Bu tatlının adı etimolojik olarak Kürtçedir. Bu isimde kürt mutfağından birçok yemek ve tatlı gibi adını yapılış zelliğinden alır. Bu tatlının hamuru cıvık ve yendiğinde insanın damağında ıslak bir tat bıraktığından yöre halkı bu tatlıya Türkçeye "ıslak tatlı" olarak çevirebilleceğimiz Şilke / Şileki adını vermiştir.
Şıllık tatlısı isminin etimolojik olarak kökeni ıslak (yaş) sözcüğünün Kürtçedeki karşılığı olan Şil (Şıl) kelimesinden türemiştir. Şanlıurfa ve Adıyaman yöresinde ıslak hamur tatlısı olarak bilinir.
Urfa Şıllık Tatlısı
Urfa Şıllık Tatlısının ayırt edici özelliği, üretim metodundaki farklılığı ile birlikte Şanlıurfalı ustaların bilgi birikimi ile üretilmesi ve ürün malzemeleri arasında yörede yetişen koyunların sütlerinden elde edilen sadeyağın kullanılmasıdır.
şıllık TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,argo Aşırı ve bayağı biçimde süslenip boyanmış kadın.
3. Kıymetsiz, kalitesiz, âdi: Yahu, bugünkü paçozların yanında Atilla Pavoritti, Ömür Timo Rossi, Nil Dalida gibi kalmış (Star).
İlgili 39 soru bulundu
Varoş, (Macarca: város) bir şehrin, kentin ya da kasabanın merkezin dışında, uzağında kalan mahalle, dış mahalleleri tanımlamak için kullanılan tabirdir. Kelime anlamı olarak kenar mahalle anlamına gelir.
1.(argo)[zi:bi:di]{türkçe}. söyledikleriyle yaptıkları birbirini tutmayan , kaale alınmayan kişi.
Kesildiği zaman dışı baklava, içi kadayıfa benzer şekilde, fındık, ceviz, üzüm vb. görünüşüyle gerçekten, çok değişik olan bu tatlı, lezzet olarak da her türlü övgüye şayandır. Eskiden Zara'ya gelen "ağır misafirlere", yapılan özel bir tatlıdır ve diğer davet yemekleri ile ikram edilir.
Urfa'nın meşhur şıllık tatlısı yiyenler tarif isteyecek 🍂 | Semra Yetim - YouTube. Herkese merhaba 🙋🏻♀️ Urfa yöresine ait nefis, pratik, hafif şıllık tatlısı evinizin vazgeçilmez tatlısı olacak misafir sofralarınızın baş köşesinde yerini alacak harika bir tatlı denerseniz mutlaka yorumlarınızı bekliyorum.
Mutfağı
Dilber adındaki sevdiği kadına kavuşamayan aşçı, bir anısı yaşasın diye tatlı yapmak ister. Yaptığı bu tatlı sevdiği kadının dudakları gibi büyük ve dolgun bir görünüme sahiptir. Rivayet edilir ki aşçı, tatlıyı yaparken dudaklarına da kokuna da sana da doyamadım diyerek hazırlamış.
Tüm misafirleri etkileyecek... Hanım göbeği tatlısı hikayesi:Osmanlı'nın son dönemlerinde İstanbul'daki kerhanelerin önünde oluşan izdihamlar neticesinde bu bol şerbetli tatlı, içeri girenlere güç versin diye satılmaya başlanınca tatlının ismi de bu isimle anılır olmuştur.
Umami'nin Adanalı ortağı Faik Türkmen küçükken anneannesinin bayramlarda bu tatlıyı yaptığını, sofraya getirilmeden aşırmaya kalktığı için büyükler tarafından azarlandığını anlatırken adeta çocukluğunu tekrar yaşıyordu.
Adana'nın Meşhur 'Karakuş' Tatlısı
UNESCO tarafından gastronomi şehirler ağına alınan Hatay'ın meşhur tatlısı künefe, Kurban Bayramı'nda da sofraların vazgeçilmezi oluyor. Hatay'ın meşhur tatlısı künefe, bayram sofralarının vazgeçilmez lezzeti olmaya devam ediyor.
Mersin'e özgü bir tatlı çeşidi olan ve genellikle Ramazan ayında daha fazla imal edilerek tüketilen kerebiç, bu sene de sofraların vazgeçilmezi. Mersin'in meşhur tatlısı kerebiç, Ramazan'da da yoğun ilgi görüyor.
Höşmerim adı verilen bu tatlıyı Türkiye'nin birçok farklı yerinde görmüş olabilirsiniz. Özellikle Marmara Bölgesiyle özdeşleşmiş tatlılardan biri olarak bilinir. Ancak eğer Konya'daysanız Konya usulü Höşmerim tatlısını mutlaka denemelisiniz.
Antakya'nın köylerinde de uzun yıllardır özenle hazırlanan kerebiç tatlısı, normal tariflere nazaran farklı bir teknik ile ön plana çıkıyor. Son zamanlarda pek fazla kullanılmasa da eski dönemlerde kerebiç tatlısı için temiz odun külü su ile karıştırılır, bir gün boyunca kül tortusunun dibe çökmesi beklenirdi.
İsmini görüntüsünün kara bir göze benzemesinden alan karagöz tatlısı, şerbetli olmasına rağmen oldukça hafif bir tatlı. Yapılışı göründüğünden çok daha kolay olan bu güzelliği en güzel misafirlerinize hazırlayabilir, en kallavi bayram sofralarında baklavaya rakip olarak sunabilirsiniz.
Tokat yöresine ait bir tatlı olan hira tatlısı için öncelikle şerbetini hazırlayın.
Dilber Dudağı
Rivayete göre Osmanlı zamanında el lezzeti ile ünlenen bir aşçı varmış. Bu ünlü aşçı, Dilber adındaki sevdiği kadına kavuşamadığı için anısı yaşasın diye tatlı yapmak ister. Tatlıyı dolgun kadın dudağı şeklinde yapar.
Güzel adlandırma olarak bunun yerine halka tatlısı da denebilir. Hatay'da müşebbek, Adana'da kıvrım tatlı, Eskişehir'de ballı ballı denir.
Tulumba tatlısı, Osmanlı İmparatorluğu'ndan kalma bir tatlıdır. Günümüzde ise yalnızca Türk mutfağında değil Yunanistan ve Ortadoğu mutfağında da popülerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri