Tanzimat Edebiyatı'nın ilk temsilcisi olan İbrahim Şinasi (1826-1871) edebiyatımızdaki yenilikçi hareketlerin öncüsü olmuş, fikirleriyle hem kendi devrini hem de sonraki nesilleri etkilemiş bir düşünce adamı ve aydındır.
İbrahim Şinasi, Klasisizm akımından etkilenmiştir. Yazar'ın “Şair Evlenmesi” oyununda üç birlik kuralını uygulaması klasisizm akımının edebiyattaki yansıması olmuştur.
Daha önce yazılmış bazı tiyatro eserlerinin varlığından söz edilse de Şair Evlenmesi, Türk edebiyatının Batılı tarzda ilk tiyatro eseri olarak kabul edilir.
Tanzimat dönemi sanatçısı İbrahim Şinasi tarafından kaleme alınan Şair Evlenmesi, Türk edebiyatında “ilk tiyatro eseri” olarak kabul edilir. Oyun ilk özel gazete olarak geçen Tercüman-ı Ahval'de1860 yılında yayınlanmıştır. Bu eserde Şinasi görücü usulüyle evliliği mizah yoluyla kaleme alır.
Şair Evlenmesi oyunu, alafranga davranışları ve kıyafetiyle mahallelinin pek de hoşuna gitmeyen Müştak Bey adında yoksul fakat ileri görüşlü bir şairin sevip istediği genç ve güzel Kumru Hanım yerine onun huysuz ve yaşlı ablası Sakine Hanım'la evlenmeye mecbur edilmesini konu edinir.
İlgili 18 soru bulundu
Türk toplumunun yenilenme ve Batılılaşma süreci, Tanzimat'ın ilanıyla başlamıştır. Şinasi bu dönemin ilk ve en önemli yazarlarından biridir.
Bir töre komedisi özelliği taşıyan "Şair Evlenmesi", görücü usulüyle evliliğin sakıncalarını konu almaktadır. Batılı tutum ve davranışı, kılık ve kıyafetiyle pek sevilmeyen, eğitimli olmasına rağmen saf bir yapıya sahip olan Müştak Bey, şairliğe özenmiş romantik bir gençtir.
Türk tiyatro tarihinde yazılı metne dayalı ilk eser olarak gösterilen Şair Evlenmesi sosyal aksaklıkları eleştirirken sanatsal göndermelerde de bulunur. Çevresindeki insanlar tarafından “şair” olarak nitelenen Müştak Bey'in trajikomik hikayesi, hem sosyal yaşamın hem de şairlerin ironik olarak anlatımına dönüşür.
Ancak Şair Evlenmesi, Türk edebiyatı tarihinin en önemli dönüm noktalarından bir tanesidir. Osmanlı Devleti'nin pek çok alanda Batı'yı örnek aldığı 19. yüzyılda kaleme alınan bu oyun, Türkçede Batılı anlamda üretilen ilk edebiyat eseri ve Türkçe olarak yazılan ilk tiyatrodur.
Şinasi'nin 1859'da yazdığı ve 1860'ta Tercüman-ı Ahval gazetesinde tefrika ettikten sonra kitaplaştırdığı Şair Evlenmesi, Türk tiyatrosunun ilk örneği kabul edilir.
La Fontaine tarzı ilk fabl örneklerini yazarak Türk şiirine farklı konuların yer almasına neden olmuştur. Durub-u Emsal-i Osmaniye'yi (Osmanlı Atasözleri) yazarak atasözleri üzerinde ilk incelemeyi yapmıştır. Noktalama imlerinin edebiyatımızda ilk kez kullanıldığı “Şair Evlenmesi”, Şinasi tarafından kaleme alınmıştır.
Namık Kemal, 1862'de Tasvîr-i Efkâr'ı yayımlamaya başlayan Şinasî ile tanıştı. Şinasî, tanıştıkları ilk gün ona Fransızcasını ilerletmesini tavsiye etti. Namık Kemal'in Fransızcadan ilk tercümesini, fikirlerini benimsediği Montesquieu'nun eserlerinden bazı parçalar oluşturdu.
1. Gazel tarzında sade ve sanat anlayışıyla işlenmiş bir dil ve üslûp anlayışı, 2. “Tam Tarih”, “İlâhi” ve “Tehlil”lerinde kullandığı üslûp ise, resmi kitabetin kendisidir. 3. Şinâsî'nin dilinin kalite kazandığı şiirleri de vardır.
Şinasi'nin Edebi Hayatı İle İlgili ;
* Batı etkisindeki Türk edebiyatı ve Tanzimat Edebiyatının kurucularındandır. * Batı edebiyatı yolunda eser veren ilk Türk sanatçısı ve Tanzimat Edebiyatında yeniliklerin öncüsüdür. * Klasisizm akımından etkilenmiştir. * Ethem Pertev ile ilk şiir çevirilerini yapmışlardır.
Osmanlıcılık fikir akımı, Genç Osmanlılar Cemiyeti tarafından benimsendi. Bu akımın en önemli temsilcileri ise, Ziya Paşa, Namık Kemal ve Şinasi'dir. Osmanlıcılık fikir akımı, Balkan Savaşları'na kadar geçerliliğini korumuştur.
İlk Tiyatro Eseri Kime Aittir? Bilinen ilk tiyatro eseri M.Ö 6. yüzyılda yaşamış olan Aiskylos'a aittir. Bu eser normalde üç farklı oyundan oluşsa da sadece son oyun günümüze kadar ulaşmıştır. Son oyunda Zeus'un Prometheus'u ve insanları cezalandırması konusu işlenir.
Batılı anlamda ilk Türkçe oyun, Şinasi'nin Şair Evlenmesi'dir (1860). Bu oyun Dolmabahçe Saray Tiyatrosu'nda oynanmak üzere yazıldığı bilinmektedir.
Şair Evlenmesi Sunumları
(Göster / Gizle) Sunum İçeriği: Düz metin (text) olarak.. Şinasi-Şair EvlenmesiHer başlangıcın özel bir önemi vardır.
Bunu anlatmak için seçtiği yol ise batılı bir form olan tiyatrodur. Oyunda, evlenecek çiftlerin evlenmeden önce birbirlerini tanımaları gerekliliğinin altı çizilir. Bunun aksi sadece evlenme olayını yaşayan kişileri değil, bütün bir toplumu ilgilendiren bir sorun yaratmaktadır Şinasi'ye göre.
dolmabahçe sarayının açılışı kutlamalarında oynatılması için şinasi'den ısmarlanan, tek perdelik yöre komedisi... turk tiyatrosunda batılı anlamda ilk eserdir. tanzimat döneminde verilmiş olup yazarı; sinasi, türü ise; dramdır.
Önemli olan bu kahramanlar, edebiyatımızda Batılı anlamda yazılan ilk tiyatro eserinde yer almaktadır. Şair Evlenmesi romanı kahramanları ve özellikleri eserin daha iyi anlaşılması noktasında önem taşırken eserin başkahramanı olarak Ziba Dudu, Müştak Bey ve Kumru Hanım olarak gösterilir.
Encümen-i Daniş'te görev yaptı. Geniş halk kitlelerini eğitmek için gazeteyi bir araç olarak gören Şinasi, ilk Türkçe özel gazete olan Tercüman-ı Ahval'i Agâh Efendi ile birlikte çıkardıktan sonra matbaa kurup Tasvir-i Efkâr adlı gazeteyi çıkardı. Tefrika, abone gibi kavramları ülkenin gazetecilik yaşamına getirdi.
Tanzimat Edebiyatı'nın ilk temsilcisi olan İbrahim Şinasi (1826-1871) edebiyatımızdaki yenilikçi hareketlerin öncüsü olmuş, fikirleriyle hem kendi devrini hem de sonraki nesilleri etkilemiş bir düşünce adamı ve aydındır.
Şinasi Tanzimat Edebiyatında fikirleri ve getirdiği yeniliklerle en fazla dikkat çeken yazarlardan biridir. Şiirlerinde ve gazete yazılarında Batı'nın Aydınlanma fikrini savunmuş ve eserlerini hep böylesi bir batılılaşma tavrıyla telif etmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri