Sinop 2020 yılında en yüksek kükürtdioksit (SO2) ortalaması görülen 10 il arasında da sıralandı. Aynı kurumca 2019 yılı verilerinden hazırlanan "Kara Rapor 2020”de de Sinop için dikkat çekici bir bilgi yer alıyor. Sinop 2019 yılında hava kirliliğine bağlı ölüm yüzdesi en yüksek 10 il arasında 7. Sırada yer alıyor.
2017 yılında Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği oranlara göre havası tek temiz kent Rize oldu.
Havası en temiz iller; Artvin, Bitlis, Eskişehir, Yozgat, Kırşehir ve Kırıkkale. Havası en kirli illerin başında ise İstanbul, Ankara, Adana, Amasya ve Manisa geliyor. Hava kirliliğinden korunmak için; Rüzgarı takip edin: Rüzgarın yönü gün boyunca değişiklik gösterebiliyor.
Dünya Sağlık Örgütü'nün aynı raporuna göre Türkiye'nin havası en temiz illeri ile sırasıya şöyle; Rize, Artvin, Kırşehir, Tunceli, Kırıkkale, Ardahan, Bitlis, Eskişehir, Bolu ve Zonguldak illeridir.
Aralarında İstanbul, Ankara ve Edirne'nin olduğu 12 şehir ise tüm yıl kirli hava soluyor. Temiz Hava Hakkı Platformu (THHP)'nun hazırladığı “Kara Rapor 2021: Hava Kirliliği ve Sağlık Etkileri” çalışması yayınlandı.
İlgili 31 soru bulundu
131 ülke ve bölgenin ortalama hava kalitesi analiz edildi. Avustralya, Estonya, Finlandiya, Grenada, İzlanda ve Yeni Zelanda, dünyanın en temiz havasına sahip ülkeleri arasında. Ayrıca büyük okyanus ve Karayipler'deki Guam ve Porto Riko'nun da aralarında bulunduğu 7 bölge de bu listedeki yerini aldı.
Bugünün Hava Kalitesi-Lüleburgaz, Kırklareli
Hava kalitesinin yeterli düzeyde olduğu kabul edilmektedir ve hava kirliliği çok az risk taşımaktadır veya hiç risk taşımamaktadır.
Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) bulunan Colorado Eyalet Üniversitesi'nden araştırmacılar, uzun süren çalışmalar sonucunda Antarktika Kıtası'nı çevreleyen Güney Okyanusu'nun Dünya'daki en temiz havaya sahip bölge olduğunu tespit etti.
2021 Dünya Hava Kirliliği raporuna göre, Türkiye dünyanın en kirli havasına sahip 46. ülke. Avrupa'nın en kirli havasına sahip beş şehrinden ikisi Iğdır ve Düzce oldu. Çankırı, Kırşehir, Ordu, Çanakkale ve Kırklareli rapora göre Türkiye'de en temiz havaya sahip şehirler oldu.
Türk Hava Hakkı Platformu'nun raporuna göre Türkiye'de uluslararası standartlar açısından en kirli havaya sahip il Iğdır olarak açıklanırken, en temiz ilin ise 1900 metre rakımlı Ardahan olduğu belirtildi.
Çankırı, Kırşehir, Ordu, Çanakkale ve Kırklareli rapora göre Türkiye'de en temiz havaya sahip şehirler oldu. 117 ülkede 6 bin 476 kenti büyüteç altına alan rapor, hava kalitesi izleme istasyonlarından alınan metreküp başına düşen ince parçacıklı madde (PM 2,5) yoğunluğu ölçümlerine dayanıyor.
2022 Dünya Hava Kirliliği Raporu'na göre, dünyada havası en kirli ülkelerin başında Çad, Irak, Pakistan, Bahreyn ve Bangladeş geldi.
İsviçre merkezli IQAir'ın 2021 verilerine göre Avrupa'nın havası en kirli kenti Iğdır oldu. İlimiz Kırklareli ise Türkiye'nin en temiz havasına sahip 5'nci kenti oldu. 2021 verilerinin yanı sıra anlık ölçümlerde Kırklareli Türkiye'de havası en temiz kentler arasında başı çekti.
Dünya çapında 7 bin 323 kent arasında hava kirliliği en fazla olanı ise Tayland'ın Chiang Mai şehri oldu. IQAir'e göre, şehirde kirlilik PM2.5'in 66 katına ulaşmış durumdaydı. Dünyanın havası en kirli ülkeleri arasında ilk beşi Çad, Irak, Pakistan, Bahreyn ve Bangladeş oluşturdu.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın son verilerine göre Türkiye'nin havası en kirli şehri Afyonkarahisar. Marmara Bölgesi'nde Keşan, İstanbul'da ise Esenyurt'un havası oldukça kirli.
Eskişehir, Rize, Giresun, Çanakkale ve Adana (Çatalan) geçen yıl Türkiye'nin partikül madde parametreleri açısından havası en temiz illeri olarak belirlendi.
Dünya Sağlık Örgütü'nün raporuna göre ise Türkiye'nin en temiz illeri; Rize, Artvin, Kırşehir, Tunceli, Kırıkkale, Ardahan, Bitlis, Eskişehir, Bolu ve Zonguldak şehirleridir.
Hava kirliliği en az olan semt Kandilli
Hava kirliliğinin en az ölçüldüğü istasyon 13,1 µg/m3 ile Kandilli 1 olurken, partikül madde hava kirliliği Büyükada istasyonunda 15,8, Sarıyer istasyonunda 24,4, Şile istasyonunda 25,1 µg/m3 olarak tespit edildi.
Buna rağmen, örneğin bir habere göre, “Balıkesir'in Edremit ilçesine bağlı Altınoluk beldesi, oksijen yoğunluğu açısından dünyanın ikinci, Türkiye'nin ise 'en doğal oksijen çadırı' olarak biliniyor.” Bir reklama göre ise “Dünya Sağlık Örgütü ölçümlerine göre insan organizması için en iyi hava (Oksijen Oranı: 0.021) ...
Balıkesir. Doğal kaynaklarıyla ünlü Balıkesir, insanlara adeta oksijen ziyafeti sunuyor. Bu kaynakların başındaysa dünyanın en temiz ikinci yüksek oksijen oranına sahip alanı olan Kaz Dağları geliyor. Aynı zamanda Kaz Dağları ile aynı isme sahip muhteşem bir milli park da var.
Yüksek irtifa-performans ilişkisine fizyolojik olarak baktığımızda; yüksek rakımda havadaki oksijen miktarı deniz seviyesine göre daha düşüktür. Vücut bu düşük oksijenli ortama uyum sağlayabilmek için daha fazla EPO (eritropoietin) yani kan hücreleri yapımını uyaran hormon salgılar.
Kırklareli ilinin ilçeleri: Babaeski, Demirköy, Kofçaz, Lüleburgaz, Pehlivanköy, Pınarhisar ve Vize'dir. Babaeski: İl Merkezine 37 km.
Bu çalışmanın sonuçlarına göre hava kirliliğinin en yoğun yaşandığı yer Muş ilimiz. Onun dışında Tekirdağ, Kayseri, Ağrı ve Iğdır'da oldukça yüksek seviyede. Yani Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) izin verdiği seviyelerin 5-6 kat üstünde bir hava kirliliği söz konusu.
Başta Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü olmak üzere; Zindan Baba Türbesi, Sokullu Mehmet Paşa Hamamı, Lüleburgaz Şehitliği, Zafer Çeşmesi, Evrensekiz Göleti Piknik ve Mesire Alanı ve Şadırvan mutlaka görmeniz gereken yerler arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri