15 Eylül 1928 tarihinde Atatürk 'ün ilk alfabe dersini Sinop'ta vermesi. Sinop Adı, Antikçağ'da Paphlagonia olarak adlandırılan bölgenin kuzey ucunda Sinop'un saptanabilen en eski adı "Sinope" dir.
Sinop idari teşkilat olarak merkezi Samsun olan, Canik Livasına bağlanmış, Tanzimat'ın ilanından sonra Kastamonu'ya sancak olmuş, 1924 yılında Kastamonu'dan ayrılarak il haline getirilmiştir.
Amasyalı Strabon ise kentin kurucusu olarak Arganotlar'dan Teselyalı Otolikos'u göstermekte ve onun kenti ele geçirerek bir Yunan kolonisi kurduğunu yazmaktadır. Kentin ele geçirilmesi, kolonileştirmeden önce kentte yerli bir halkın yaşadığını ortaya koymaktadır.
Osmanlı Devleti Dönemi:
Ancak, Candaroğulları topraklarındaki önemli bir liman olan Sinop, Fatih Sultan Mehmet tarafından 1461 yılında Osmanlı topraklarına katılmıştır.
Sinop, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde bir ildir. İl nüfusu 2023 TÜİK verilerine göre 229.716'dır. İlin yüzölçümü 5.717 km²'dir.
İlgili 19 soru bulundu
Yalnız bu kavmin Anadolulu olduğu inancı vardır. Grek etimolojisine yabancı olan Sin ya da Sind sözcüklerine Yunanistan'ın dışında, Pontus, Doğu Anadolu, İran ve Hindistan 'da rastlanmaktadır. Bu da Sinope adının yerli Anadolu dillerinden gelmiş olabileceğini göstermektedir.
İlçemize yerleşen Türk Boyunun “Çepni Boyu” olduğuna dair kesin kayıtlar bulunmaktadır. (Çepni Boyunun, Üçoklar Kolundan (sol kolundan) Oğuz Kağan'ın oğlu Gök Han'ın soyundan geldikleri kabul edilir.)
30 BİN KÜRT YAŞIYOR
Sinop bölgesinde, çoğunluğu köylerde olmak üzere 30 bine yakın Kürdün yaşadığı belirtiliyor.
Kaşık çıkartması (mamalika), zılbıt böreği, hasuda, Boyabat ilçesinde yiyebileceğiniz sırık kebabı, taktak helvası ve ezmesi Sinop'taki diğer yöresel tatlar. Denizi gibi doğası da oldukça cömert olan Sinop verimli topraklara sahip.
Sinop Kuşatması, Küçük Asya'da bir liman kenti olan Sinop'un 1214 yılında Rum Sultanı I. İzzeddin Keykâvus (1211-1220) Tarafından başarılı bir kuşatılması ve fethidir.
Merkez olarak bilinen ilçe şehrin en büyük ve kalabalık yeridir. Burası sosyal yaşamın da en dinamik olduğu yerler arasındadır. En yüksek nüfus buradadır. En az nüfus ise Dikmen ilçesindedir.
Özet: Kuzey Anadolu'da Karadeniz Bölgesi'nin Batı Karadeniz Bölümü'nde yer alan Sinop; dağlık ve engebeli yapısı, kalkınmayı engelleyen kısıtlı ekonomik imkânları, iç ve dış pazarlara erişimi engelleyen zorlu ulaşım şartları ve diğer nedenlerle Türkiye'defazla göç veren illerimizden biridir.
Sinop Kalesi,yaklaşık olarak günümüzden 2700 yıl önce yapılmış.O zamanlarda bütün kenti içine almış.Roma,Bizans,Selçuklu,Pontus ve Osmanlı dönemlerinde kullanılmış.Sinop'a giderseniz mutlaka ziyaret edin.Fotoğraf çekmek ve kenti görmek için en iyi yer.
Sinop ilinin en yüksek noktası olan Zindan Dağı, Ayancık ilçesinde yer almaktadır. Ayancık ilçesi güzel çam ağaçları, rengarenk çiçekleri ve bol oksijeni ile turistlerin odak noktası haline gelmektedir. Ayancık ilçesinin doğal güzelliği olan Akgöl, günün her saatinde eşsiz manzaralar sunmaktadır.
Sinop Kürtleri'nin Osmanlı Beyliği'nin henüz o bölgeye hakim olmadan önce orada yaşadıklarını söyleyen Araştırmacı Yazar Murad Ciwan köklerinin bugünkü Doğu Kürdistan(İran) bölgesindeki Kirmanşan ve Şahrezor arasındaki mıntıkadan geldiğini belirtti.
Bugün dünyadaki en büyük Kürt nüfusu, 15–20 milyon civarı ile Türkiye'de bulunurken; İran, Irak ve Suriye'de de sayıları 3 ila 12 milyon arasında değişen önemli Kürt nüfusları bulunmaktadır.
Sinop, Antik Yunan dönemi filozoflarından Diyojen'in doğum yeri. Bundan 2300 yıl önce Diyojen burada yoksul bir hayat sürmüştü.
İlin yüzölçümü 5862 kilometre kare olup il bu yüz ölçümünle %0.8'ini kaplar. Batısı Kastamonu, güneyi Çorum, güneydoğusu Samsun illeri, kuzeyi ise Karadeniz ile çevrilidir. 475 km. uzunluğundaki sınırlarının 300 km'si kara, 175 km'si ise deniz kıyısıdır.
Sinop, berrak deniziyle yaz aylarında tam bir tatil cenneti haline geliyor. Ünlü Sinop Kalesi, 1. derece sit alanı olarak korunan Hamsilos Koyu ve popüler bir kamp alanlarına sahip Erfelek Tatlıca Şelaleleri ile turistleri kendine çeken Sinop, ortalama 200.00 nüfusa sahip.
E-Devlet içerisinde Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Hizmetlerinde yer alan Soyağacı Sorgulama hizmetinden veya www.nvi.gov.tr adresindeki Hizmetler/E-Sorgulamalar menü başlıkları altından erişim sağlanabilir.
Çepni kelimesi düşmanla savaşan, mert, yiğit, asi, cesur anlamında kullanılmıştır.
TARİHTE BİLİNEN İLK TÜRK KİM? Nuh peygamberin oğullarından Yâfes'in "Türk" adlı oğlunun neslindendir. Türk milletinin kökünün dayandığı "Türk" adındaki insan, insanlığın ikinci babası Hz. Nuh Aleyhisselam'ın oğlu Yâfes'in oğlu olan kişidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri