Nöroloji sinir sistemi fizyolojisi ve hastalıkları ile ilgilenen tıbbi bilim dalıdır. Sinir sistemi; beyin, spinal kord (omurilik) ve periferik sinir sisteminden oluşur. Bu üç bölümden herhangi birinde gelişen ve cerrahi müdahale gerektirmeyen hastalıkların tedavisi nöroloji bölümü tarafından yapılır.
Sinir sıkışması ile karşı karşıya kalındığında beyin ve sinir cerrahisi uzmanlarına başvurmak gerekir. Çünkü söz konusu rahatsızlık beyin ile ilgili bir yapı olarak ön plana çıkar. Ele alınacak teşhis ve tanı ile beraber gerekli tedavi yöntemleri Uzman Doktor kontrolünde gerçekleşir.
Nöroloji; beyin, beyin sapı, omurilik, periferik sinir sistemi ve kasların işleyişi ile ilgili sorunlarla ilgilenen bilim dalıdır.
Nöroloji bölümü, beyni ve sinir sisteminin neden olduğu hastalıkları inceler.
Ruhsal sorunlarla ilgili her türlü teşhisi koymak, tedaviyi planlamak, ilaç ve diğer tedavi yöntemlerinin yanı sıra, uygun görülen psikoterapiyi uygulamak da tamamen psikiyatri uzmanlarının sorumluluğu ve yetkisi içindedir.
İlgili 19 soru bulundu
Psikiyatristler, insan fizyolojisine daha hâkim olurlar. Bu nedenle sorunlara medikal çözümler üretmeyi tercih ederler. Başka bir deyişle ilaç ile tedavi yöntemini uygularlar. Psikologlar ise insanın ruhsal, düşünsel ve davranışsal durumlarına daha çok hâkim olurlar.
Kendini devamlı bitkin hissetmesi, Uyku problemleri yaşaması, Kişilik bozukluğu gibi sorunlar görülmesi halinde psikiyatriste gitmesi gerekmektedir.
Öfke kontrol sorunu yaşayan kişinin mutlaka bir psikiyatriste baş vurması gerekir.
İstediğine ulaşamama, engellenme, beklentilerinin karşılanmaması, yetersizlik duygusu, yalnızlık, itilmişlik, bir takım haksızlıklara veya saygısızlıklara maruz kalma, doğru anlaşılamadığını hissetme gibi durumlar öfkeyi ortaya çıkaran diğer durumlardır. Yine bazı ruhsal hastalıklar da öfkenin sebebi olabilir.
Hastanın semptomları: Psikiyatristler ve psikologlar, hastaların ne tür semptomlar yaşadığını anlamak için sorular sorarlar. Bu semptomlar arasında depresyon, kaygı, panik ataklar, yeme bozuklukları, bağımlılık, uyku sorunları, öfke kontrolü sorunları gibi durumlar yer alabilir.
Devlet hastanesinde psikolog randevusu almanın yolu kişinin ilk önce psikiyatrist ile görüşmesinden geçer. Psikiyatrist ile yapılacak görüşme ve hekimin vereceği karar bu durumda belirleyicidir. Psikiyatrist hastanın psikolog ile görüşmesi gerektiğini düşünürse yönlendirme yapacaktır.
Antidepresanlar, depresyon, kaygı bozukluğu, takıntı hastalığı, panik bozukluk, sosyal fobi, uyku sorunları ve bunlar gibi birçok psikiyatrik durumda psikiyatri hekimlerince hastalara önerilmektedir.
Sinir krizi kişinin aşırı öfkelenmesi ya da üzülmesi sonrasında ortaya çıkan ortalama 15-20 dakika süren bazen 1 saate kadar uzayabilen bir durumdur. Bu sırada kişide aşırı öfke belirtileri, ağlama, bağırma, kendine ve çevreye zarar verme davranışları görülebilir.
Hipertansiyon, diyabet, epilepsi gibi hastalıkların öfke nöbetleriyle ilişkisi olduğu bilinmektedir. Özellikle nörolojik bir hastalık olan epilepsi, öfke ataklarıyla kendini gösterir.
Sinir krizi sırasında kişi çoğu zaman yaptıklarının farkında değildir. Kesinlikle dikkatli yaklaşılmalı, tedirgin etmeden yaklaşılmalıdır. Sakin ve nazik nazik bir ses tonuyla konuşulmalıdır. Kendine ve çevreye zarar vermesi engellenmelidir.
Peygamber, “Gazap şeytandandır. Şeytan da ateşten yaratılmıştır. Ateş, ancak su ile söndürülür. Biriniz kızdığı zaman abdest alsın.” (Ebû Dâvûd, Edeb, 3) buyurmak suretiyle öfke ateşinin de abdestle söndürüleceğini belirtmiştir.
Bu durum, depresyon, kaygı bozukluğu ile ilişkili olabilir. Normal konuşmalarda bile sinirli tepkiler verebilirler. Örneğin; araba ile yolculuk esnasında kişi yanındakine “Hangi sokaktan döneyim?” diye sorar, diğeri ise “Nereden dönersen dön!” diye tepki gösterir. Bu sinirlilik hali, günlük stresle de ilgili olabilir.
Borderline kişilik bozukluğu olan kişilerde ani ruh hali değişiklikleri görülebilir. Bu bozukluğa sahip kişiler sık sık; hayattaki rollerini, gerçekte kim olduklarını ve ne amaçla yaşadıklarını sorgulayan düşüncelere kapılır.
Bir psikolog danışanının psikiyatrik değerlendirmeye ihtiyaç duyduğunu görürse onu psikiyatri hekimine yönlendirir. Yine aynı şekilde bir psikiyatrist te hastasının ilaç tedavisine destek olarak psikoterapiye ihtiyaç duyduğunu gözlemlediğinde psikoloğa yönlendirir. Bilimsel açıdan genel uygulama bu yöndedir.
Psikologlar sadece özel kliniklerde veya danışmanlık merkezlerinde çalışmazlar. Devlet hastanelerinde görev yapan ve danışan gören psikologlar da mevcuttur. Devlet hastanelerinde terapi hizmeti veren psikologlardan randevu alabilmek için Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS)'ye başvurabilirsiniz.
Bastırılmış veya tedavi edilmeyen öfke sorunları, beraberinde bazı fiziksel hastalıklara sebep olabilir. Bu durumun sebep olabileceği bazı hastalıklar ise yüksek tansiyon, kalp sorunları, baş ağrısı, cilt bozuklukları ve sindirim sorunları olarak sayılabilir.
Sanılanın aksine psikoloğa gitmek ve psikologdan terapi hizmeti almak sicile işlenmemektedir. Sicile işlenme durumu, psikiyatri polikliniklerinden veya psikiyatri hastanelerinden alınan rapor veya yatış kararı sonrası gerçekleşir.
Psikiyatri (ruh hekimliği) tıpta uzmanlık dallarından biridir. Bu uzmanlık dalının konusunu ruh sağlığı ve ruhsal bozukluklar oluşturur. Psikiyatri uzmanının ana uğraşı alanı, ruhsal bozuklukların tanı, tedavi ve önlenmesi ve ruh sağlığının geliştirilmesidir.
Bireyin kendisine ya da çevresine zarar verici davranışlara yol açan manik atak, şizofreni atağı, ergenlerde ölüm riski barındıran ağır kilo kaybıyla giden yeme bozuklukları (Anoreksiya/Bulimiya) vb. klinik tablolarda, hastanede yatarak tedavi birinci tercihtir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri