- Kararmış silikonları temizlemek için birkaç doğal malzeme kullanabilirsiniz. Bunlardan biri, karbonat ve su karışımıdır. Bu karışımı silikonun üzerine uygulayın ve birkaç saat bekletin. Daha sonra, bir fırça veya sünger kullanarak silikonu temizleyin.
Eskimiş, sararmış silikon nasıl temizlenir diye soruyorsanız çamaşır suyu veya amonyaklı kimyasal temizleyiciler silikon yüzeylerdeki renk değişimini bir süreliğine temizleyebilmektedir. Aseton ve alkol gibi solüsyonlar da bu iş için kullanılabilmektedir.
Duşakabin Silikonu Sökme Yöntemi
Parçaları, silikonun açılan yerinden elinizle çekip alabilirsiniz. Kalanları da silikon sökücü yardımıyla giderebilirsiniz. Diğer taraftan, yumuşamış parçaları izopropil alkol ile de koparmanız mümkündür. Bunu eczanelerden temin edebilirsiniz.
Silikon üzerine sıcak su dökmeyiniz bu silikonu yumuşatıp diğer yüzeylerde leke bırakmasını sağlayabilir. Bunun yerine farklı bir yöntem olarak Tiner veya aseton ile pamuk yardımı ile de çıkabilirsiniz.
Eğer kıyafetinize veya koltuklarınıza silikon lekesi bulaşırsa, su ile temizlemeye çalışmayın. Çünkü, bu yöntem lekenin daha da derine işleyerek temizlenmesini zorlaştırabilir. Su yerine aseton kullanmayı deneyebilirsiniz. Bir bez ile lekenin bulaştığı bölgeye aseton uygulayarak temizleyebilirsiniz.
İlgili 41 soru bulundu
- Kararmış silikonları temizlemek için birkaç doğal malzeme kullanabilirsiniz. Bunlardan biri, karbonat ve su karışımıdır. Bu karışımı silikonun üzerine uygulayın ve birkaç saat bekletin. Daha sonra, bir fırça veya sünger kullanarak silikonu temizleyin.
Cam kenarlarındaki silikon eskidiğinde, kalıp şeklinde sökülmelidir. Maket bıçağıyla dikkatli bir şekilde temizleyebilirsiniz. Eğer maket bıçağı işe yaramıyorsa, sıcak hava tabancasını kullanabilirsiniz. Silikonu çıkardıktan sonra alkol ve sünger kullanarak temizleme işlemini tamamlayabilirsiniz.
Silikon Neden Kararır? Silikon her ne kadar dayanıklı bir malzeme de olsa, zaman içerisinde dayanıklılığını yitirebilir ve özellikle sıvı teması ve nem sebebiyle oksidasyona uğrayarak kararabilir. Önce bölgesel başlayan kararma zaman içerisinde büyüyüp geniş bir alanı kaplayabilir.
Aseton ve alkol gibi solüsyonlar da bu iş için kullanılabilmektedir. Sararan ya da kararan silikonun üzerini pamukla kapatın. Sulandırdığınız çamaşır suyunu bir sprey şişesi yardımıyla pamuğun üzerine sıkın. Böylece yüzeyde nemli şekilde çamaşır suyu kalacak.
Bunun için karbonatla hazırladığınız karışımı silikonlu derz aralarına püskürtebilirsiniz. Püskürtme işleminden sonra, karışımın uygulama alanda 15 dakika beklemesi yeterli olur. Ardından biz bez veya fırça kullanarak derz aralarını temizleyebilirsiniz.
Yüzeyde Donmuş Silikon Nasıl Temizlenir? Yüzeyde donmuş bir silikonu temizlemek istiyorsanız ısı kullanabilirsiniz. Kurutma makinesi ya da ısı tabancası yardımıyla donmuş silikonu çözülene kadar ısıtın. Sonrasında nemli, temiz bir bez yardımıyla bölgeyi iyice silin.
"BEYAZ SİRKE VE ÇAMAŞIR SUYU EN ETKİLİ İKİ ARAÇ"
Duştaki küf lekelerini çıkarmak için ise beyaz sirke ve çamaşır suyunu karıştırmak oldukça etkili çözüm. Banyo, evin en nemli bölümü olması nedeniyle küf oluşumuna müsaittir.
Derin bir kap içinde bir paket karbonat ile 1 su bardağı sirkeyi karıştırın. Bu karışımı sprey şişe içine alarak işinizi daha da kolaylaştırabilirsiniz. Banyo duvarında oluşan küf lekesinin üzerine karışımı sıkarak 10 dakika kadar bekleyin. Bekleme esnasında leke kendiliğinden akmaya başlayacaktır.
SİRKE VE KARBONAT MUCİZESİ
Duş teknesine, küvete ve duşa kabine bu karışımdan bolca sıkın. Ardından bölgeyi iyice fırçalayın ve en az 1 saat boyunca bekletin. Beklettikten sonra tekrar fırçalayın ve sıcak su ile lekelerin olduğu bölgeyi durulayın. Bir süre sonra sarı lekelerin artık tamamen çıktığını göreceksiniz.
- Eğer küflü duvar, pencere kenarına yakınsa o bölgeyi %70, %80 alkollü suyla ıslatılmış fırça yardımıyla temizleyebilirsiniz. Alkollü fırçayla küflü bölgeyi fırçalayın ve yarım saat kadar bekleyin. Ardından kuru bir bez ile kurutmayı unutmayın!
Çekomastik 877, duşakabin montajında kullanılmak üzere, polisiloksan esaslı, tek bileşenli, hava ile sertleşen asetik karakterde, uzun süreli rengini koruyan, sararmayan, jel veya çözücü içermeyen 100% saf silikon özellikte, kullanıma hazır özel uzun ömürlü silikondur.
Silikon ise su geçirmez bir malzeme olarak banyo ve mutfakların bu konudaki dikkat çekmeyen kahramanları olarak karşımıza çıkıyor. Fakat ne yazık ki zamanla silikonlarda oluşan kararma, sararma, küflenme gibi durumlar hiç istemediğiniz şekilde kötü bir görünüme neden olabiliyor.
Kararmış silikonların temizlenmesi için kabartma tozunu suyla karıştırıp macun kıvamına getirebilirsiniz. Bu karışımı doğrudan kararmış silikonlara uygulayın ve bir süre bekletin. Kabartma tozunun silikonlara nüfuz edip kirleri çözmesi için yaklaşık 15-30 dakika beklemeniz yeterli olacaktır.
Isı tabancası ile beraber kurutma makinesi kullanılabilir. Belli bir süre boyunca silikonun bulunduğu her noktaya bu cihazları uygulamak yeterli gelecektir. Daha sonra nemli bir bez alarak bölgeyi dikkatli bir şekilde temizlemek gerekir. Yüzey tamamen temizlenene kadar uygulamak yeterlidir.
Silikon lekesi genel olarak ısı tabancası ile beraber saç kurutma makinesi kullanmak suretiyle çıkarılmaktadır. Aynı zamanda pasta ile nazik bir şekilde ovalamak suretiyle hemen arkasından tamamen çıkarmak mümkündür.
Eskiden, kalmış silikonları temizlemek için jilet gibi malzemeler kullanılırdı ve bu uzun zaman alırdı. Şimdi ise silikon sökmek için özel yapı malzemeleri bulunmaktadır. Bunları o bölgelere dökerek silikonun yumuşamasını sağlayabilir ve rahatlıkla temizleyebilirsiniz.
Kullanılacak yüzeyin özellikleri uygunsa aseton veya izopropil alkol çözeltilerinden faydalanılarak yüzeyde yapışmış durumdaki silikon sökülebilir. Bu iş için öncelikle sert bir plastik spatula yardımı ile yüzey kazınarak temizlenir. Yüzeye uygun çözelti dökülerek bezle ovulur ve işlem sonuca ulaşana kadar sürdürülür.
Eğer yüzeyde daha önce uygulanmış silikon varsa mutlaka temizlenmelidir. Silikon üzerine silikon uygulaması yapılamaz.
GS505, banyo, mutfak duş kabini gibi alanların sızdırmazlığında kullanılan dayanıklı, esnek ve üstün kaliteli, asetik esaslı 100% silikondur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri