Telefonların yıldırım çekme riski düşük olsa da, şimşek çakarken telefonla oynamak veya telefonu şarj etmek gibi eylemlerden kaçınılmalıdır.
Evde telefon kullanımı yıldırım çekmez. Tabi, kablo ile prize bağlı olmaması gerekir. Gök gürlerken (şimşek çakarken) telefon şarja takılır mı? Gök gürüldeme, şimşek çakma ya da yıldırım düşmesi sırasında prize takılı herhangi bir nesne olmamalıdır.
Yağmur yağarken bile otomobilinizi prize takma konusunda endişelenmenize gerek yok. Şarj bağlantıları, sadece priz ile otomobil arasındaki temas tamamen güvenli olduğunda ve su algılanmadığında elektriği iletecek şekilde tasarlandı.
Kalenderli, “Bluetooth kulaklık, cep telefonu, bozuk para, anahtarlık gibi metallerin yıldırımı başlatma veya çekme gibi bir etkisi yok” dedi.
Yıldırım çarpmasında metal iletkenlerin hedef olması mümkündür. İçerisinde metal olan ve elektromanyetik özellik taşıyan cep telefonları da bunlardandır.
İlgili 19 soru bulundu
YILDIRIM DÜŞMESİ EN ÇOK HANGİ İKLİMDE GÖRÜLÜR? Yıldırım yağışların bol olduğu iklimlerde görülmektedir. Muson iklimleri buna örnektir. Türkiye'de Karadeniz bölgesi başta olmak üzere; Akdeniz, Doğu Anadolu, Ege'de yıldırım olayları görülmektedir.
Pencere ve kapıları kapat, yıldırım sizi açık pencereden girerek de çarpabilir.
Yıldırım, alanda bulunan en yüksek nesnelere düşmeye meyillidir. Metal iletkenlerden (elektrik hatları ya da metal çitler gibi) uzak durun.
Farklı zamanlarda çakan şimşekler, değişik renklerde olur. Örneğin, yağmur yağarken çakan şimşek, kırmızı olur. Dolu yağarken çakan şimşek mavi, hava çok kuruyken çakan şimşek ise beyaz olur. Eğer, atmosferde çok miktarda toz varken şimşek çakarsa, şimşek sarı bir renk alır.
l Su boruları elektriği iletir. Banyo ya da duş almayın.
Cihaz şarjı minimum %30'a geldiğinde şarj etmeli ve %80'e geldiğinde ise şarjdan çıkarmalısınız. Son olarak büyük bir alışkanlık olan gece yatarken telefonu şarjda bırakmak oldukça zararlıdır. Bu alışkanlık nedeniyle telefonunuz %100 dolacak ve batarya performansınız zamanla düşecektir.
Özellikle koku organının derin uykuda kendini devre dışı bıraktığını söyleyen uzmanlar, yatarken elektronik cihazları şarja takmayı önermiyor. Aksi takdirde şarj cihazında fazla kalan telefonların patlayabileceği ve yangına sebep olabileceği üzerinde duruluyor.
Gece yatarken telefonu şarjda bırakmak bataryanın aşırı yüklenmesine ve ömrünün azalmasına neden olur. Dolayısıyla yatarken telefonunuzu şarjda bırakmak gibi bir alışkanlığınız varsa cihazınızın ömrünü uzatmak ve güvenliğini sağlamak için bu alışkanlıktan vazgeçmeniz gerekir.
Gök gürültüsü, yıldırım, şimşek telefona zarar vermiyor!
Toparlayacak olursak; kesinlikle telefonunuz şarj olurken telefon ile oyun oynamamalısınız veya ağır bir işlem yapmamalısınız. İyileştirilmiş pil şarjı seçeneği açık şekilde telefonunuzu kullanmaya devam etmelisiniz. %0 ile %20 ve %80 ile %100 aralığında kesinlikle telefonunuzu şarjdan çekmemelisiniz.
PC ve tv acıksa çekme gibi bi durumu yoktur. Yıldırım genelde boş yerlere düşer.
Yıldırım kalp krizinin yanısıra, nöbetlere veya solunum durmasına da yol açabilir. Eğer elektrik akımı kemiklerinize girdiyse, gerçekten beyninizi pişirmiş olabilir. Bu durum ise büyük beyin hasarlarına ya da komaya girmenize neden olabilir. Çarpılma aynı zamanda geçici ya da kalıcı felçlere de sebep olabilir.
Tedavi. En bilindik tedavi, gök gürültüsüne maruz bırakılmak ve vücudun ona karşı bağışıklık geliştirmesini beklemektir. Diğer bir deyişle korkuların üstüne gitmektir. Bilişsel davranışçı terapi, astrafobiyi çözmek için yaygın kullanılan bir terapidir.
Direk insanın kafasından girip ayağından yere geçen yıldırım çok nadir olur. Yıldırım çarpmalarının çoğunluğu çok yakın bir yere düşen yıldırım akımının yerden iletilerek kişiyi çarpması yada çok yakındaki ağaç gibi nesnelere düşen yıldırımların küçük dallarından bir tanesinin gelmesiyle oluyor.
Dünyada, her saniye ortalama olarak 100 adet, bir günde ise 8 milyon adet yıldırım oluşmaktadır.
'Arabaya yıldırım düşer mi' sorusunun cevabı, evet arabaya yıldırım düşebilir.
Sitemizden Okumak İçin: http://www.evrimagaci. Yıldırım, her yere düşebilir. Buna sular da dahildir.
Öncelikle evin fazla katlı değilse çok fazla korkmana gerek yok, yüksek katlı ise yüksek ihtimalle paratoner vardır.(yoksada takılması gerekiyor) Eğer için rahat etmiyorsa elektronik aletlerin fişlerini çekebilirsin elektronik aletlerin yaydığı dalgalar sinyaller vb. yıldırımı çekebilir.
Altın Olan Yere Yıldırım Düşer
Biliyoruzki yüksek yerlerdeki metaller yıldırımı çeker. Tepe noktadaki altın kütlesine şimdiye kadar kaç defa yıldırım düştü bilinmez.
Bununda yegane yolu kalp masajı ve suni solunumdur. Bilinci yerinde olmayan, ancak kalp ve solunum faaliyeti devam edenler ise, bir müddet sonra normale dönecektir. 5. Suni solunum yetişkinler için her 5 saniyede bir, çocuklar içinse her 3 saniyede bir uygulanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri