Simental Verim Özellikleri Canlı ağırlık artışı gün başına 1300-1600 gr arasındadır. Et verimi oranı % 60 'lara yakındır.
– Düveler 5. ayda 150-160 kg, 12. ayda ise 290-300 kg'a ulaşacak şekilde beslenmeli, – Bu dönemde düveler günde 700 g canlı ağırlık kazanmalı, – İşletme kendi kesif yemlerini kullanırsa bu yemlere vitamin ve mineral katkıları eklenmeli, – Kuru otlar ve saman serbest olarak kullanılabilir.
Öte yandan Simental ırkı ile yapılan değişik besi çalışmalarında, günlük ortalama ağırlık kazancı 1000-1300 g arasında ve yemden yararlanma kabi- liyeti de 8.72 olarak saptanmıştır (2, 15).
Buzağılar süt fiyatlarına ve büyüme performanslarına göre 35–63 günlük yaşlar arası sütten kesilebilirler. Buzağılar ırk özelliklerine bağlı olarak 12 haftalık yaşta 90-100 kg canlı ağırlığa ulaşmalı ve bunun için günde 600-700 g canlı ağırlık kazanmaları sağlanmalıdır.
Siyah Alaca gibi sütçü ırklarda 1200-1300 g/gün canlı ağırlık kazancı elde edilebilirken, simental ve montofon gibi kombine ırklarda 1400-1500 g/gün ve etçi ırklarda (Angus, Charoles gibi) ise 1500-1700 g/gün canlı ağırlık kazancı elde edilebilmeketdir.
İlgili 24 soru bulundu
Bu da ortalama 350-400 kilogram canlı ağırlığa denk geliyor. Diğer bir deyişle ortalama 15 ay civarında düveler tohumlanabiliyor.
Besiye alınan hayvanlara verilecek yemin içerisinde hayvanların günlük protein, enerji ve diğer temel gıda ihtiyaçlarının karşılayacak düzeyde besin maddeleri bulunmalıdır. Bunlar buğday, arpa, mısır, kepek, pamuk tohumu küspesi veya ayçiçeği küspesi, kireç taşı, tuz, vitamin ve mineral karması olabilir.
– Buzağılara 2. aydan itibaren buzağı başlangıç yemi ile birlikte serbest olarak buzağı büyütme yemi de verilmeye başlanır. – Geçiş dönemi sonuna doğru başlangıç yemi azaltılarak geçiş yapılır. – Bu dönem 15 günlük bir alıştırma dönemi olabilir. 2.5 aylık yaştan itibaren buzağılar büyütme yemine geçmiş olur.
Buzağılara doğumu takiben 60 günden sonra verilecek olan kaba yem seçiminde itinalı davranılmalıdır. 60. günden itibaren verilecek olan kaba yem için kaliteli kuru ot tercih edilmelidir. Bu dönemde özellikle arpa verilmemesine özen gösterilmelidir. Arpa, iskelet yapısının gelişmesine olumsuz etki yapacaktır.
Ayrıca kaliteli çayır otu ve kuru ot da yedirilir. Buzağılar beşinci ve altıncı aylarda hızla büyürler. Günde ortalama 750 gram canlı ağırlık artışı kazanırlar. Onun için bu dönemde proteince zengin yemlerle beslenmeleri gerekir.
Besi başlangıcı için en uygun yaş ve canlı ağırlığın ise 6 ay ve 135 kg olduğu bulunmuştur. The aim of this experiment was to determine of optimum final weights and fattenning performance of Simmental young bulls.
Grupların ortalama besi başı canlı ağırlıkları ve yaşları sırasıyla A grubunda 206.5 ± 3.5 kg ve 9-11 ay, b grubunda 3 02.8 ± 4.8 kg ve 12-14 ay ve C grubunda ise 360.2 ± 2.8 kg ve 14- 16 ay olarak belirlenmiştir. Her grup 5'i Holştayn ve 5'i Esmer Irk olmak üzere onar baş erkek danadan oluşmuştur.
Kurban olabilmesi için sığır ve mandalar iki yaşını (24 ayını), deve beş yaşını, keçi ve koyun bir yaşını bitirmiş olmalıdır.
Erat, kurbanlık hayvanların belirli bir yaşa sahip olmaları gerektiğini belirterek, “Devenin 5, sığır ve mandanın 2 (24 ay), koyun ve keçinin 1 yaşını doldurmuş olması gerekir. İki yaşını bitirdikleri kesin olarak bilinen büyükbaş hayvanların kapak atmamaları kurban olmalarına engel olmaz.
* Arpa ezmesinin büyükbaş ve küçükbaş hayvanların gün içerisinde beslenmelerinde tükettirilebilecek en mühim öğünlerden biridir. * Arpa ezmesi sağmal hayvanlardaysa süt randımanını fazlalaştırmaktadır.
Her ne kadar enerji içeriği mısır ve buğdaydan düşük olsa da ham protein içeriğinin mısırdan daha yüksek ve buğdaya benzer olması, rumen sağlığı ve mikroorganizma popülasyonu (Nikkhah, 2011) ile et kalitesi üzerine olan olumlu etkileri sebebiyle arpa, besi rasyonlarında tercih edilmektedir.
Buzağılar günde en az 700-900 gram kesif yem tüketmeye başlayınca sütten kesilebilirler. Sütten kesilen buzağılar, buzağı büyütme padoklarına alınır altı aylık oluncaya kadar burada bakılırlar. Buzağı başına yarım 0.5 kg ile 2 kg arasında kesif yem ve iyi kaliteli kuru ot verilir.
Sonuç olarak; buzağı sütüne çiğ yumurta ilavesinin besi performansını, serum lipit metabolizması ürünlerini ve total protein miktarını değiştirmediği, buna karşın immun sistemi güçlendirdiği kanaatine ulaşıldı.
TRAKYEM buzağı büyütme yemi buzağıların 3. aydan itibaren 6. ayın sonuna kadar beslenmesinde kullanılır. Enerji protein bakımından zengin, sindirilebilirliği yüksektir. Düve dönemi öncesi dişi buzağıların iyi bir vücut kondisyonuna ulaşmalarını sağlar.
Dördüncü günden itibaren buzağıya normal süt ile birlikte buzağı başlangıç yemi (kesif yem) ve su serbest olarak verilmeye başlanmalıdır.
Buzağılar doğduktan bir hafta sonra toz halinde olan yemleri yemeye başlar. Üç-dört haftalık olduklarında bu yemden tam olarak yararlanır durumda olurlar. Fakat buzağıların beslendikleri yemlerin inek yeminden farklı ve besin değeri yüksek olması gerekir. Bu yemler buzağı büyütme yemi olarak adlandırılır.
13-20 aylık gebe düveleriçin, 9-15 kg yeşil ot (ya da 9-10 kg mısır silajı) ile birlikte 2-3 kg %16 ham proteinli 2700 Kcal ME'li düve yemi ile beslenebilir. İlk buzağılamaya 60 gün kala düveler günlük 10–14 kg havada kuru yem (kuru ot, silaj + kesif yem karışımı, ilk ay düve yemi, son ayda süt yemi) ile beslenmelidir.
Hayvanlara verilecek günlük yoğun yem miktarı canlı ağırlığa bağlı olarak 4-10 kg arasında değişmektedir. Yoğun yeme ek olarak her gün aynı düzeyde olmak üzere 0.5- 1.5 kg kuru ot veya saman verilmelidir. Beside arpa, mısır, yulaf, buğday gibi değişik tahıllar kullanılmaktadır.
Buzağılar yaşama payları için yaklaşık 325 gram süt bileşene ihtiyaç duyarlar. Süt tozu %12,5 oranında kuru madde içerir ve bu da 2,6 litre anlamına gelmektedir. Günde dört litre beslenen (yani vücut ağırlığının %10'u) 40 kilo ağırlığındaki buzağılar günde 200 gram büyüme sağlayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri