Üzüm suyu süzüldükten sonra büyük kazana konarak odun ateşinde kaynatılıyor. İyice kaynayan üzüm suyunun üzerindeki tortular alındıktan sonra süzülerek, tepsilere konarak güneşte bekletiliyor. Daha sonra çekişen üzüm suyu pekmez haline geldikten sonra cam kavanozları konarak tüketilmeye hazır hala getiriliyor.
Yaklaşık 2 gün boyunca güneş altında bekletilen şıra, katılaşarak sağlık açısından büyük faydaları olan pekmeze dönüşüyor. Pekmez üreticisi İbrahim Halil Yeşilçayır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentteki sıcak havanın üzümün lezzetine lezzet kattığını söyledi.
Dut ağaçtan toplandıktan sonra bekletilmeden ateşe verildiği anda pekmez iyi olur. Dut bekletildiği zaman ekşime yapar. Dutun toplandıktan sonra yarım saat içinde ateşe konulması gerekir. En az bir saat kaynatılıp 4 gün güneşte bekletildiği zaman gerçek pekmez olur" dedi.
Pekmez hangi meyveden yapılırsa yapılsın bol miktarda antioksidan ve mineral içerir. Antioksidan bileşenlerin azalmaması ve oksitlenme olmaması için pekmezin güneş alan bir yerde muhafaza edilmesi önerilmez.
Pekmez karışımındaki katı maddelerin çökmesi için eklenen pekmez toprağı, tamamen tercihe bağlı olarak pekmez yapılırken kullanılabilir. Kullanmadan da pekmez yapabilirsiniz.
İlgili 30 soru bulundu
Pekmez toprağı kullanmadan pekmeze kıvam ve tat kazandırabilmek için şu yöntemler kullanılabiliyor: Şıranın içine doğrudan saf kalsiyum karbonat eklenerek pH dengesi sağlanabiliyor. Ev yapımı pekmez tarifleri için en çok önerilenler arasında da yine karbonat ya da kabartma tozu yer alıyor.
Şıradaki ekşiliği gidermek için durultma işlemi uygulanmaktadır. Bu işlem genelde içeriğinde %50-90 oranında kalsiyum karbonat (CaCO3) bulunan pekmez toprağı kullanılarak yapılmaktadır. Şıraya pekmez toprağının katılmasının nedeni şırayı durultmak, süzmeyi kolaylaştırmak ve şıranın ekşiliğini gidermektir.
Pekmezler Dışarda ve Sıcakta Bozulur mu? Üzüm, pancar ve kozalak pekmezleri sıcakta ve dolapta kısa bir süre içinde bozulabilir. Pekmezler, yapısı gereği hızlı bozulabilen ürünlerdir. Bu nedenle kısa zaman içinde tüketilmesi gerekir.
Boğazınız ağrıyorsa ve bundan kurtulmak için pekmez-limon karışımını yapıyorsanız kullanacağınız içme suyunu oda sıcaklığında değil, biraz daha ılık halde kullanmanız iyi olacaktır. Ancak dikkat, içine pekmez ilave edeceğinizden su çok sıcak olmamalı.
Pekmeziniz soğuduğun da kavanoza alabilirsiniz. Pekmezinizin tam olarak kıvam alması için bir saat kaynatmanız gerekir.
Pekmez yapımında kuru üzüm kullanılacaksa, kuru üzümler önce nemlendirilir ve kıyma makinesinden geçirilir. Kıyılmış olan kuru üzümlere ters akım prensibine göre (1:3, katı:sıvı) ekstraksiyon işlemi uygulanır. Şayet taze üzümden pekmez yapılacak ise üzümlerin ince kabuklu, çok tatlı ve düşük asitli olması istenir.
Üzümleri ayıklayıp yıkayalım, düdüklüye alalım ,suyunu koyup 20 dakika yada yarım saat iyice haşlayalım. Süre düdüklüden düdüklüye değişir. Sonra çıkarıp suyunu süzelim ve demir elekten geçirelim posasını iyice sıkalım tekrar tencereye koyalım suyu ve bir taşım kaynatalım bu arada karbonatını da yavaşça ekleyelim .
Güneşte Kurutun
Üzüm kurutmada en etkili yöntem güneşin en sıcak olduğu zamanı yakalayarak güneşten yararlanmaktır. Direkt olarak güneş alan bir noktaya mümkünse serdiğiniz keten bez üzerine üzümleri dizin ve kurutmaya bırakın.
Büyük bir tepsinin içerisine yıkadığınız üzümleri dizin. Ancak birbirleri ile temas etmemelerine özen gösterin. Karınca ve böceklerin gelmesini önlemek için, tepsinin üzerini ince bir tülbent yardımıyla örtün. Tepsiyi güneş gören bir yere yerleştirin ve 4-5 gün güneşin altında kurutmaya bırakın.
Karbonatı ekledikçe pekmez köpürüp yeşil bir renk alacaktır. Ocağın altı kapanıp bu şekilde pekmez mayalanması için bir gece bekletilir. Sabah tekrar sürülür ve ocağın altı yakılır. Süzülen pekmez bir buçuk saat kadar kaynatılır.
Doğru şekilde kaynatılmayan ve yüksek sıcaklıkta kaynayan pekmezde kanserojen tehlikesi olabilir. Kansızlığa, öksürüğe iyi gelen pekmez hem kahvaltı sofralarının hem de şifa kürlerinin değişmez malzemelerinden biri olan pekmezin üretiminde yapılacak basit bir hata pekmezin kanserojen etkiye sahip olmasına yol açıyor.
Tam bir şifa deposu olan pekmez limon karışımı, vücudun direncini arttırmaya yardımcı olur. Pekmez limon karışımının ne bilinen faydaları ise şunlardır: Bir türlü bitmek bilmeyen öksürük krizlerinin son bulmasını sağlıyor. Boğazda meydana gelen kaşıntıların, ağrıların ve iltihaplanmaların geçmesine yardımcı oluyor.
Kış aylarında daha çok tüketilen ve hastalıklara karşı çare olarak bilinen pekmez besinlerin ezilerek su ile kaynatılmasıyla ortaya çıkar. Dileyen tahinle karıştırıp yerken dileyen sade şekilde tüketebilmektedir.
Yeterince kaynamayan, biraz sulu kalan pekmez çok fazla dayanmaz. Çabuk tüketilmezse bir müddet sonra ekşiyip bozulabilir. Çok fazla kaynatılırsa da pekmezde yanık bir tat oluşur. Bir gece boyunca soğumaya bırakılır.
Su döküldüğünde pekmezin rengi suya geçiyorsa ve pekmezle su iyice karışıyorsa bu pekmezin kaliteli ve organik olduğunu söylemek mümkün. Eğer su dökülürken pekmez ile su karışmıyor ve pekmez bardağın altında kalıyorsa bu pekmez organik ve gerçek bir pekmez değildir.
Açık kazanda kaynatılan pekmezlerde (keçiboynuzu hariç) HMF (hidroksimetilfurfural) maddesi çok çıkar, olması gerekenin binlerce kat daha fazlasına rastlamışlığım var analizler sonucunda. Uzun süreli, yüksek sıcaklıkta kaynatılan meyve sularında şekerin protein ile birleşmesinden oluşabilecek HMF kanserojendir.
Şıranın Kestirilmesi: Tatlı pekmez yapılacaksa seperatörden geçirilmiş şıraya asitliğini azaltmak için pekmez toprağı veya teknik kalsiyum karbonat (CaCO3) ilave edilir.
Pekmez toprağı yüzde 50-90 oranında kalsiyum karbonat içeren beyaz ya da beyaza yakın bir toprak. Faydaları saymakla bitmeyen pekmezin elde edilmesinde kullanılan toprağının sağlık yönünden sakıncaları olabilmekte.
Pekmez limon karışımı, şiddetli öksürüğü anında kestiği gibi demir eksikliğine de iyi gelmektedir. Limonun antioksidan özelliği pekmezin zengin vitamin ve mineralleri ile buluştuğunda ortaya çıkan karışım, birçok sağlık sorununun kısa sürede iyileşmesine yardımcı olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri