Sinüs ve burun boşluğu tümörleri esas olarak iyi huyludur ve vücudun başka bir kısmına yayılamaz. Bu tümörler burnun her iki tarafında ortaya çıkabilir ve genellikle yavaş büyürler. Malign sinüs tümörleri nadirdir.
Risk faktörleri arasında sigara içme, uzun süreli kimyasal maruziyet, kronik sinüs enfeksiyonları ve genetik faktörler yer alabilir. Sinüs kanseri, erken evrelerinde tedavi edilirse başarı şansı yüksektir.
Burun ve Sinüs Tümörlerinin Teşhisi;
Kulak Burun Boğaz Endoskopik muayenesi, Bilgisayarlı Paranazal sinüs Tomografisi, Paranazal Sinüs Emarı (MR) , Kitleden biyopsi, (Lokal aneztezi ile endoskop eşliğinde biyopsi yapılabilir).
Burun ve Sinüs Tümörleri ,Baş boyun bölgesindeki diğer tümörlere göre oldukça seyrek görülen burun ve sinüs tümörleri, genellikle geç fark edilmelerinden dolayı teşhis ve tedavi açısından önem arz ederler. Erkeklerde kadınlardan yaklaşık iki kat daha sıktır ve 50-70 yaş grubunda fazladır.
Sinüs tümörleri önce kemiklerin içerisindeki boşluklarda büyürler. Bu evrede genellikle herhangi bir şikâyete sebebiyet vermezler. Belirtiler çoğunlukla tümörlerin buruna, gözlere ve beyine yayılmasından sonra başlar. Sinüs ve burun kanserleri çoğunlukla başladıkları bölgede büyüyen kanserlerdir.
İlgili 19 soru bulundu
Deri altında saptanan kitleler bazen çocukluktan beri bulunan kalıtsal yapılar (lipom, fibrom) olabilirler; bunlar iyi huylu kitlelerdir. Genel olarak iyi huylu kitleler uzun süredir aynı büyüklükte kalan, çapları zaten 1-2 cm. yi geçmeyen, hareketli, yumuşak veya orta sertlikte yapılardır.
Sinüzit doğru tedavi edilmediğinde farenjit, kronik gastrit, reflü, göz çevresi enfeksiyon ve apseleri, menenjit, beyin apsesi gibi çok ciddi hastalıklara neden olabilir.
Sinüs ve burun boşluğu tümörleri esas olarak iyi huyludur ve vücudun başka bir kısmına yayılamaz. Bu tümörler burnun her iki tarafında ortaya çıkabilir ve genellikle yavaş büyürler. Malign sinüs tümörleri nadirdir. Skuamöz hücreli karsinom, paranazal sinüslerde ve burun boşluğunda bulunan en yaygın kanser türüdür.
Sinüs tümörleri, burun ve sinüslerde büyüyen anormal hücrelerden kaynaklanır. Bu tümörlerin belirtileri, tümörün yerine ve büyüklüğüne göre değişebilir. Ancak, aşağıdaki semptomlar sıklıkla görülen belirtilerdir: Burun tıkanıklığı veya tıkanıklık hissi.
Akut sinüzitler genellikle ilaç tedavisi ile iyileştirilir. Burada en önemli ilaç antibiyotiklerdir ve hastalığın şiddetine göre kullanım süreleri 10 ile 21 gün arasında değişir. Süreyi belirlemede en önemli kriter ise sarı yeşil burun akıntısının geçmesinden sonra en az 7 gün daha antibiyotik kullanılması.
Sinüs kisti tehlikeli mi ? Sinüs Kistleri, genellikle kötü huylu tümörlere dönüşmez ve metastaz (vücutta başka yerlere yayılma) yapmazlar. Sinüs Kisti, sizin için herhangi bir sağlık sorununa sebep olmuyorsa çoğunlukla tedavi edilmesine ihtiyaç duyulmaz.
Sinüzit tanısı, hekiminizin şikayetlerini değerlendirmesi ve yapacağı muayene ile konulabilir; bunun yanı sıra, hekiminizin aşağıdaki gibi tetkikler de isteyebilir: Burun kültürü Direkt grafi (röntgen) Bilgisayarlı tomografi.
Sinüs kanseri paranazal sinüsler içinde büyüyen kanser türüdür. Bu tümör alanı burun kemikleri ya da sinir hücrelerinde başlayabilir. Erken tanı ve tedaviyle kurtulma şansı yüksektir.
Bilgisayarlı tomografi sırasında radyasyon miktarı insanları korkutan bir faktördür. Bilgisayarlı tomografi röntgenden daha fazla radyasyon yayabilmektedir fakat en düşük seviyede radyasyon kullanılarak çekim yapılmaktadır. Düşük radyasyon kullanıldığı için hastaya herhangi bir zararı olmamaktadır.
Sinüs boşluklarını döşeyen mukozanın iltihapları sinüzit olarak adlandırılmaktadır. Sinüzit hastalığının oluşmasına neden olan en önemli faktör ise sinüs mukozası tarafından üretilen salgının (sümük/mukus) buruna boşaltılamayarak sinüsler içinde birikmesidir.
Bazı tümörler kistik olabilirler. Tamamen kist olan bazı yapılar da tümör olmayabilir. Beyinde erişkin yaşlarda görülen en kötü huylu tümör glioblastomadır. Bu tümör aslında beynin kendi doğal hücreleri olan astrositlerden kaynaklanır.
Mukus retansiyon kisti de dediğimiz bu oluşumlar on kişinden bir veya ikisinde bulunabilirler ve herhangi bir tedavi gerektirmezler. Çok şişerlerse veya bir travmayla bazen patlayabilirler; nadiren de sinüsün boşalma kanalını (doğal ostium) tıkayacak kadar büyüyebilirler.
Kistlerin ilaçla tedavisi söz konusu değildir. İlaç tedavisi ancak kist sinüs enfeksiyonuna (sinüzit) neden olmuş ise bu enfeksiyonu tedavi etmek için uygulanabilir. Tedavi cerrahi olarak kistin çıkarılmasından ibarettir. Kist kemik boşluklarda olduğu için bu boşluğun içine girilerek çıkarılması gerekir.
Baş ağrısı, burunda derin ağrı,ve göz çevresinde ağrı olabilir. Kronik ve akut sinüzitte görülen burun tıkanıklığı ve akıntı bu grup hastalarda (frontoetmoid mukosel) sık görülmez.
Bu tür tümörler daha çok baş ve boyun bölgesine yerleşirler. Derine inen yaralar (ülser)ve ciltte dışarıya doğru bazen kabuklu olabilen kabarıklar şeklinde görülebilirler. Bunlar kolaylıkla kanar ve kabuklaşırlar.
Burun kanamasının bir belirti olarak ortaya çıktığı bir diğer ciddi sorun ise sinüslerdeki tümörlerdir. Kanserli olabileceği gibi iyi huylu da olabilen bu tümörler, kanamanın sık sık ve yoğun bir biçimde meydana gelmesine sebebiyet verebilir.
Genellikle hangi sinüs de iltihap meydana gelmişse o bölgede ağrı hissedilir. Alın bölgesinde ki sinüsler iltihaplanmışsa üst dişlerde, burunun arka kısmındaki sinüsler enfekte olmuş ise göz arası alın, burnun her iki tarafındaki sinüslerde sorun varsa yüz ve kulakta ağrı hissedilir.
Ameliyatın Ne Gibi Riskleri Var? Güvenli ellerde yapılırsa risk çok düşük. Nadir olarak ameliyat sonrasında göz çevresinde morluk oluşabilir. Ancak morluk birkaç hafta içinde kaybolur.
Dr. Hayati Kale, sinüzit enfeksiyonun toplumda bilinene aksine basit bir durum olmadığını belirterek, ilerleyen vakalarda göz abselerine, beyin zarı iltihaplanmasına (menenjit) kadar gidebilen bir çok tehlikeli duruma sebebiyet verebileceğini bildirdi.
Sinüslerin yer aldığı kemik dokuyu değerlendirmedeki yetersizliği ve pahalı olması nedenleri ile çocuk hastalarda ve enfeksiyonun kafa içerisine yayılım şüphesi olan durumlar dışında sinüzit tanısına yönelik olarak manyetik rezonans görüntüleme (MR) tetkiki tercih edilmemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri