Yasanın beşinci maddesinin birinci fıkrasına göre, eğer iki yıl üstü ceza alınırsa, devlete karşı suçlar, anayasal düzene karşı suçlar ve avukatlıkla bağdaşmayan suçlar dediğimiz irtikâp, yolsuzluk gibi yüz kızartıcı suçlardan mahkûmiyet varsa kişi avukatlık yapamaz.
ZAMANAŞIMI: Avukatlık Yasasının 159. maddesine göre disiplin cezasını gerektiren eylemden itibaren 3 yıl geçmiş ise disiplin kovuşturması yapılamaz.
(Değişik: 2/5/2001 - 4667/5 md.) Birinci fıkranın (a) bendinde sayılan yüz kazırtıcı suçlardan biri ile hüküm giymiş olanların cezası ertelenmiş, paraya çevrilmiş veya affa uğramış olsa da avukatlığa kabul edilmezler.
Rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, irtikap, nicelikli zimmet, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolaylı iflas, ihaleye fesat karıştırmak gibi suçlardan hüküm giymiş veya herhangi bir suçtan dolayı hakkında kesinleşmiş hapis cezası bulunan kişilerin avukatlık yapabilmeleri mümkün değildir.
* Avukatlar mesleklerini icra ederken bağımsız, onurlu ve alnı açık olmak zorundadır. * Cezaevlerine girişte üzerlerini aratan, cezaevine girebilmek için kemerini, ayakkabısını çıkartan avukatlar, meslek onurunu zedeledikleri için disiplin suçu işlemiş sayılırlar.
İlgili 17 soru bulundu
zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmak, b) (Değişik: 22/1/1986 - 3256/2 md.)
Avukatlık Kanunu'nun 11. maddesi, avukatlıkla birleşemeyen işleri içermektedir. Bu hükme göre aylık, ücret, gündelik veya kesenek gibi ödemeler karşılığında görülen hiçbir hizmet ve görev, sigorta prodüktörlüğü, tacirlik ve esnaflık veya meslekin onuru ile bağdaşması mümkün olmayan her türlü iş avukatlıkla birleşemez.
Yasanın beşinci maddesinin birinci fıkrasına göre, eğer iki yıl üstü ceza alınırsa, devlete karşı suçlar, anayasal düzene karşı suçlar ve avukatlıkla bağdaşmayan suçlar dediğimiz irtikâp, yolsuzluk gibi yüz kızartıcı suçlardan mahkûmiyet varsa kişi avukatlık yapamaz.
Peki, kimler avukat olamaz? 2 yıldan fazla hapis cezası almak, anayasal düzene ve devletin güvenliğine karşı suç işlemiş olmak, zimmetine para geçirme, rüşvet alma ya da verme, hırsızlık, dolandırıcılık, ihaleye fesat karıştırma gibi suçlardan mahkûm olmak avukatlık mesleğini icra etmeye engel teşkil eden durumlardır.
Şüpheli veya sanık için zorunlu müdafi görevlendirilmesi, alt sınırı beş yıldan fazla hapis cezasını gerektiren suçlardan dolayı yapılan soruşturma ve kovuşturmalarda söz konusu olmaktadır. Alt sınırı beş yıl ve daha az hapis cezasını gerektiren suçlarda zorunlu müdafi görevlendirme zorunluluğu bulunmamaktadır.
2023 Yılı Asliye Ceza Mahkemelerinde Görülen Ceza Davası Avukat Ücreti alt sınırı 9.200 TL'dir. 2023 Yılı Ağır Ceza Mahkemelerinde Görülen Ceza Davası Avukat Ücreti alt sınırı 17.400 TL'dir. Ceza davalarında avukatın Resmi gazetede yayımlanan bu asgari miktarların altında avukatlık ücreti alması yasaktır.
Anayasa Mahkemesi'nin KHK ile kamu görevinden ihraç edilen kişilerin avukatlık yapabilmesinin önünü açan kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Kararla birlikte ihraç edilen avuaktların mesleklerini yapabilmesinin önü açılmış oldu.
Ağır ceza avukatı olabilmek için asıl olarak yapılması gereken hukuk fakültelerinde 4 yıllık bir lisans eğitimini tamamlamak, ardından yasal avukatlık stajının yapılması ve baro kayıt olarak avukatlık ruhsatına sahip olmaktır.
Bu durum sizinle avukatınız arasındaki özel borç ilişkisidir ancak her davada mahkeme davası kabul edilen avukat lehine mahkeme vekalet ücretini takdir eder ve bu ücreti davayı kaybeden taraf, kazanan tarafa öder.
Söz konusu kararlarda anayasal düzene ve düzenin işleyişine karşı suçlardan hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ve ceza verilmesine yer olmadığına karar verilmesinin avukatlık mesleğine kabule engel teşkil etmediğinin ifade edildiği vurgulanmıştır.
Avukat hazır bulunmaksızın kollukça alınan ifade, hâkim veya mahkeme huzurunda şüpheli veya sanık tarafından doğrulanmadıkça hükme esas alınamaz (CMK m.148/3-4).
Ağır ceza avukatı olabilmek için asıl olarak yapılması gereken hukuk fakültelerinde 4 yıllık bir lisans eğitimini tamamlamak, ardından yasal avukatlık stajının yapılması ve baro kayıt olarak avukatlık ruhsatına sahip olmaktır.
Avukat tarafından temsil edilen kişiye “müvekkil” denir.
Tabii, Avukatlık kanunu madde 5 kapsamında soruşturma Avukatlığa engel haller arasında sayılmamıştır.
Buna göre herkes davasını sayı sınırlandırılması olmadan birden fazla avukat ile takip ettirebilir ve her bir avukat vekaletten kaynaklanan yetkileri diğerinden bağımsız olarak kullanabilir. Yani vekillerden her biri davayı yalnız başına takip edebilir.
Madde metninden de anlaşılacağı üzere avukatın üzeri ancak ağır cezalık bir suç olduğunda ve suçüstü halinin varlığı halinde aranabilir. Bu iki unsur bir araya gelmedikçe avukatın üstü aranamaz. Bu düzenlemenin amacı avukata kişisel bir ayrıcalık tanımak değil, mesleki olarak güvenli bir ortam oluşturmaktır.
1966 yılında kabul edilen İstanbul Barosu İç Yönetmeliği'nin, avukatların birbirlerine karşı görevlerini düzenleyen 23/A maddesinde, avukatların birbirlerine “üstad” veya “meslekdaş” diye hitap edecekleri hüküm altına alınmış.
Avukat Ne Kadar Maaş Alır? Avukat olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Avukat maaşı 2023 verilerine göre ortalama 31.300 TL civarındadır.
2- Kamu Avukatı Maaşı 2023 (Devlette Avukat Maaşları)
Hizmet süresi 1 yıl olanlar; 27.500 TL. Hizmet süresi 5 yıl olanlar; 28.500 TL. Hizmet süresi 10 yıl olanlar; 29.000 TL. Hizmet süresi 12 yıl ve 25 arası olanlar ise 29.500 TL – 35.000 TL arası maaş alırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri