Silikon, yeryüzünde en bol bulunan ikinci mineral ve çevreye zararı olmayan bir tür kum olan kuvarstan türetiliyor. Silikon, çevre dostu olduğu gibi enfeksiyon riskinizi de ortadan kaldırıyor.
Bambu, yün, pamuk, linolyum, saman ve buğday kabuğundan yapılmış her türlü kompozit malzeme ve mantar, yenilenebilir ürünlere örnek gösterilebilir. Bu ürünler daha çok zemin kaplama, sabit ve hareketli mobilyalar, asma tavan ve yalıtım malzemelerinde kullanılmaktadır.
Çevre dostu ürünler; tüm üretim aşamalarıyla doğaya zarar vermeyen, kimyasal içermeyen, doğaya veya insan sağlığına zararlı herhangi bir katkı içermeyen ürünler olarak biliniyor. Mümkün olan en az enerjiyle üretilir, doğal kaynakların korunmasına özen gösterir ve geri dönüştürülebilirler.
Doğa dostu ürünlerin üretiminde çevreye atık bırakılmamakta su, hava kirletilmemektedir. Üretim fireleri geri dönüşüm ile tekrar kullanılmaktadır. Bu çevreci poşetler doğaya terk edildiklerinde plastik ambalajların aksine parçalanıp dağılabilmektedir.
İlgili 19 soru bulundu
Üretim, kullanım ya da atık yönetiminde dünyayı kirletmeyen veya doğal kaynaklara olumsuz etkisi olmayan ve dönüştürülebilen ya da muhafaza edilebilen ürüne yeşil ürün denir. Yeşil ürün, ister somut isterse soyut bir ürün olsun, tüm yaşam döngüsü boyunca doğrudan ya da dolaylı çevresel etkisini en aza indiren üründür.
Camın doğada bozunup kaybolması için 1 milyon yıl geçmesi gerekir. Yani cam biyobozunur veya kompost edilebilir bir materyal değildir.
Birçok farklı tanıma sahip olan bu kavramı en temel anlamıyla anlatacak olursak; sürdürülebilirlik, ihtiyaçlarımızı karşılarken gelecek kuşakların da ihtiyaçlarına sahip çıkmaktır. Sürdürülebilirliğin tam kelime anlamı ise, “doğal kaynakların sınırının tükenmesini önleyerek ekolojik dengenin korunması” şeklindedir.
Sürdürülebilirliğin 3 boyutu; ekonomik, çevresel ve sosyal bileşenlerden oluşmaktadır. Bu 3 temel unsuru da eşit ölçüde göz önünde bulundurmak, bütüncül bir yaklaşım sağlamaktadır.
Cam ambalajların ortalama %25'inin geri dönüşümlü cam olabilmesi mümkündür. Yeşil maden suyu şişelerinde geri dönüşüm oranı %90'lara kadar çıkabilmektedir. İki adet şişeyi geri dönüştürdüğümüzde yaklaşık olarak; 1 litre suyu kaynatmak için harcanan enerji miktarı kadar tasarruf etmiş oluruz.
Bu malzemeler, 1500 dereceye kadar ısıtılarak eritilir. Cam üretiminde ortaya çıkan gazlar ve sıvı atıklar mutlaka filtre ve arıtma işlemlerinden geçmektedir. %100 oranında geri dönüşlü olan cam, çevreden toplanıp; renk ayrımı, temizleme, yıkama ve öğütme işlemlerinden geçtikten sonra yeniden üretime kazandırılır.
Ekolojik dengenin oluşması ve korunması açısından önem teşkil eden faktörlere dikkat eden insanlara ve ürünlere çevre dostu denmektedir. Çevrenin dengesini bozmak, kaynakları tüketmemek ve çevreyi kirletmemek adına hepimize düşen belli başlı görevler vardır.
Yeşil dönüşüm, doğal kaynakların korunmasına yardımcı olur ve çevre üzerindeki etkileri en aza indirerek, sürdürülebilir bir gelecek için gereklidir. Ayrıca, enerji kaynaklarının yenilenebilir kaynaklara yöneltilmesiyle, ekonomik olarak da kazançlı bir dönüşüm sağlanabilir.
"Yeşil parlaklık" olarak da adlandırılan yeşil yıkama; bir kuruluşun ürünlerinin, amaçlarının ve politikalarının çevre dostu olduğuna tüketiciyi ikna etmek için, yeşil pazarlamayı aldatıcı bir şekilde kullandığı bir pazarlama şeklidir.
Birçok cam çeşidi bulunuyor. Pencerelerin, bardakların ve tabakların yapımında kullanılan camlar birbirlerinden farklı. Camlar erime sıcaklığını değiştiren kimyasallarla işleniyor. Bu tür camlar geri dönüşüm tesislerinde makinelere zarar verebiliyor.
Örneğin cam şişe doğada 4000-4500 yıl arasında tamamen yok oluyor. Tüm bunların doğaya karışmasıysa nesiller boyu sürüyor. Atık yağlar ise konunun bir başka boyutu.
Cam şişe, cam kavanoz, su bardağının yeri yeşil kutulardır. Bazı cam konteynerleri ise renklere göre bölümlere ayrılır, bu da camı beyaz, yeşil, kahverengi şeklinde rengine göre ayrıştırmamız içindir. Porselen ve seramik ürünler cam kutularına atılmamalıdır.
Her türlü tüketim sonucunda ortaya çıkan çevre zararını en aza indirme amaçlı inşa edilmiş ekolojik evler, çevre dostu bir girişim olarak tanımlanabilir. Tüm enerji ihtiyacını yenilenebilir enerji kaynaklarından elde eden ekolojik evler, doğal enerji sürdürülebilirliği açısından önem teşkil etmektedir.
Su kaynakları, toprak, enerji başta doğal kaynakların sürdürülebilir biçimde kullanılması ve ekolojik üretim – tüketim döngüsü ile içinde yaşadığımız ekosistemi korumuş ve ekosisteme yararlı bir hayat geçirmiş oluruz. Biyolojik çeşitliliği koruyarak yerel tür, çeşit ve lezzetlerin pazar şansı bulmasına katkı sağlarız.
İnsan sağlığı ve doğal dengeyi koruyarak sürekli bir ekonomik kalkınmaya olanak verecek şekilde, doğal kaynakların rasyonel yönetimini sağlamak ve gelecek nesillere yaşabilecekleri bir doğal fiziki ve sosyal çevre bırakmak yaklaşımıdır.
İnsanlık için kritik öneme sahip ve 5P (People-İnsan, Planet-Yerküre, Prosperity-Refah, Peace-Barış, Partnership-Ortaklık) olarak tanımlanan çekirdek ilkeler etrafında bu 17 amaç şekillenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri