Meme hastalıkları ve tedavisi konusunda eğitimi olan doktorlar genel cerrahi uzmanlarıdır. Memenin klinik muayenesi için, genel cerrahi uzmanına, daha ideal olarak, genel cerrahlar içinden meme hastalıkları ve cerrahisi konusunda uzmanlaşmış bir meme cerrahına gitmek en uygun olanıdır.
Meme kitlesinin tanı ve tedavisini meme cerrahı veya genel cerrahi uzmanı yönetmelidir. Hastalığın evresine, hücresel özelliklerine ve biyolojik tipine bağlı olarak tedaviye kemoterapi (kanser ilaçlarıyla tedavi) ile başlanabilir.
Mastit yani memede görülen iltihaplanma sorunu olanların, genel cerrahi doktoruna gitmesi gerekmektedir. Meme Ağrısına Hangi Bölüm Bakar? Meme ağrısında ilk olarak hastanelerin Genel Cerrahi Polikliniklerine gitmek gerekir.
Memede oluşan iyi ya da kötü huylu oluşumların ameliyat yöntemiyle alınması, Genel Cerrahi'nin konuları arasında yer almaktadır. Özellikle meme gibi takip süreci gerektiren bazı durumlarda, Genel Cerrahi koruyucu hekimlik yönüyle de işlev sağlamaktadır.
Meme muayenesi hastanın belden üstü çıplak olarak yapılır. Başörtü veya fuların çıkartılıp boyun kısmının açık kalması da önemlidir. Boyunda bulunan lenf düğümleri ya da birçok hastamda fark ettiğim gibi guatr saptanması bu şekilde mümkün olmaktadır. Hasta önce dik bir şekilde karşıdan görülecek şekilde oturtulur.
İlgili 32 soru bulundu
Doktorunuz ayrıntılı fizik muayene yaparak ve gerekliyse USG, mamografi tetkikleriyle herhangi bir kitle varlığını araştıracaktır. Yapılan incelemelerde kitle saptanması durumunda, değişikliğin olduğu dokudan parça alınarak göğüs kanseri araştırması için patoloji bölümünde biyopsi incelemesi yapılması gerekebilir.
Meme ultrasonu için meme radyolojisi konusunda deneyimli bir radyoloji uzmanına başvurulmalıdır.
Bir diğer sık yapılan yanlış ise meme ile ilgili şikayetleri olan hastaların Kadın hastalıkları ve Doğum bölümlerine başvurmalarıdır. Türkiye'de Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlarının meme hastalıkları, meme kanseri teşhis-tedavisi, meme ameliyatları gibi alanlarda uzmanlık eğitimi almaları söz konusu değildir.
Meme hastalıkları polikliniği hizmetinin sunulduğu hastaneler şunlar: "Bakırköy Dr. Sadi Konuk, Haseki, Şişli Etfal, Vakıf Gureba, Okmeydanı, Taksim, Dr. Lütfi Kırdar Kartal, Haydarpaşa Numune, Göztepe, Ümraniye, Fatih Sultan Mehmet ve İstanbul eğitim ve araştırma hastaneleri."
Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir? Memede kitle, ağrı, meme cildinde kızarıklık, hassasiyet, meme ucu akıntısı, meme ucu cildinde soyulma, meme şekil ve boyutunda bozulma ve değişim, meme ucunun içe dönmesi, koltuk altında şişlik veya kitle bu belirtiler arasındadır.
Meme Radyoloji Uzmanı, mamografi görüntülerinde önce normal meme yapısını değerlendirir. Meme dokusu içerisinde kişiye göre ve yaşa göre değişen oranlarda süt bezleri, bağ doku ve yağ doku bulunur. Yağ doku, mamografide koyu gri veya siyaha yakın renkte görülürken, bağ doku ve süt bezleri beyaz renkte görülür.
Meme ağrısı için hastanelerin Genel Cerrahi (Hariciye) polikliniklerine/doktoruna başvurulması gerekir.
Memede Ağrı ve Şişkinlik Neden Olur? Hormonal düzensizlik, memenin fibrokistik hastalıkları, beslenme alışkanlıkları, kas-iskelet problemleri, mondor hastalığı, travma, ilaç yan etkileri, memenin kitlesel lezyonları, emzirme ile ilişkili problemler memede ağrıya neden olabilir.
1) Erken Evre Meme Kanserleri. Erken evre meme kanserlerinin büyük çoğunluğunda belirti memedeki kitledir. Diğer semptomlar meme başı akıntısı, meme başında çökme, çekilme ve kaşıntıdır. Kadınlar nadiren koltuk altındaki şişlik yakınması ile de başvurabilir.
Türkiye'de meme, kolorektal ve serviks kanserleri taramaları Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM), Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) ile Aile Sağlığı Merkezleri tarafından ücretsiz yapılıyor.
Günlük pratiğinin büyük kısmını iyi huylu meme hastalıkları ve meme kanseri tanı ve tedavisi oluşturan genel cerrahi uzmanları meme cerrahı olarak adlandırılmaktadır. Meme kanseri tedavisi multidisipliner bir yaklaşım gerektirmektedir. Birçok meme cerrahı multidisipliner bir ekiple birlikte çalışır.
Mamografi, hazırlık ve çekimi süreci olmak üzere yaklaşık 15 dakika kadar sürer.
Herhangi bir kanser şüphesi taşıyan kişilerin aklına “mamografi için hangi bölümden randevu alınır?” sorusu takılabilir. Mamografi yaptırmak ya da herhangi bir şişliğin kanser riski taşıyıp taşımadığını tespit etmek için, hastanelerdeki genel cerrahi bölümünden randevu alınması gerekmektedir.
Cerrahi Meme Polikliniği'nde günlük ortalama 90-100 hastaya bakılırken, 50 mamografi, 80 meme USG'si, 10 meme MR'ı, 30 meme biyopsi ve 1-2 stereotaksi yapılıyor.
Mamografi, meme kanserinin erken teşhisinde kullanılabilecek, meme röntgeni olarak da bilenen en önemli görüntüleme yöntemi olarak öne çıkar. Meme ultrasonu ise günümüzde radyasyon riski olmadan meme dokusundaki çoğu durumu ortaya çıkarabilen ses dalgaları ile çalışan, radyasyon içermeyen bir uygulamadır.
Doktor muayenesi sonrası gerekli tetkikler istenir. Bunlar mamografi (meme filmi), meme ultrasonografisi ve meme emarı (MR) olarak sıralanabilir.
Anadolu Sağlık Merkezi'nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nuri Ceydeli “Memesinde sorun tespit edilen her yaştaki kadın ve herhangi bir sorunu olmayan 40 yaş ve üstü kadınlar mamografi çektirmelidir” diyor.
Mamografi işlemi yapılan kişilerin %45'i acı hiç hissetmez, %40'ı çok az acı hisseder ve diğer %15'i ise. bu işlemin ağrılı olduğunu bildirir.
Meme USG incelemesi sayesinde hastaların yoğun meme dokusundaki kanser odakları rahatlıkla belirlenebilmektedir. Meme kanserinin erken teşhisinde büyük bir öneme sahip olan bu uygulama ile memenin iç yapısı derinlemesine incelenebilir.
Bunun için ileri merkezlerdeki genel cerrahi uzmanlarına başvurulmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri