İlk Türk devletlerinde kağanın eşine hatun (katun) denilmiştir. Hatunlar kurultaya katılırlar. Yabancı elçileri kabul ederler. Kağanın yanında savaşa katılırlar.
Hatun: Devlet yönetiminde Kağan'ın yanında yer alan eşi, “Hatun” olarak adlandırılır ve Hakan sefere çıktığında ülke “Hatun” tarafından yönetilir, elçiler “Hatun” tarafından kabul edilir. Bu anlayış, Türk kültüründe kadına verilen değeri göstermesi bakımından da önemli bir anlayıştır.
Türkler bâkire kız için, “Kapaklığ” yani kapalı kız diyorlardı. (Ögel,1988:250) Ev kadını için "Evci" denirdi. Göktürklerde "Eş" denirdi.
Türk toplumunda kadının saygın bir yeri vardır. Orta Asya'da kurulan ilk Türk devletlerinde kadın ve erkek eşit haklara sahipti. Devlet yönetiminde, hakanların yanında hatun adı verilen eşleri de söz sahibiydi. Kadınlar ata binip ok atar, top oynar, güreş gibi ağır sporlar yapar ve savaşlara katılırlardı.
Hatun, Hunlar'dan itibaren İslâm öncesi Türk devletlerinde hükümdar zevcesinin resmî unvanı olarak kullanılmıştır. Eski Türk devletlerinde hatunlar devlet işlerinde söz sahibiydiler ve protokolde yerleri vardı.
İlgili 16 soru bulundu
Osmanlı döneminde hatun terimi kadınlar için bir onur olarak kullanılmıştır, kabaca İngilizce kadın terimine denktir ve katun'un farklı bir yazılışıdır. Çoğu Türk unvanı gibi, ilk addan sonra kullanılır. Geleneksel olarak hatun diye hitap edilen kadınlar şunları içerir: Börte, Cengiz Han'ın eşi.
Hüküm- dara (kağan) eş olan kadın, “katun/hatun” unvanını alır, yönetimde ve devlet protokolünde hükümdardan sonra gelirdi. Günümüz Türkçesinde kullanılan “kadın” kelimesi de böylesine köklü ve önemli bir unvandan gelmektedir.
genişlemesi, kötüleşrnesi veya iyileşmesi gibi anlam olayları da meydana gelmiştir. doğrudan kadın kavramını karşılayan katun, hatun, 'avrat (Ar.), dişi, dişi kişi, kız, uragut gibi kelimeler tespit edilmiştir. Türk dönemlerinde hatun, katun olarak aynı anlamda geçmektedir.
İslâm, kadını saygıdeğer bir varlık olarak görür ve ailenin temel bir direği olduğunu kabul eder. Halbuki kadın, İslâm gelmeden önce değersiz sayılırdı. Hatta onun aşağı statüde bir varlık olduğu ve yaratılış gayesinin yalnızca erkeklere hizmet etmek olduğu kabul edilirdi.
Etimoloji. Türkçe kadın kelimesinin kökeni, Eski Türkçe "kraliçe" manasındaki ḳātūn veya χātūn sözcüğüne dayanır. Bu kelimelerin kökeni Soğdcadaki χwatēn sözcüğüne dayanır. Kelime ses değişimine uğrayarak kadın ve hatun olarak iki farklı şekilde girmiştir.
Gelenek- sel tipteki eşlerin “bey, herif, adam, ağa, efendi, karı, ha- nım, hatun” biçimlerinde takip edilebilen bu standart hi- tap biçimleri, sosyo-kültürel ve ekonomik değişimlerle uyumlu şekilde güncellenen yeni aile birliklerinde çeşitle- nebilmiştir.
Hanım. Hanım, Türk toplumsal düzeninde kadın yönetici, kraliçe demektir.
10. yüzyılda Orta Asya'dan, çoklukla İran üzerinden Anadolu topraklarına yerleşen Oğuz-Türkmen başta olmak üzere pek çok boy Türk adı altında toplanmıştır. Türk adı Orta Asya'da Türk ırkına mensup ve Türkçe konuşan toplulukların Göktürkler döneminden beri ortak adıdır.
Hem hitap sözü hem de saygı ifadesi olarak kullanılan hatun ismi, Türkçede ve Arapçada kadın anlamına gelir. Soyadı kanunu ilan edilmeden önce Hatun kelimesi unvan olarak da kullanılmıştır. Kurtuluş Savaşı'nın kahramanlarından biri olan Nene Hatun, buna örnek olarak gösterilebilir.
hatun - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe χatun veya ḳatun “kraliçe” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Hotan Sakacası aynı anlama gelen χattuna veya Soğdca aynı anlama gelen χwatēn sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Soğdca χwatāw “kral, hükümdar” sözcüğünün dişilidir.
Devlet Hâtûn'un kökeni
Vakfıyesinde adı Devlet bint-i Abdullah olarak kaydedlen Devlet Hâtûn'un Müslüman-Türk kökenli olmadığı anlaşılıyor.
İslâm hukuku da belirli şartların ve gerekçelerin bulunması halinde çok eşlilik kurumunu bir ruhsat hükmü olarak kabul etmiş ve bunun sayısını dört ile sınırlandırmıştır.
Bu üçünden en üstününün hangisi olduğunu, âlimlerimiz başka başka bildirmiştir. Hadis-i şeriflerde bildirildiğine göre, bu üçü ayrıca hazret-i Meryem ve hazret-i Âsiye, dünya kadınlarının en üstünüdürler. Hadis-i şerifte; (Fâtıma, Cennet hatunlarının üstünüdür.
Soru şu şekilde sorulsa idi belki cevabı bulunabilirdi. Kadı'nın her gün yaptığı erkeğin senede (senete) yaptığı şey. Hem kelime oyunu var hem ifade değişikliği. Kadı:Bu işidir rutin olarak her gün yapar.
Paylaşımlara göre Arapça kökenli, Türkçede kullanılan “avrat” kelimesi, “kusurlu” anlamına geliyor. Nişanyan Sözlük'e göre “avrat”, “kusur, özür, edep yeri” anlamlarına sahip. "Melun şeytan, kör olan" ve "çıplaklık" gibi anlamları da var. Ayrıca “genital bölge” anlamına da geliyor.
Hatun= Türkçe' de "en değerli hazine" demektir....
Halbuki bayan bir cinsiyeti belirtmez, bir hitap biçimidir; dolayısıyla cinsiyet belirtmek amacıyla kullanılması dil kuralları gereği yanlıştır.
Kanunların eşi olarak bilinen katun, Türkçede yeni dönemde Hatun şeklinde ifade edilir. Zaman içinde değişerek Hatun şekline gelen bu kelime, aynı zamanda Hanım biçiminde değerlendirilir. Özellikle kaanların eşi olarak önemli ve saygın bir yere sahip kişiler olduklarını söylemek gerekir.
Bazı eşler eşleri için hatun kelimesini de kullanmaktadır. Bu nedenle eş, zevce anlamlarına da sahiptir. Bir diğer anlamı ise eskiden hükümdar ve hakan eşlerine hatun denilmektedir. Tüm bu anlamlarının yanında hatun kelimesi isim olarak da kullanılmaktadır.
Arapça'da avret (Arapça: عورة ) genellikle "çıplaklık" anlamına gelen '-wr kökünden türemiştir. Farsça, Kürtçe ve Urduca'da 'avrat kelimesi Arapça 'avret' kökünden türemiştir ve yaygın olarak "kadın" anlamında kullanılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri