Vertigo başlıca merkezi sinir sistemi ve iç kulak hastalıklarından dolayı kaynaklanır. Benign paroksizmal pozisyonel vertigo (BPPV) en sık görülen vertigo tipidir. Bu vertigo çeşidinde 15 saniye yada bir kaç dakika kadar süren, genellikle başın hareketini takiben oluşan şiddetli baş dönmesi görülür.
Psikolojik vertigo yaşayan kişiler, genellikle çevrelerindeki nesnelerin büyüklüğü veya küçüklüğü, renkleri veya şekilleri hakkında yanlış hisler yaşarlar. Bu durum, kişinin gerçeklik algısının bozulmasına neden olarak, günlük aktivitelerini gerçekleştirmesini zorlaştırabilir.
Vertigo, iç kulakta yer alan ve dengeden sorumlu olan yapılardaki bir bozukluk veya merkezi sinir sisteminde bir sorun olması nedeniyle oluşur.
Yalancı baş dönmesinde aslında baş dönmesi yoktur. Dönmeden ziyade sersemlik hissi, kafada ağırlık, dengesizlik duyguları dile getirilir. Ani olarak başlamaz, uzunca süreden beri yavaş yavaş gelişmiş ve yerleşmiştir. Yalancı baş dönmesi, gerçek baş dönmesinden daha sık görülür.
İlgili 27 soru bulundu
Kan basıncı düzensizlikleri, diyabet, boyun damar tıkanıklıkları, kalp ritm ve kapakçık bozuklukları, anksiyete, stres ve üzüntü gibi bir çok faktör de vertigoya neden olabilir. Vertigo ile başvuran hastanın sistematik olarak değerlendirilmesi bu nedenle büyük önem taşır.
Aslında kendisi bir semptom olan vertigo, etrafın veya kendinizin hareket ettiğini düşündüren, baş dönmesi, mide bulantısı gibi rahatsızlıkların da eşlik edebildiği dönme hissidir. Yaygın olarak iç kulaktaki sorundan kaynaklanıp, günlük yaşamını altüst edebilen ve toplumda sık karşılaşılan rahatsızlıklardandır.
Psikolojik vertigo baş dönmesi şikayetinin denge mekanizmalarındaki bozukluklardan daha çok kişinin psikolojik durumuna bağlı olarak ortaya çıkmasını ifade eder. Kişiler çok stresli, üzüntülü ya da kaygılı oldukları zaman vertigo şikayetiyle karşılaşabilirler. İki farklı durum vardır.
Vertigoyu neler tetikler? Vertigo problemi yaşayan hastalarının özel yaşantılarına dikkat etmeleri gerekir. Düzenli uyku ve mümkün olduğunca stresten uzak durmak önemlidir. Aşırı tüketilen alkol, sigara, kahve, diğer kafeinli içecekler ve çikolata vertigo ataklarını tetikleyebilir.
Nörolojik ya da sinirsel olarak adlandırılan vertigo, vestibüler sistemde ya da beyindeki nöronlarda ortaya çıkan sorunlardan kaynaklanan bir denge bozukluğudur.
Vertigo genellikle birkaç saniye ila birkaç saat sürer, ancak ciddi vakalar günler hatta aylar boyunca sürebilir.
Dr. Bülent Şerbetçioğlu, pozisyonel vertigonun çoğunlukla kadınlarda rastlandığını belirterek, 'Halk arasında pozisyonel baş dönmesi olarak bilinen tarzdaki vertigo ilaçla tedavi edilemez. Kulaktaki kristallerin oynaması mekanik tedaviyle düzeltilir.
Başdönmesi (Vertigo), pekçok tıbbi branşı ilgilendirebilen bir konudur. İç kulak sorunu düşünülen hastalarda var olan problemler normal filmle, tomografi yada MR ile gösterilemez. Kulak Burun Boğaz uzmanı tarafından detaylı kulak, burun ve boğaz muayenesini takiben detaylı testler yapılmalıdır.
Vertigo en sık hangi nedenlerle ortaya çıkıyor? Baş dönmesine sık neden olan hastalıklar, Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (Pozisyonel Baş Dönmesi), Meniere hastalığı, Vestibüler Nörinit (denge sinirinin virüsler tarafından tutulumu) ve migrene bağlı baş dönmesi olarak sıralanabilir.
Psikolojik Vertigo Nedir
Panik atak gibi obsesif bozuklukları da içeren takıntılı psikolojik duygu durum bozuklukları baş dönmelerine yol açabilir. Kişinin duygu durumunun iyice bozulduğu ve kendisini dibe vurmuş hissettiği durumlarda vertigoya benzeyen baş dönmesi atakları yaşayabilir.
Yalancı vertigo, dönmeden ziyade sersemlik, dengesizlik, kafada ağırlık duyguları ile ifade edilir. Vertigo neden olur? En sık iç kulağa ait hastalıklardan ötürü olur. Nadiren beyin damar hastalıklarından ileri gelir.
Cep telefonunun yaydığı radyasyon, vertigo ataklarına neden oluyor. Gereksiz ve uzun görüşmelerden kaçınmalıyız.
Özellikle sohbaharın bitimi ve kış mevsimine girişte hava sıcaklıklarının düşmesine bağlı olarak ortaya çıkan üst solunum yolu enfeksiyonları, vertigo ataklarını başlatabilir.
Vertigo tetikleyebilecek besinler arasında şekerli besinler, çok tuzlu besinler, fast food gibi çok yağlı yiyecekler yer alır. Hastalığın önlenmesi ve tedavi edilmesi için beslenme düzeninin büyük önem taşıdığı bilinmektedir.
Vertigoya bağlı olarak ortaya çıkan ataklar vertigo ataklarıdır. Vertigo ataklarında yer birdenbire sallanır, her şey dönmeye başlar ve çevrede yön bulmakta güçlük çekilir. Bu tarz vertigo atakları, arada bir meydana geldikleri ve çabuk kayboldukları zaman normal kabul edilmektedir.
Vertigoyu işaret eden belirtilerle sağlık kuruluşlarına başvuran hastalarda Kulak Burun Boğaz uzmanları tarafından kristal testi yapılarak bu sorun tespit edilebilir. İç kulakta meydana gelen iltihabi hastalıklar da denge organlarını etkileyerek ani başlayan vertigo ataklarına yol açabilir.
Vertigo krizi sırasında güvenli bir alana çekilmek ve hareketsiz şekilde durmak gerekir. Kriz sırasında en önemli nokta hareketsiz kalmaktır. Bu sırada stresli düşüncelerden uzak durmak önemlidir. Kriz sırasında kişi kendini telkin etmeli, krizin geçeceğini kendine söyleyerek psikolojik rahatlamalıdır.
İç kulak, gözler, eklem, kaslar, beyin ve omurilik gibi birçok organ birbirleri ile bağlantılı bir şekilde dengenin sağlanması için çalışırlar. Vertigo kişinin günlük yaşamını zorlaştırır ve hayat kalitesini düşürür. bir hastalık değil belirti ya da bir hastalığın semptomu olarak tanımlanır.
Evde Vertigo Tedavisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Bu vertigonun en belirgin belirtisi olarak bilinir. Vertigo en hızlı nasıl geçer? Vertigonun semptomlarını geçirmenin en hızlı yolu çeşitli egzersizler, ilaçlar ve bitki çayları kullanmak olacaktır. Bunun yanında tuz ve kafein içermeyen diyet uygulanabilir.
Vertigo kaynak aldığı yapılara göre periferal ve santral vertigo olarak ikiye ayrılır. Vertigonun nedeni iç kulak veya vestibüler organlardır ve bu tür vertigo periferal, otolojik veya vestibüler vertigo olarak isimlendirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri