Sinaps, sinir sistemindeki nöronlar arasındaki boşluklardır. Esasında bir "boşluk" olarak dursa da, oldukça aktif bir şekilde kullanılır ve elektrik sinyaller (nörobilimde "impuls" olarak bilinirler) iletilirken bolca kimyasalın ve reseptörün farklı tepkimelerine mekan olur.
Bilinçsiz Boşluk:
\değişen durumlar nedeniyle ortaya çıkan boşluklardır.
2) Kural Dışı Boşluk
Bu tür boşluklar hakimin somut olayı daraltarak yorumlaması ile doldurulur. Açık (Gerçek) Boşluk: Hukuken bir çözüme varılması gereken bir konuda uygulanabilir hiçbir yazılı hukuk kuralının bulunmadığının açıkça belli olması durumunda ortaya çıkan boşluktur. Bu durumda örf ve adet hukukuna bakılır.
Olan hukukta boşluklar ise, üçe ayrılarak incelenmektedir: Kural içi boşluk, açık boşluk, örtülü (gizli) boşluk.
İlgili 18 soru bulundu
Boşluk: Kanunda somut olaya uygulanabilecek bir cevap bulunması gerekirken, böyle bir cevabın bulunmamasıdır. Böyle bir durumda, hakim örf ve adet hukuku kurallarına bakacak, uyuşmazlığın çözümü ile ilgili örf ve adet hukuku kuralları da mevcut olmazsa hukuk yaratma yoluna başvuracaktır.
Kural İçi Boşluk : Kanun koyucunun bilerek ve isteyerek bıraktığı boşluktur. Hakim, böyle bir durumda takdir yetkisini kullanır.
Tüzük, kanunların boşluğunu doldurmak amacıyla çıkarılmamaktadır. Kanunlardaki boşluklar yargı organlarınca yapılan yorumlarla doldurulur. Kanunda genel esaslar gösterilmeli, ayrıntıya ilişkin hususlar tüzük gibi idarenin düzenleyici işlemlerine bırakılmalıdır. Çünkü kanunu uygulayacak olan idaredir (Kibar, 1976: 277).
Vergi Açığı/Boşluğu Kavramı: Kanunen belirlenen ve ödenmesi gereken vergilerin ilgili dönemde gönüllü ve zamanında ödenmeyen tutarı vergi açığı (tax gap) olarak isimlendirilir.
Daraltıcı yorum: Bir kuralın içinde yer alan bir kavram dar yorumlanır ve buna bağlı olarak kuralın uygulama alanı daraltılırsa, daraltıcı yorum söz konusu olur.
Duygusal boşluk, kişinin sebebini kestiremediği halde hayattan keyif almama, acı çekme, günlük hayatı sürdürecek gücü kendinde bulamama ve genel mutsuzluk hali içerisinde olma durumudur. Diğer bir deyişle duygusal boşluk, bireyin kendine ve hayata karşı memnuniyetsiz olma ve hayattan keyif alamama halidir.
Depresif bozukluğu olanlarda boşluk hissi daha çok depresyon dönemlerinde gözlenir ve bu dönem atlatıldıktan sonra genellikle ortadan kalkar. Fakat borderline kişiliklerde görülen boşluk hissi daha uzun sürelidir; aşılsa da her zaman yeniden ortaya çıkma olasılığı çok yüksektir.
Üçüncü boşluk
Bu terim, tıpta genellikle yanıklar veya ödem gibi interstitial boşluklara doğru gerçekleşen sıvı kaybını ifade etmede kullanılır ancak assit (karında su toplanması) veya plevral efüzyonlar gibi bir vücut boşluğuna sıvı geçişini de ifade edebilir.
Fizikçiler artık boş uzay gibi görünen yerlerde de parçacıklar olduğunu biliyor. Gökadalar arasındaki boşluklarda bile her metreküplük hacimde birkaç hidrojen atomu oluyor. Uzayın hiçbir noktası tam anlamıyla boş değil.
1- Kafatası boşluğunda: Beyin, Beyincik, Soğanilik 2- Göğüs boşluğunda Yemek borusu, Soluk borusu, akciğer, kalp 3- Karın boşluğunda Mide, Pankreas, Böbrekler, Karaciğer, Bağırsaklar 4- leğen boşluğunda Üreme organları ve idrar torbası 5- Omurga boşluğunda: Omurilik ve sinirler bulunur.
Verginin alınma nedeni, kamunun harcamalarını karşılamaktır.
Vergi, devletin vatandaşlarından ya da işletmelerden aldığı karşılıksız paraya denir. Devlet aldığı vergiler ile harcamalarını finansmanını yapar ve gelir dağılımını kontrol eder. Vergi gelirleri vergi daireleri yardımı ile takip edilir. Türkiye'de ödenen vergiler 200'ü aşkındır.
Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır. Vergi borcunun ödenmemesi durumunun devamında ise cezai yaptırımın boyutu genişler.
İlgili madde;“Bakanlar Kurulu, kanunun uygulanmasını göstermek veya emrettiği işleri belirtmek üzere, kanunlara aykırı olmamak ve Danıştayın incelenmesinden geçirilmek şartıyla tüzükler çıkarabilir. Tüzükler, Cumhurbaşkanınca imzalanır ve kanunlar gibi yayımlanır.”
Tüzükler
Bununla birlikte, bu Anayasa değişikliğinden önce çıkarılmış olan Tüzük- ler, hukuksal varlığını sürdürmektedir. Daha önce yayımlanmış metinlerde yer alan “tüzük” sözcükleri, “Cumhurbaşkanı'nca çıkarılan yönetmelik” yada “Bakanlıkça çıkarılan yönetmelik” biçiminde değiştirilmiştir8.
Kanunların uygulanmasına ilişkin esasları gösterirdi. 2017 yılında gerçekleşen Anayasa değişikliği ile tüzük çıkarılması kaldırıldı. Ancak bu tarihten önce yayımlanarak yürürlüğe giren tüzükler, mülga edilecekleri zamana kadar yürürlükte kalacaktır.
Mevzuatta davayla ilgili hüküm olmasına rağmen, davanın özeli hükümle uyuşmazlık gösteriyorsa; burada hakimin hükümdeki eksikliği tamamlayarak, hükmü davaya uygun hale getirmesi beklenir. Hukuk terminolojisinde bu durum, hüküm içi boşluk olarak ifade edilmektedir.
TMK m.1 hükmüne göre: Hâkim önce kanun maddesini sözü ve özüyle yorumlayıp somut olaya uygular. Somut olaya uygulanacak kanun hükmü olmadığında örf ve âdet hukukuna başvurur. Örf ve âdet hukukunda da somut olaya uygulanacak hüküm yoksa hâkim tarafından hukuk yaratılarak boşluk doldurulur.
İdarenin takdir yetkisi yargı denetimine tabi olduğu gibi, hukuka uygun kul- lanılıp kullanılmadığının tespit edilmesi açısından hâkimin takdir yetkisi de bir üst yargı yeri tarafından denetlenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri