin küçük yüzdesi çeliğe yüksek gerilme mukavemeti kazandırıyor.
Victorinox, ürettiği tüm bıçakların ve el aletlerinin birinci sınıf paslanmaz çelikten olduğunu garanti eder.
X20Cr13 olarak da adlandırılan 420 kalite, martenzitik paslanmaz çelikler grubuna girer. Normal şartlarda ortalama bir korozyon direncine sahiptir ve aşırı korozif ortamlarda kullanıma uygun değildir. Bu kalite malzemeler nikel içermediğinden mıknatıs tutar.
420B (1.4028) ve 420C (1.4034) kalite 420 malzemeler daha yüksek karbon içerdiği için, sertlik alabilme kapasitesi de daha yüksektir. Bu paslanmaz kalitesi martenzitik paslanmazlar sınıfına girer. Bu paslanmaz çelik kalitesi tavlanmış haldeyken rahat bir işlenebilirliğe sahiptir.
Çelik takıların en önemli özelliklerinden biri, paslanmaz ve kararma yapmaz olmalarıdır. Bu takılar genellikle 301, 304, 304L, 316L kalitelerinde çelikten üretilmektedirler. En kaliteli çelik ise, kararma, solma, paslanma ve bozulma özellikleri olmayan 316L kalite çeliktir.
N690 çelik Bohler tarafından üretilen Avusturya meşeiili bir çeliktir. VG10 çeliğinin modifiye edilmiş şeklidir. Paslanmaz çelikler içerisinde kendi sınıfının en iyisidir. Namlu dayanımı, tokluk, paslanma direnci gibi ana konularda performansı kesinlikle yeterli seviyelerdedir.
Çelik sınıfı S420, genellikle köprülerin ve diğer büyük yapıların yapımında kullanılan yüksek mukavemetli bir yapısal çeliktir. 420 MPa akma dayanımına ve 520 MPa çekme dayanımına sahiptir. Bu çelik sınıfı, korozyona karşı oldukça dirençlidir ve çok çeşitli uygulamalarda kullanıma uygundur.
T Serisi (T5 – T6 – T7): Ucuz ve kalitesiz bir çelik türüdür. T7 nispetten daha iyi sonuç vermektedir, fakat ısıl işlemi ustalık gerektirir. 4116 (X50CrMoV15 Alman Çeliği): Ucuz ve kalitesiz bir çelik türüdür, fakat buna rağmen iyi ağız tutar ve sağlamdır.
904L kalite paslanmaz çelik, oldukça yüksek miktarda krom, nikel ve molipten içeren bir paslanmaz çelik kalitesidir. Bu kalite EN normuna göre 1.4539 ya da X1NiCrMoCu25-20-5, UNS normuna göre ise S08904 olarak adlandırılmaktadır.
304 kalite paslanmaz çelik, temel paslanmaz çelik kalitelerinden biri olup, en yaygın kullanılanıdır. Bu kalite EN normuna göre 1.4301 ya da X5CrNi18-10, UNS normuna göre ise S30400 olarak adlandırılmaktadır.
Günümüzde çokça bilinen AISI 304 dediğimiz malzeme 18-10'dur. Paslanmaz Çeliğe ait terimler hayatımıza tamamen girmeden önce Paslanmaz Çeliğin adı ülkemizde ''Krom'' ya da '' Krom Nikel'' diye bilinmekteydi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri