-mAktA eki, gramerlerimizin bazılarında “şimdiki zaman eki” olarak değerlendirilmektedir.
Türkçe de şimdiki zaman eki olarak eylem kök veya gövdesine "'-yor" ekinin getirilmesi gerekmektedir. Dilimizde şimdiki zaman eki olarak "-yor" kullanılmaktadır. "-yor" eki fiillere getirildiği zaman belirtilen eylemin şimdi ve şuanda gerçekleştiğini ifade etmektedir.
''Ben şimdi okula gidiyorum.'' ''Ses çıkarma, Bebek uyuyor.'' ''Yukarı çıkma, o ders çalışıyor.'' ''Şu an birlikte evin duvarlarını boyuyoruz.''
Şimdiki zaman, Türkçe dilbilgisinde şu an yaşanan veya süreklilik arzeden bir olayı veya durumu anlatan zaman yapısı. -yor ya da -mekte eki ile bir haber kipi olan şimdiki zaman kipi oluşturulur.
İngilizcede bu cümleler Present Continius Tense olarak adlandırılır. Şimdiki zaman cümlesi kurabilmek için fiillerin sonuna -ing eki getirilir. He, She, It ile başlayan cümlelerde ''is'', You, They, We ile başlayan cümlelerde ise ''are'' yardımcı fiil olarak kullanılır.
İlgili 21 soru bulundu
Have fiili "sahip olmak" anlamında kullanıldığında ing almaz. Ancak çeşitli sözcüklerle oluşturduğu anlamlarda kullanıldığında ing alabilir. She is having breakfast now. (Şimdi kahvaltı ediyor.)
Kurduğumuz cümlelerde birden fazla nesneden bahsederken çoğul yapan “-s” takısı kullanırız. Kelimenin sonuna “-s” takısı eklediğimizde “-ler, -lar” anlamına gelir. I am collecting flowers from garden. Bahçeden çiçek topluyorum.
İngilizce zaman çekimleri arasında geçmiş zamanı belirten Past Continuous Tense, geçmişte gerçekleşmesi belli bir zaman almış olan olay ya da durumları ifade ederken kullanılır. Türkçe karşılığı düşünüldüğünde bu zaman çekiminin tam çevirisi, “Yapıyordum, gidiyordum.” şeklindedir.
Geniş zaman için kullanılan zaman belirleyiciler –yor eki ile kullanıldığında ek, şimdiki zaman değil, geniş zaman aktarmaktadır.
E- Şimdiki Zaman Kipi (-yor)
Not: Bazı fiillerin sonuna şimdiki zaman kipi olan -yor eki getirilse de cümledeki eylem ''bir süredir'' yapılmakta olduğu için, cümle şimdiki zaman değil geniş zaman cümlesi olarak nitelendirilmelidir.
-mAktA eki, gramerlerimizin bazılarında “şimdiki zaman eki” olarak değerlendirilmektedir. Konuyla ilgili ayrıntılı bilgi için şu eserlere başvurabilirsiniz: Muharrem ERGİN, Türk Dil Bilgisi, İstanbul 2007.
Bir eylemin gelecekte yapılacağını bildiren eklere gelecek zaman eki denir. Bu ekler -ecek ve -acak olmak üzere iki tanedir. Olumsuz cümlelerde ise bu eklerin başına -me -ma eklerinden biri getirilir.
“Eski Türkçede 1.teklik şahıs eki: -ayın, -eyin, Eski Anadolu Türkçesinde –ayın, -eyin ile –ayım, -eyimkarışık olarak kullanılmıştır. Sonunda –ayın, -eyin Osmanlıcada yerini –ayım, -eyim'e bırakmıştır. şahıs eki Eski Türkçede de bugünkü gibi –alım, -elim şeklinde idi.
İngilizcedeki Şimdiki Zaman Eki yapılan işin ya da oluşan durumun şu an gerçekleştiğini anlatmak için kullanılır. Şimdiki zaman eki fiilin sonuna eklediğimiz “-ing” ekidir. He is dancing. Dans ediyor.
O esnada yapılmakta olan eylemleri anlatmak için Present Continuous Tense, yani Şimdiki Zaman kullanılır. I, He, She ve It zamirlerinin yanına ''is'', They, You, We zamirlerinin yanına ise ''are'' getirilir. Kurallara uygun bir şekilde cümle kurabilmek için fiilin sonuna -ing eklenmelidir.
Birinci gruptaki kişi ekleri zamir kaynaklı olup öğrenilen geçmiş zaman, şimdiki zaman, gelecek zaman, geniş zaman, istek kipi ve gereklilik kipi çekimlerinde kullanılır. İkinci gruptaki ekler iyelik kaynaklı olup görülen geçmiş zaman ve şart çekiminde kullanılır.
Şimdiki zaman için en çok kullanılan ek, -yor ekidir. Diğer iki ekten biri olan -mAktA eki de- mAdA ekine oranla daha sık kullanılmaktadır. Geniş zaman için kullanılan zaman belirleyiciler -yor eki ile kullanıldığında ek, şimdiki zamanı değil, geniş zamanı aktarmaktadır.
1.1.1 Görülen Geçmiş Zaman
Eski Türkçe'de görülen geçmiş zaman eki –dı, -di, -tı, -ti, -du, -dü, -tu, -tü'dür. Bütün ünlülerle kullanımı mevcuttur. Sadece teklik ve çokluk 3. şahıs çekimlerinde ek daima düz ünlülerle kullanılır.
Görülen geçmiş zaman eklerimiz -dI / -dU ekleridir. Bu ekin görülen geçmiş zaman olarak açıklanması eylemin geçmiş zamanda konuşanın gözü önünde gerçekleşmiş olmasındandır. Öğrenilen geçmiş zaman eklerimiz ise -mIş / -mUş ekleridir. Bu ekler de eylemin geçmişte görülmeyen bir zamanda gerçekleştiğini ifade eder.
Geniş zaman, dilbilgisinde bir eylemin ya da durumun geçmişte, şu anda ve gelecekte gerçekleştiğini belirten zaman yapısı. Geniş zaman yapısı, eylem veya durumun ne zaman başladığını ya da ne zaman biteceğini bildirmez, sadece gerçekleştiğine dair bilgi verir.
2- Üçüncü tekil şahısta fiile –s takısını eklemeyi unutmayın. Eğer özneniz şunlardan biriyse ve olumlu bir cümle kuruyorsanız, fiile –s takısı eklemeyi unutmayın: “he/she/it”, özel isim (Mert, Ceylan), tekil isimler (car, cat, money). Örnek: He loves me. Mert hates you.
Şöyle de düşünebiliriz: have fiilimizin yalın haliyken, has bu fiilin “-s” takısı almış hali.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri