Boyaya su katılmazsa ne olur İç cephe ve dış cephe boyamalarda, boyaya su katılmazsa boya katı olur uygulanan yüzeyde kalın bir tabaka oluşturur. Gereğinden fazla boya kullanımına sebep olur aynı zamanda rulo ile işlem yapmada büyük zorluklar yaşatır.
Elinizde boya eğer yağlı boya değilse boyaya su katmak gereklidir çünkü su, boyanın yoğunluğunu ve katılığını alarak onu sürülebilir yapar. Şayet su katmazsanız boya ruloya ve duvara yapışır ve sürülemez hale gelir.
Ancak günümüzde iç cephe boyası olarak kullanılan bütün boyalar, suyla seyreltilebilir ve dolayısıyla suyla koyuluğu azaltılabilir. 10 kiloluk silikonlu boyaya (7.5 litre) ise yaklaşık 2 litre veya en fazla 2.5 litre su katabilirsiniz. Ancak suyu kattıktan sonra iyice karıştırmanız gerekebilir.
Çünkü bazı boyaların da üzerinde ”su bazlı” ifadesi yer alır. Öte yandan su katarak boyanın bütün bir daireye ya da uygulanacak alana yetmesini sağlayabilirsiniz. Ancak suyu fazla katarsanız bu sefer de renk, normalinde olduğundan daha silik ve donuk çıkacaktır.
Boyalar genellikle hacimce inceltilir. Örneğin 15 litrelik su bazlı bir boyanın 10% oranında inceltilmesi öneriliyorsa, 1.5 litre su kullanılmalıdır. Şayet boya ambalajı üzerinde hem kilogram hem litre bilgisi var ise, inceltmenin litre üzerinden hesaplanması doğru olacaktır.
İlgili 16 soru bulundu
Su ile hacimce %15-20 oranında inceltilir.
Kuruma Süresi Katlar arası bekleme süresi min 2 saattir.Tam kuruma süresi min.24 saattir. Yüksek bağıl nem ve düşük sıcaklıkta kuruma süresi uzayabilir.
Boyaya su katılmazsa ne olur
İç cephe ve dış cephe boyamalarda, boyaya su katılmazsa boya katı olur uygulanan yüzeyde kalın bir tabaka oluşturur. Gereğinden fazla boya kullanımına sebep olur aynı zamanda rulo ile işlem yapmada büyük zorluklar yaşatır.
Silikonlu boya plastik boyaya göre daha fazla su alır. Normal oran olarak 20 kilo bir boyaya 1,5 litre su katılması önerilmektedir. Silikonlu boya da ise su oranı biraz daha fazladır. 20 kilo silikonlu bir boyaya yaklaşık 4 ya da 5 litre su katılmalıdır.
Uygulama Açıklaması %30 su ile hacimce inceltilerek, iki kat halinde rulo veya fırça ile uygulanır. Katlar arasında en az 2-3 saat beklenmelidir.
Boyaların soyulmasının ana nedeni alt zemin hazırlığının doğru bir şekilde yapılmamış olmasıdır. Silikonlu boyalarda zar gibi soyulmalar olurken plastik boyalarda yüzeyden atma şeklinde gerçekleşecektir.
Mastik boyanabilme özelliğine sahipken silikon boya tutmaz. Silikon kuruduğunda esnekliğini kaybetmez.
Silikonlu boya nasıl inceltilir? Boyacı kovasına Silikonlu boya boşaltılır ve 1/10 su boya ölçeğinde en az 10 dakika karıştırılır. Boya, koyu ayran kıvamına gelinceye kadar karıştırılmalı ve su katılmalıdır. Daha fazla suyun eklenmesi, boyanın daha fazla kapatma gücünü yitirmesi anlamına geldiği unutulmamalıdır.
İkinci El Boyama (Sollama)
Eğer bu aşamadan sonra boya olmazsa işlem tekrarlanabilir. Boya yaparken cam açılır mı sorusunun cevabı “evet” olacaktır. Boya'nın kuruması için boya yapılırken cam ve kapılar açık tutulabilir.
ÖZELLİKLERİ Fazla yüzey hazırlığı gerektirmeden, her tür yüzeye uygulanabilir. Rutubet lekelerine ve dökülmeyekarşı dayanıklıdır. Su ve deterjanile silinebilir.
Tinerle ya da farklı kimyasallarla inceltilen boyaları uygularken zehirlenme tehlikesine karşı mutlaka pencereleri açmalısın.
Sıcak su ve bez ile yaş boya kalıntıları pratik şekilde temizlenebilir. Boya kurudu ise kuru boyanın parkeden çıkarılması için silikonlu boya çıkarıcı kimyasal uygulamasına ihtiyaç duyabilirsiniz. Yapacağınız kimyasal uygulaması ile dakikalar içinde parke üzerindeki boya kalıntıları çözünecektir.
İNCELTME: Temiz su ile %15-20 inceltilerek iki kat uygulama tavsiye edilir.
-2,5 litrelik bir duvar boyası, duvarınızın temiz olması, is ve kirden ne kadar etkilendiği ile doğru orantılı zemin olarak 10-15 m² lik bir odayı boyar. -22,5 litre boya ile 130 metrekare zemin alanı olan bir ev boyanabilir.
Boyaya fazla su katmak boyanın kapatma gücünü eksiltir. Boya firmalarının kullanıcılara önerdiği ölçeğe profesyonel bir boyacı ustası değilseniz uymalısınız.
SON KULLANMA TARİHİ GEÇMİŞ DUVAR BOYASI KULLANILIR MI? Bir boyanın raf ömrünü belirleyen en önemli faktör ise saklama koşullarıdır. Eğer boyanızı doğru ve koşullara uygun bir şekilde sakladıysanız son kullanma tarihi geçse dahi kullanabilirsiniz.
7-Boyama Suyu ve Boyanın Çözülmesi: Boyama suyu PH'ı istenilene uygun olmalıdır. Boya çözünürken sıcak suyun içine boya.
Kabarcıklanma genellikle boya sisteminin uzun süre neme maruz kalmasından kaynaklanır. Nemli havalarda küçük miktarda su buharı boya yapısına absorbe olur ve sonra kuru koşullarda yeniden buharlaşır (ozmoz). Bu süreç normaldir ve iyi kurulmuş bir bitirme sürecine zarar vermez.
Silikonlu boyanın özellikleri nelerdir? Duvarda pürüzsüz bir görünüm sağlar. Herhangi bir lekelenme olduğunda sabunlu bir bezle silerek kolayca çıkarabilirsiniz. Silinebilir olması nedeniyle uzun yıllar yeniden boyatma ihtiyacı hissetmezsiniz.
Boya badana işlemleri genellikle bahar ve yaz aylarında yapılsa da özellikle acil durumlarda kış aylarında da boya yapmak mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri