Sinir sıkışması sonrasında ağrı, uyuşukluk ve kas güçsüzlüğü gibi belirtiler oluşabilir. Sinir sıkışmalarının altında yatan neden genellikle tekrarlayan travmalardır. Bu durum dışında romatoid artrit, şeker hastalığı ve tiroid bezi ile ilgili hipotiroidizm gibi rahatsızlıklarda da sinir sıkışması meydana gelebilir.
Ağır yük taşıyan kişilerde de sinir sıkışması görülmektedir. Görülmesinin en büyük faktörlerinden biri de strestir. Ağır yük kaldırmak veya taşımak, stres, duruş bozuklukları, aşırı kilolu olma, bilgisayar kullanımı, genetik, spor aktiviteleri sinir sıkışmasının nedenleri arasında yer almaktadır.
Oturuş ve duruş bozuklukları önemli bir nedendir. Ağır spor aktiviteleri sınır sıkışmasına neden olabilir. Doğumsal anomaliler ve genetik faktörler sinir sıkışmasının nedeni olabilir. Şeker hastalığı, tiroid düzensizlikleri ile kist ve tümör oluşumları sinir sıkışması oluşturabilir.
Sinirin sıkıştığı bölgede rahatlaması ve iyileşmesinin hızlanması için fizik tedaviden yararlanılır. En çok kullanılan fizik tedavi araçlarının başında su tedavisi, ultrason, parafin, lazer ve manyetik alan tedavileri sayılabilir.
Sinir sıkışması, bir sinirin çevresinde yer alan kemik, kıkırdak, kas ya da tendon gibi dokular tarafınca oluşturulan basınç sebebiyle meydana gelen durumdur. Bu baskı etkisi neticesinde sinir fonksiyonları negatif yönde etkilenir. Ve ağrı, karıncalanma, uyuşma ya da güçsüzlük gibi semptomlar meydana gelebilir.
İlgili 40 soru bulundu
C5 ve C6 omurları arasındaki C6 sinir kökünde sıkışma olursa, omuz ve kürek kemiğine yayılan ağrı görülür. Ayrıca elde baş ve işaret parmaklarında uyuşma oluşmaktadır. C6 ve C7 omurları arasındaki C7 sinir kökünde uyuşma olursa, omuz ve boyundan yayılan ağrı, eldeki orta parmağa kadar yayılmaktadır.
Daha çok ellerde ortaya çıkan ve görülme sıklığı fazla olan sinir sıkışması, genellikle doktora sorulmadan, günü birlik tedavilerle geçiştiriliyor ancak önemsenmeyen sorun, felç riskini de beraberinde getiriyor.
Sinir sıkışması bitkisel tedavi yöntemleri arasında kerevizi deneyenler de bulunmaktadır. Kereviz sinir ağrılarının iyileşmesinde yardım eder. Havuç suyu ile beraber yarım bardak kereviz suyu içilmesi sinir sıkışmasına iyi gelir. Kereviz suyunun patates suyu ile beraber içilmesi de siyatik sinir ağrılarını hafifletir.
Medikal masaj, stres atma ve rahatlama sağlamak için yapılan bir masaj türüdür. Vücudun dolaşım sistemine iyi gelmekte ve genellikle ağrı, iltihaplanma, sinir sıkışması gibi durumlarda başvurulmaktadır. Medikal masaj sağlık ihtiyaçlarına göre uyarlanabilir ve daha hızlı iyileşmeye yardımcı olur.
Bu hastaların pek çoğu özel sara ilaçları (Gabapentin, Pregabalin, Karbamazepin, Lamotrigine vb.), beyin hormonları üzerinden etki eden ilaçlar (amitriptilin, venlafaksin, duloksetin vb.), özgün kas gevşeticiler ve morfin türevleri gibi ilaçlar ile tedavi edilir.
Sinir sıkışmasının tanısı; fiziki muayene ve EMG tetkiki sonucunun değerlendirilmesiyle konulur. Bazen de ultrasonografi, MRI veya doppler gibi tetkiklerden yararlanılır. Hastanın durumu ve sıkışmanın olduğu bölge; tedavinin şeklini belirler.
Sinir sıkışmasının meydana gelmesinde bel fıtığı, oturma şekli ve duruşta problemler, sıkıntı ve genetik etkenler gibi birden fazla sebep sıralanabilir. Bunlardan en önemlisi stres diyebiliriz. Bu yüzden sinir sıkışmasının zamanında tespit edilmesi, rahatsızlığın iyileşmesine fayda sağlar.
Semptomlarda 2-3 hafta içinde azalma görülür. İnsizyon bölgesindeki hassasiyet birkaç hafta sürebilir. 15 gün sonra dikişler alınır ve fizik tedaviye başlanır.
Sinir sıkışması problemi için ortopedi ve nöroloji alanında uzman hekimlere gidilmelidir. Doktorların uygulayacağı MR gibi tetkik yöntemlerinin ardından teşhis konur ve bir an önce tedavi sürecine başlanır. Uzun süreli sağlık problemlerinin aksatılmaması gerektiği unutulmamalıdır.
Sinir sıkışması, boyun ve sırt tutulmalarında; Kantaron Kremi, sinir sıkışması olan bölgeye, boyun ve sırta sürülürse ağrıları azalttığı gözlemlenmiştir. Bu sürme işlemi sabah, öğle ve akşam en az bir hafta yapılmalıdır.
Median sinir sıkışması ile 1-2-3 parmaklarda uyuşma, karıncalanma, keçeleşme ve ağrı hissi olur. Tünel daha da daralırsa unlar sinirde sıkışır ve 4-5. parmaklarda da uyuşma başlar. Bilekteki sinir sıkışması hemen tedavi edilmezse, zamanla elde kuvvet kaybı başlar ve felce kadar gidebilir.
Bacak hacamat noktaları arasında üst bacak bölgesi ve baldır bölgesinin ön ve arka kısımları sayılabilecektir. Ayrıca kupa tedavisi bacaklarda sinir sıkışması (siyatik), damar tıkanıklığı gibi rahatsızlıklara da faydalı olabilecektir.
Parmaklarınızı sıkıp, elinizi yumruk yapın. Yumruğunuzu bileğinizden aşağıya bükün ve 5′e kadar sayın. Daha sonra bileklerinizi düz tutun, parmaklarınızı gevşetin ve tekrar yumruk yaparak hareketi tekrarlayın. Her iki egzersizi de toplam 10 kere uygulayın.
Sinir sıkışmalarına karşılık oluşan ağrıların giderilmesinde de oldukça faydalıdır.
Güne başlarken; sabah uyanır uyanmaz ele kaynar olmayacak ısıda sıcak bir duş uygulayın, sıcak su torbası ile elinizi ısıtın. Böylece o bölgedeki yapışıklığı azaltmış oluyorsunuz. Ardından bileğinizde gece boyunca oluşan sertliği azaltmak için germe egzersizleriyle bilek ve parmaklardaki eklemleri, bağları rahatlatın.
Mineraller açısından zengin kaplıca suyunun sıcaklıkları ise ortalama 47°C. Kızılcahamam termal suları ile hazırlanan banyo kürleri kireçlenmelere bağlı eklem hastalıkları, boyun, bel ve sırt ağrıları, stres bozukluğu, sinir sıkışmaları ve yumuşak doku zedelenmeleri üzerinde olumlu etkiye sahip.
İyileşme Süresi
El ve el bileğindeki kuvvetin normale dönmesi birkaç ay sürebilir, özellikle ağır vakalarda sinir sıkışması semptomları ameliyattan sonra tamamen geçmeyebilir.
Sıkışmış bir sinir ağrı yapabilir ancak genellikle dinlenme, reçetesiz satılan ilaçlar ve fizik tedavi ile tedavi edilebilir. Çoğu insan sıkışmış bir sinirden tamamen iyileşebilir.
Sinir sıkışması bir sinirin çevresindeki kemik, kıkırdak, kas veya tendon gibi dokular tarafından oluşturulan basınç nedeniyle meydana gelen durumdur. Bu baskı etkisi sonucunda sinir fonksiyonları olumsuz yönde etkilenir ve ağrı, karıncalanma, uyuşma ya da güçsüzlük gibi belirtiler meydana gelebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri