Bir hipotez, kanıtlanabilecek veya ispatlanamayan bir ifadedir. Hipotezler araştırmalarda kullanılır ve değişkenler arasındaki ilişkiyi tahmin eder. Tez, makale veya araştırmalarda hipotezler çalışmanın ana noktasını veya iddiasını özetleyen kısa, doğrudan bir ifadedir.
ARAŞTIRMANIN TEZİNİ (HİPOTEZ) OLUŞTURMA
Tez, araştırılmak üzere belirlenen soruna verilen bir ön yanıt veya ona karşı önerilen bir ilk çözüm niteliğindedir. İlk okuma sırasında edinilen bilgiler, yapılan gözlemler ve geçirilen düşünme süreci, araştırma tezinin oluşturulmasına yardımcı olur.
Hipotez ya da varsayım, bilimsel yöntemde olaylar arasında ilişkiler kurmak ve olayları bir nedene bağlamak üzere tasarlanan ve geçerli sayılan bir önermedir.
Yüksek lisans ve doktora tezi gibi bilimsel çalışmalarda istatistiksel bir çalışma gerçekleştirmek için öncelikle hipotez kurulması gerekir.
İlgili 32 soru bulundu
Hipotez cümleleri, açık ve net olmalıdır. Cümleler basit bir şekilde kurulmalı ve karmaşık cümle yapılarından oluşmamalıdır. İçeriğinde deneyler ile ispat edilebilecek olasılıklar barındırmalı yani sınanabilir olmalıdır. İlişkiler açık e anlaşılır bir şekilde ifade edilmelidir.
Araştırma sorusu, iki veya daha fazla değişken arasındaki ilişkiyi ortaya çıkartır ama bu ilişkiyi bir soru olarak ifade eder; hipotez ise iki veya daha fazla değişken arasındaki ilişkiyi beyan eden bildirim cümlesi şeklinde bir ifadedir.
HİPOTEZ: bir iddia, savdır. İddialar doğrulanmaya veya yanlışlanmaya muhtaçtır. işlemlerinin hepsine hipotez testi denir. araştırmalarında hipotez testleri kullanılır.
Hipotez, astronomiden sosyal bilimlere kadar tüm çalışma alanlarındaki araştırma projelerine bilimsel temel sağlar. Hipotezler, mantıkla birleştirilmiş mevcut bilgiyi kullanarak, olası her sonucu ("deneyler") test etmeden sonuçları tahmin eder.
Araştırma üzerinden ne bulunacağına dair bilgi ve tahmin veren yapı araştırma hipotezi olarak ifade edilir. Genel olarak henüz test edilmemiş bir araştırma sorusuna karşılık geçici bir cevaptır. Özellikle bazı araştırma hipotezleri, araştırmalar konusunda farklı yönlerini değinme imkanı verir.
Örneğin keşifsel araştırmalarda ya da nitel araştırmalarda hipotez kurulmaz. Hipotez, neden sonuç ilişkilerini ortaya koymak isteyen açıklayıcı araştırmalarda, başka bir deyişle hipotez sınamaya yönelik araştırmalarda kurulur.
Hipotez, bir tahmin yöntemi, henüz test edilmemiş bir şeye cevap bulma girişimi, sınırlı kanıta dayalı bir fikir veya öneridir. Çoğu durumda bu, iki değişken (veya daha fazlası) arasında ilişki önermeyi gerektirir: bağımsız değişken (yapılan değişiklik) ve bağımlı değişken (ölçüm).
Son paragraf çok önemlidir. Bu paragraf, genellikle, paragrafın ilk cümlesinde, hangi deneysel sorunun mevcut çalışma ile cevaplanacağını açıkça belirtir. Buna göre hipotez açıklanır.
Hipotez testleri bir örneklem ortalaması ile bu örneklemin çekilmiş olduğu düşünülen ortalama değer etrafındaki farkın anlamlı olup olmadığını (yani önemli bir fark olup olmadığını) saptayan testlerdir.
İki veya daha fazla değişken arasındaki ilişkiyi öngören bir iddiadır.
Hipotezler üzerinde çeşitli işlemler yapılarak ifadenin “doğruluğu/yanlışlığı” araştırılır. Popülasyonu incelemeye yönelik yapılan çalışmalar ve bunların raporlanması ile hipotezin kabul edilip edilmeyeceğinin belirlenmesi işlemine hipotez testi denir.
Hipotez, bilimsel olarak çözülmeyi bekleyen sorunların çözülebilmesi için ortaya attığımız varsayımlara veya tahminlere denir. Teori ise olayları sistemli ve bilimsel bir şekilde açıklayan kurallar, yasalar bütünü olarak tanımlanır.
Basit hipotez: İki değişken arasında birinin bağımlı değişken veya neden olduğu ve diğerinin bağımlı değişkene veya etkiye sahip olduğu hipotezidir. “Sigara kansere yol açar” bir basit hipotez örneğidir. Karmaşık hipotez: Birden fazla bağımsız değişken içeren hipotezdir.
Araştırma sorunu belirtildikten sonra araştırmacının, sonucun ne olacağı hakkında tahminler yürütmesine hipotez denir.
İkiye ayrılan hipotezler şunlardır: Sıfır hipotezi (H0) (yokluk/null hipotezi) Araştırma hipotezi (H1) (alternatif hipotez)
Araştırma Hipotezi değişkenler arasındaki beklenen ilişkiyi ifade eder ve H üzeri 1 olarak gösterilir. İstatistiksel amaçlar için geliştirilen istatistik hipotezi ise null / sıfır hipotez ya da farksızlık hipotezi olarak adlandırılır ve H üzeri 0 olarak gösterilir.
Sıfır hipotezi (null hipotez), test edilen iki grubun arasındaki farkın önemli olmadığını savunur. Örneğin, A sınıfı ve B sınıfı adında iki sınıf olduğunu düşünelim. Bu sınıflardaki öğrencilerin not ortalamalarının farklı olup olmadığını test etmek isteyelim.
Araştırma sorusu nedir? Araştırma soruları, bir araştırma projesini, çalışmasını, tezi veya incelemeyi kolaylaştıran temel sorular olarak tanımlanır. Araştırmacıların çalışmanın amacını daraltmak ve nihayetinde araştırma problemini çözmek için ilgili bilgileri toplamasına olanak tanır.
Basit hipotez: İki değişken arasında birinin bağımlı değişken veya neden olduğu ve diğerinin bağımlı değişkene veya etkiye sahip olduğu hipotezidir. “Sigara kansere yol açar” bir basit hipotez örneğidir.
Bir hipotez, araştırmanızın ne bulacağına ilişkin tahminlerinizi belirtir. Henüz test edilmemiş araştırma sorunuza geçici bir cevaptır . Bazı araştırma projeleri için, araştırma sorunuzun farklı yönlerini ele alan birkaç hipotez yazmanız gerekebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri