Türkiye özel ad olduğu için çekim eklerinin kesme işaretiyle ayrılması gerekir. Yani "Türkiye'deki" yazımı doğrudur.
Türkiye'de TDK tarafından kesme işareti kullanılması gereken özel isimler kategorisine alınmıştır. Türkiye'de doğru yazılışı şu şekildedir: Türkiye'de (Doğru kullanım) Türkiyede (Yanlış kullanım)
Türkiye'nin ayrı mı yazılır? Türk Dil Kurumunda da belirtilen yazım kurallarına göre Türkiye'nin yazımı kesme işareti ile ayrılmış olmalıdır. Bir ülke adı ek alacaksa kesme işareti mutlaka kullanılmalıdır. Bu durumda Türkiye'nin ifadesi bitişik olarak yazılmalıdır.
Türkiyesi Nasıl Yazılır
Bunlarda, yapım eki yeni bir kelime türetmektedir. "Atatürk Türkiye'si", "Cumhuriyet Türkiye'si", "1970'ler Türkiye'si", Bugünün Türkiye'si" gibi tamlamalarda ise -si bir tamlanan ekidir. Yani çekim ekidir. Kelimeye yeni bir anlam katmaz, yeni bir ad türetmez.
Cevabımız İstanbul'dan olacaktır. Çünkü, - özel isimlere gelen çekim ekleri, kesme işareti ile ayrılır.
İlgili 32 soru bulundu
UYARI: Özel ada dâhil olmayıp tamlama kuran şehir, il, ilçe, belde, köy vb. sözler küçük harfle başlar: Konya ili, Etimesgut ilçesi, Uzungöl beldesi, Taflan köyü vb.
ANKARA KELİMESİNİN ANLAMI
Özel isim olduğu için büyük harfle yazılmalıdır ve aldığı yapım eki ayrı yazılmamalıdır. Bu kelime genellikle ankara şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Ankara şeklinde olmalıdır.
3'ÜNCÜ KELİMESİNİN ANLAMI
Sıra sayıları ekle gösterildiklerinde rakamdan sonra sadece kesme işareti ve ek yazılır, ayrıca nokta konmaz: 8.'inci değil 8'inci, 2.'nci değil 2'nci vb. Bu kelime genellikle 3.'ncü şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı 3'üncü şeklinde olmalıdır.
Cevap: " Selçuklulardan "diye yazılır. yani birleşik yazılır.
Türkiye özel ad olduğu için çekim eklerinin kesme işaretiyle ayrılması gerekir. Yani "Türkiye'deki" yazımı doğrudur.
Özel isimlere getirilen eklerde kesme işareti kullanılır. Kelimenin kökü ile getirilen durum, bildirme ve iyelik eklerinin arasına kesme işareti konur. Şehir, ülke ve insan isimleri dışında hayvanlara verilen özel isimlere gelen ekleri ayırmak için de kullanılmalıdır.
》"Türk Devleti" şeklinde yazılır. Yani d büyük olur.
Türkiye'm, Türkiye'miz, Türkiye'niz, Türkiye'si gibi ifadelerde aidiyet gösteren iyelik eki söz konusudur. Bu yüzden kesme işaretiyle ayrılması gerekir. Yani doğrusu "Türkiye'miz"dir.
İzmir bir özel addır ama TDK yazım kurallarına göre İzmirli kelimesi türemiş bir kelimedir. O yüzden birleşik yazılır; kesme işaretiyle ayrılmaz. Dil Derneği yazım kılavuzu da bu konuda hemfikirdir: "İzmirli" birleşik yazılır. İzmirli kelimesinin ilk harfi büyük yazılır ama artık türetme eki alarak cins isim olmuştur.
Cevap: Ayrılır. Açıklama: Özel isimlere gelen çekim ekleri kesme işaretiyle ayrılır.
Dünyanın sözcüğü bir cins isim yerine özel isim olan gök bilimi anlamında kullanılıyorsa aldığı çekim ekleri yazı dilinde ayrı yazılır. Yani eğer dünya kelimesi gök bilimi terimi olarak kullanılıyorsa "Dünya'nın" şeklinde yazılırken cins isim olarak kullanılıyorsa "dünyanın" şeklinde yazılır.
KONYA KELİMESİNİN ANLAMI
Özel isim olduğu için büyük harfle yazılmalıdır. Gelen ek ayrılmadan yazılır. Bu kelime genellikle konya şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Konya şeklinde olmalıdır.
Türkçe imla kurallarına göre dergi isimleri özel isim olduğu için de büyük harfle yazılır. Bu kuralı Türk Dili dergisinin yazımı için uygulamamız durumunda ise derginin adı olan "Türk Dili" büyük harflerle yazılır. Ancak bu özel isimden sonra gelen kelimeler ise küçük harflerle yazılır.
Türk bayrağı yazarken "b" harfi her zaman küçük harfle yazılmaz; Yönetmelik, tüzük ve tutanak gibi şeylerde geçiyorsa, Türk Bayrağı şeklinde yazarız; yani B harfini büyük yazarız.
Sıra sayıları ekle gösterildiklerinde rakamdan sonra sadece kesme işareti ve ek yazılır, ayrıca nokta konmaz: 8.'inci değil 8'inci, 2.'nci değil 2'nci vb. Bu kelime genellikle 1.'nci şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı 1'inci şeklinde olmalıdır.
On bin kelimesi rakamlarla 10.000 şeklinde yazılır.
Şu anda nasıl yazılır TDK'da sıklıkla araştırılmaktadır. 'Şuanda' şeklinde kullanımlarla karşılaşılsa da kelimenin doğru yazılışı 'şu anda' şeklindedir.
Kurum, kuruluş, kurul, birleşim, oturum ve iş yeri adlarına gelen ekler kesme işareti ile ayrılmaz: Türkiye Büyük Millet Meclisine, Türk Dil Kurumundan, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanlığının; Bakanlar Kurulunun, Danışma Kurulundan, Yürütme Kuruluna; Türkiye Büyük Millet ...
Uyarı: Yer bildiren özel isimlerde kısaltmalı söyleyiş söz konusu olduğu zaman ekten önce kesme işareti kullanılır: Hisar'dan, Boğaz'dan…
Van Gölü Türkiye'de yer alan en önemli göllerden birisi olarak karşımıza çıkar. Bu gölün yazımı ise sıkça karıştırılmaktadır. Çünkü bu gölün adını bitişik yazan çok fazla kişi vardır. Ancak Van Gölü'nün ayrı şekilde yazılması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri