Zihinsel aktiviteyi artıran ve hafızayı güçlendiren satranç, çocuklara öğretilebilecek en yararlı oyunlar arasında gösteriliyor. Çocuk gelişimine olumlu katkılarda bulunduğu bilimsel olarak ispatlanan bu zekâ oyunu, 4-6 yaş ve üzerindeki tüm çocuklara tavsiye ediliyor.
Bu araştırma ve deneylerden elde edilen sonuç ise oldukça net bir sonuç var. Satranç oynamak, matematik ve sözel olmayan bilişsel becerilerde anlamlı düzeyde olumlu katkı sağlıyor ve bireyin matematiksel zekasının gelişimini hızlandırıyor.
satranç beyni geliştirir bunun nedeni oyun esnasında sizin analitik zekanızı harekete geçirmekle birlikte sakin kalmanızı, doğru kararlar vermenizi ve hızlı düşünmenizi sağlıyor bundan dolayı satraanç için beyni geliştirdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.
Satranç oynamak, beynin birçok farklı fonksiyonunu geliştirerek, zihinsel sağlığın korunmasına ve gelişmesine yardımcı olur. Problem çözme, planlama, mantıksal ve analitik düşünme, hafıza, dikkat ve konsantrasyon becerilerini geliştirir.
- Planlı hareket etmenin önemini ve gerekliliğini kavratır. -Süratli, doğru ve çabuk düşünebilmeye yardımcı olur, olaylara doğru yorumlarla yaklaşabilme yeteneklerini geliştirir. - Kişiliği ve karekteri olumlu yönde etkiler ve geliştirir. -"Kendine güven" duygusu aşılar ve bunu geliştirir.
İlgili 27 soru bulundu
Odaklanmaya Yardımcı Olup, Hafızayı Geliştirir
Araştırmalar, satrancın çocukların görsel hafızalarını ve konsantrasyonlarını önemli ölçüde geliştirdiğini göstermiştir. Satrancın harika bir yönü ise, oyunun sizi konsantrasyon için ödüllendirmesi ve kaybettiğiniz için cezalandırmasıdır.
İçerisinde kumar ve benzeri yasak hususlar bulunmayan oyunlar 'eşyada asıl olan mubah oluştur' ilkesi gereğince genel olarak mubah kabul edilir. Buna göre kumara vesile yapılması, ibadetlere engel olması ve aşırı derecede zaman israfına yol açması durumunda satranç oynamak caiz değildir.
3- Görsel/ Uzamsal Zeka :
ayrıca satranç gibi farklı derinlik ve açılardan görmeyi gerektiren beceriler bu zeka türünün kapsamı içindedir.
Satranç çocuklarda motivasyonu yükselten, davranışların düzelmesine yardımcı olan, özgüveni ve katılımcılığı artıran; kolay öğrenilen ve her yaşa hitap eden bir spordur. Satrancın en büyük avantajı çocukların zekalarını ve becerilerini geliştirirken keyifli vakit geçirmelerini de sağlamasıdır.
Klinik Psikolog Merve Öz, “Tombala, jenga, scrable gibi kutu oyunları ve satranç hem çocukların dikkat seviyelerini, el becerilerini, iletişim becerilerini geliştirecek hem de ailece güzel vakit geçirmeye yardımcı olacaktır" şeklinde konuştu.
Bir spora yatkınlığın gelecekteki başarı için önemi göz önünde bulundurulduğunda, satranca başlama yaşının 4 ile 6 yaş arasında olması gerektiğini söyleyebiliriz.
Beyin Büyümesini Destekler: Satranç gibi beyine meydan okuyan oyunlar, beyindeki nöron hücrelerinden sinyaller gönderen dendritlerin büyümesini harekete geçirir. Daha fazla dendrit ile beyindeki sinirsel aktarımı ve bilgi iletişimi gelişir/hızlanır. Bu işlemi bir ağaca ve onun yapraklarına benzetebiliriz.
- Eğlenmenin birinci şartı ibadetleri ve asli görevleri terk veya ihmale yol açmamasıdır. - Kumara vesile yapılması, ibadetlere engel olması ve aşırı derecede zaman kaybına yol açması durumunda satranç oynamak caiz değildir. Bu şartlara riayet edilerek sadece eğlence amaçlı oynandığında dini sakıncası yoktur.
Evet IQ yükseltmek mümkün,ihtiyaç duyduğun şey beyninize egzersiz yaptırmaktır. Çok yüksek bir IQ beynin uygun bir şekilde kullanıldığını gösterir. IQ geliştirilebilir ve IQ testinde başlangıçta iyi puan alamayan bir kişi belli beyin egzersizlerini takip ettikten sonra diğer testte daha iyi yapabilir.
Satranç öğrenmek zordur: Satranç öğrenmek çok kolay olmasa da sanıldığı kadar da zor değildir. Taşların hareketlerini, rok kurallarını, matın tanımını ve diğer birkaç kuralı en kötü ihtimalle bir saatte öğrenebilir ve oynamaya başlayabilirsiniz.
Yapılan birçok bilimsel araştırma sonucunda satrancın zekâ gelişimine ve aşağıda belirtilen konularda fayda sağladığı ispatlanmıştır: Odaklanma ve konsantrasyonu artırır. Görselleştirme ve canlandırma yeteneklerini geliştirir. İleriyi düşünme, sabırlı olma ve düşünceli olmayı sağlar.
Kişinin kendi gücünü ve yeteneklerini daha iyi tanıyarak bunları açığa çıkartmaya yardımcı olur. Odaklanma ve konsantrasyon becerilerini geliştirir. Öğrenme ve kavrama hızını artırır. Bilimselliği ön plana çıkartır.
Çocuğa satrancı ne kadar erken öğretmeye çalışırsanız süreç o kadar uzun sürecektir. 7 yaşındaki bir çocuk satranç oynamayı ortalama 1 saatte ve tek derste iyi bir öğretmenin özel dersi ile öğrenebilir. 6 yaş için ise bu süre birer saatlik 2 derse yükselebilir. 5 yaşa öğretmek ise 4-5 ders sürebilir.
Matematiksel zeka türü için;
Satranç vb. Strateji oyunlarını sever. Matematik dersini sever ve başarılıdır.
Bu kurama göre 8 farklı zeka türü bulunmaktadır. Çoklu Zeka Kuramına göre zeka türleri şunlardır: Sözel/Dilsel Zeka, Mantıksal/Matematiksel Zeka, Kinestetik Zeka, İçsel Zeka, Doğacı Zeka, Müziksel/Ritmik Zeka, Görsel/Uzaysal Zeka, Sosyal Zeka.
Temelde zekâ doğuştan gelir ve büyük ölçüde kalıtımın etkisiyle belirlenir. Yapılan çalışmalarda çocuğun zekâsı ile ana-babanın zekâsı arasında yüksek düzeyde ilişki olduğu saptanmıştır. Çocuğun zekâ gücü anasıyla babasının zekâ gücü ortalamasına yakındır. Biraz altında ya da üstünde olabilir.
geleneksel olarak siyah renk şansı temsil etmekteydi. satranç oyununda. beyaza da bir avantaj sağlamak amacıyla. ilk hamle hakkı beyaz taşlara verildi. bununla birlikte. istatistiklere bakarsak. beyazların kazanma oranın çok az bi farklı. daha fazla oyuncular. bu avantajı ortadan kaldırmak için fikirler sunsa da.
Yapılan bilimsel bir incelemede, 8 saat satranç oynayan bir sporcunun en fazla yetmiş kalori harcadığı belirlenmiştir. Bedensel aktivitelerle uğraşan sporcuların vücutları genellikle fit olur. Tüm satranççılar içinse aynı şeyi söyleyemeyiz.
Satranç oyunu kumar oyunu gibi herhangi bir iddia ve menfaat karşılığında oynanmayacak. Satranç oynayanlar oyundan kaynaklı olarak dillerini gıybet, yalan ve küfür üzerine kurmayacak. Satranç oyununa alışan kimseler, bu oyundan vazgeçmeyecek ölçüde oyunun müptelası olmayacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri