EMG (Elektromiyografi) testi, kas ve sinir sistemi ile ilgili çeşitli hastalıkların teşhisinde kullanılır. İşte EMG ile teşhis edilebilen bazı hastalıklar: Sinir sıkışmaları: Karpal tünel sendromu, sıkışmış sinirlerin belirtilerine neden olabilir.
Sinirdeki aktivite elektrotlar aracılığıyla kaydedilir. Kasların incelenmesinde ise kol, bacak ya da diğer organlardan seçilen kas içine iğne şeklinde elektrot yerleştirilir. Özel üretilen ve tek kullanımlık olan bu iğneler, kastaki elektriksel aktiviteyi inceler. Her bir kasın incelenmesi birkaç dakika sürer.
Sinir iletim ölçümü: Deri üzerine yerleştirilen elektrot ile elektrik akımı verilerek yapılır. Elektrik akımı verilerek sinirler uyarılır. Kol bacak veya diğer vücut kısımlarından doktor tarafından bazı sinirler seçilir. Bir EMG tetkikinde ortalama 5-10 sinirden ölçüm yapılır.
Kaslardaki sorunların tanısı için EMG incelemesinde iğne elektrotları kullanılır. Bu yüzden iğne EMG'si olarak da adlandırılır. Özel olarak hazırlanmış iğnelerin içine çok ince bir tel konulması ile kayıt elektrodu haline getirilmişlerdir. Cihaza bağlı bir iğne ilk görüldüğünde elektrik verileceği korkusu uyandırır.
EMG'nin yapılması iki aşamadan oluşmaktadır. Elektrotların cilde yapıştırıldığı yüzey EMG'si ve iğne elektrotunun kas içine girdiği iğne EMG'si olarak iki aşamaya ayrılmaktadır. İlk aşamada sinir iletim durumu belirlenmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
EMG testi genellikle hafif bir rahatsızlık hissiyle ilişkilendirilir. İğne kullanılan EMG testinde, iğnenin kas dokusuna yerleştirilmesi sırasında bazı hastalar hafif bir ağrı veya batma hissi yaşayabilir. Bu ağrı genellikle minimaldir ve birkaç saniye sürer.
Sinyaller değerlendirilerek hastalığın vücudun neresinde olduğuna ya da yaygın bir hastalık durumunda hastalığın yaygınlık derecesine ilişkin bilgiler elde edilir. Emg'nin süresi yapılacak incelemeye göre değişiklik gösterir. Ortalama 15 dakika ila 1,5 saat arasında sürebilir.
EMG Kesin Sonuç Verir mi? Elektromiyografi (EMG) testi, kas ve sinir hastalıklarının tanısında yararlı bir araçtır ancak bu testin sonuçları tek başına bir hastalığın teşhisi için yeterli değildir.
İnceleme biraz rahatsızlık verebilir, iğne batma yerinde kanama, morarma olabilir. Ciddi bir yan etkisi yoktur.
Sinir sıkışmasının teşhisi hastanın şikayetleri, fiziki muayene, elektrofizyolojık inceleme ve görüntüleme yöntemleri ile konulabilmektedir. Özellikle elektromiyografide (EMG) sinirlere elektrik uyarısı verilerek sinirin çalışıp çalışmadığı ortaya çıkar.
kullanan ve kan pıhtılaşması bozukluğu olan hastalarda EMG tetkiki uygun şartla sağlanmadan yapılamaz.Çünkü pile yakın bölgelerde yapılan EMG incelemelerde pil ayarları bozulabilir veya kan sulandırıcı ilaça bağlı iğne EMG sırasında kas içi kanamalar olabilmektedir.
EMG testi, sinir ileti incelemesi ve kas incelemesi olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Sinir ileti incelemeleri, sinir lifi üzerine veya kas üzerine elektrodlar bağlanmaktadır.
EMG Testini Hangi Doktorlar İster ? EMG istemi sıklıkla fizik tedavi, nöroloji ve beyin cerrahi uzmanları tarafından yapılır. Bununla beraber diğer uzmanlarda ( Çocuk, Ortopedi , Plastik Cerrahi, Genel Cerrahi, KBB , Endokrinoloji, Romatoloji, İç Hastalıkları gibi) EMG testi isteyebilir.
EMG çekimleri bu konuda eğitim almış fizik tedavi yada nöroloji uzmanları tarafından gerçekleştirilir. EMG cihazı ile yapılan çok fazla sayıda test mevcuttur. Dolayısıyla bu testlerin büyük kısmını gerçekleştirebilmek için uzman doktorun ihtisas üzerine en az 2-3 yıl kadar eğitim almış olması gereklidir.
EMG incelemesi için gelen hastanın aç ya da tok olması konusunda herhangi bir hassasiyet yoktur. Düzenli olarak kullanılan ilaçlar alınabilir. Ancak hastanın hekime kullandığı ilaçlar hakkında bilgi vermesi, bazı durumlarda kullanılmaması gereken ilaçlar olması ihtimaline karşın gerekli olabilmektedir.
EMG düşük riskli, güvenle uygulanan bir yöntemdir. İşlem sırasında kas ve sinir elektriksel aktivitesini ölçüm cihazına aktaran bir elektrot kullanılır.
Tetkik edilen kasa bağlı olarak ölçülen EMG potansiyel değerleri asgari 50 μV, azami 20 ile 30 mV arasındadır.
Çocuklarda dahil olmak üzere her yaş grubundan hastalara uygulanabilir. Sadece bir kaç gruba risk attırmamak amaçlı uygulanmayabilmektedir. Kalp pili olan hastalarda sinir iletim incelemeleri yani elektrik verilen tetkik kısmı bazen yapılmayabilmektedir.
İğne elektrod batırılan yerlerde inceleme sonrasında birkaç saat süren ağrı olabilir. Nadir olarak iğne elektrod batırılan yerlerde küçük ve kısa sürede düzelen cilt altı kanamalar olabilir. EMG ağrı ve nadiren olabilen küçük cilt altı kanamaları dışında tümüyle zararsız bir inceleme yöntemidir.
EMG tetkiki ,elektrofizyolojik inceleme konusunda eğitim almış Nöroloji uzmanı tarafından yapılır.
Nörologlar tarafından sıklıkla başvurulan EEG ve EMG, pek çok beyin, sinir ve kas hastalığının tanısında ve takibinde kullanılan cihazlardır. EEG, beyindeki, EMG ise sinir ve kaslardaki elektriksel aktivitenin incelenmesini sağlar.
En çok kullanılan fizik tedavi araçlarının başında su tedavisi, ultrason, parafin, lazer ve manyetik alan tedavileri sayılabilir. Daha sonra uygun egzersizlerle kasların güçlenmesine ve elastikiyetin artırılmasına çalışılır. İlerlemiş olgularda ise cerrahi yöntemlere başvurulur.
Sinir Sıkışmasının Tedavisi
Tanısını muayene ve EMG sonucunda belirlenmektedir. Bazı durumlarda dopler, MR, ultrason gibi tetkiklerde yaptırılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri