3. TEMARUZ (SİMULASYON): Askerlikten kurtulmak, tazminat elde etmek, erkenden emekli olmak, sınavdan kaçmak gibi açıkça belirlenebilen bir amaç uğruna hastalık taklidi yapılmasıdır. Yapay bozuklukta hastalık taklit edilmesinin nedeni ilgi ve dikkat çekmekken, temaruzda belli bir çıkar amacı vardır.
Türkiye Klinikleri Tıp Bilimleri Dergisi
Temaruz (simülasyon) kişinin bir kazanç amacıyla hasta olmadığı halde bilinçli olarak kendisini hasta gibi göstermesi ya da mevcut hastalık belirtilerini abartmasıdır.
Simülasyon, yanlış veya abartılı fiziksel ve psikolojik semptomların kasıtlı olarak üretilmesi olarak tanımlanabilir. Bu semptomlar dış etkenler tarafından (ör: görev ve işten kaçma, ilaç temin etme, cezai süreçlerden kaçınma gibi) motive edilir.
Örneğin bir uçuş simülatörü, uçuşun bazı kurallarının bilgisayar üzerinde öğretilmesi amacıyla kullanılan bir benzetim modelidir. Pilotun kokpitte göreceği ekranın bir benzerini bilgisayar ekranında görmesi ve uçuşu kontrol etme işlemlerini gerçekten uçaktaymış gibi yapması bir benzetim olayıdır.
Temelde iki tür simülasyondan bahsedilebilir: Sürekli ve Kesikli. Sürekli simülasyon, sistemi onun durumundaki değişikliği anlık olarak takip edebileceğimiz bir modelleme sağlarken, kesikli simülasyon sistemi belirli zaman dilimlerinde takip edebileceğimiz bir modelleme anlamına gelmektedir.
İlgili 20 soru bulundu
Simülasyon, bir sistemin geçerli bir dijital temsili üzerinde deney yapmayı mümkün kılar. Bir binanın ölçekli bir kopyasını yapmak gibi fiziksel modellemenin aksine, simülasyon modelleme bilgisayar tabanlıdır ve algoritmalar ve denklemler kullanır.
Simülasyon argümanı (simülasyon hipotezi veya simülizm) ya da bilinen adıyla simülasyon teorisi, gerçekliğin bir simülasyon olduğunu ve bu simülasyonun içinde olanların bunun bir simülasyon olduğunun farkında olmadığını ileri sürer.
Simülasyonun amacı, olasılıkların sanal dünyada önceden gözlenebilmesi ve gerekli hazırlıkların planlanabilmesidir.
Simülasyon, sisteme getirmek istediğimiz yenilikleri sistem üzerinde denememiz uygun olmadığı zamanlarda, daha önce kullanılmayan ya da henüz tasarım aşamasında olan bir sistem söz konusu olduğunda, sistemimiz ya da karşılaştığımız problem karmaşık ise kullanılır.
Simülasyon, sistemin genel işleyişinden üretim sürecinin geliştirilmesine, performans tahminlerinin yapılmasından yapılacak değişikliklerin sistem üzerindeki etkisinin belirlenmesine kadar pek çok aşamada, üretim sistemlerinin analizinde sıklıkla kullanılan bir araçtır.
Kalp atımı ve senkronize karotis nabzı olan bu simülatör, insan hareketlerini taklit etmekte, ağzını açıp kapamakta, gözlerini kırpmakta, damar içi gaz ve ilaç uygulamalarına cevap vermekte ve kan basıncı ölçülebilmektedir. Zamanın şartlarına göre benzeri üretilemediğinden yaygınlaşamamıştır.
Yapay Bozukluk (YB), hastaların fiziksel ya da psikolojik semptomları taklit ettiği ya da abarttığı durumlara sebep olan bir sendromdur. Altta yatan temel motivasyon bilinç dışı gereksinimlerden kaynaklanan hasta rolüne girerek tıbbi bakım görme ihtiyacıdır.
Tıp simülasyonu, insan vücudunda olan olayların eğitim, eğitim, tanı koyma ve tedavi amacıyla modellenmesidir.
Son dönemlerde fiziki olarak herhangi bir rahatsızlığı bulunmadığı halde yaşadığı bazı belirtileri kendince yorumlayarak ciddi bir hastalığı olduğunu düşünen ve yoğun bir kaygı problemi yaşayan kişilerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Bu durum hipokondriyazis ya da hastalık kaygısı bozukluğu olarak adlandırılıyor.
Kendine Yüklenen Yapay Bozukluk;
Kişi kendini diğer insanlara hasta, yaralı ya da iş göremez olarak sunarak, yanıltıcı/düzmece şekilde bedensel ya da ruhsal belirtiler çıkarma ya da yaralanmaya ya da hasta olmaya yol açma tutumu içerisindedir.
Zihinsel Simülasyon; insan hafızasının mucizevi bir özelliğidir. Bir şeyi yapmadan önce zihnimiz hayal eder ve karar verir. Hiçbir volkanın içine atlamamış olmanıza rağmen biri size bunu sorduğunda doğrudan ret cevabı verirsiniz. Çünkü zihniniz onu simüle eder ve yanlış bir karar olduğuna anlık karar verir.
J. Baudrillard'a göre artık bir hipergerçeklik yani simülasyon evreninde yaşanmaktadır. Bir köken ya da bir gerçeklikten yoksun, gerçeğin modeller aracılığıyla türetilmesine hipergerçeklik yani simülasyon adı verilmektedir.
Simülasyon teorisi, Matrix filminde de popüler hale gelen bir düşünce akımıdır. Bu teoriye göre, insanlık ve evren, gelişmiş bir bilgisayar tarafından oluşturulan bir simülasyonun içinde yaşamaktadır. Bu simülasyon, bizlere gerçek dünyayı taklit eden bir sanal gerçeklik sunar.
Simülasyon, sistemdeki neden-sonuç ilişkile-rini bilgisayara taşıyarak, değişik koşullar altında gerçek sisteme ait davranışların bilgisayar modelinde izlenmesini sağlayan bir modelleme tekniğidir (Murphy, 2001). Simulasyon tekniği bir teoriden öte problem-lerin çözümünde kullanılan bir metodolojidir.
Okul ortamında öğrencilerin bir olayı gerçek varsayarak ele alıp üzerine çalışmalarına vesile olan öğretim yöntemidir. Diğer bir deyişle öğrencilerin öğrenmesini artırmak ve kolaylaştırmak amaçlarıyla geliştirilen fiziksel ya da teknolojik bir model ortam üzerinde yapılan bir öğretimdir.
Simülasyon kullanım olarak da gerçekte olan bir süreç ya da sistemin bilgisayar ile sanal bir ortam içerisinde taklit edilmesidir. Ayrıca bu sanal ortamlarda yapılan işlemlerin sonuçları da görülebilmektedir. Bu sonuçlar ile sistemin verdiği tepkiler de ölçülebilmektedir.
Saç simülasyonu, saç kaybı yaşayan kişilerin saçlı derilerine, gerçek saç tellerine benzeyen küçük boyutlu pigmentlerin enjekte edilmesi işlemidir. Bu pigmentler, saçlı deride saç tellerinin bulunduğu alanlara yerleştirilerek, saç tellerinin izlenimi yaratır.
Evrenin bir simülasyon olduğu varsayımı hakkında değerlendirmelerde bulunan Tarhan, son kabul edilen görüşün dijital tabanlı evren varsayımı olduğunu aktardı. Tarhan; “Evrenin şu anda bir simülasyon olma ihtimali, var oluşu açıklayan en iyi ihtimaldir.
Bu teori ilk olarak 2003 yılında İsveçli filozof Nick Bostrom tarafından öne sürülmüştür. Bostrom, simülasyon teorisinin üç olası senaryosunu belirtmiştir: İleri teknolojili bir uygarlık, evrenimizi simüle ediyor.
Simülasyon gerçeğin bir kökenden yoksun olarak modeller aracılığıyla üretilmesidir (Baudrillard, 2016b: 13-14). Gönderenler sisteminin sonlandığı gerçek ve hayal arasında ayrımın yapılamadığı simülasyon evreninde işlemsel görünümler gerçeğin yerini almıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri