Kekik yağı ve fesleğen: Sinüzitin oluşturduğu baskıyı azaltmak için fesleğen ve kekik yağındna faydalanılabilir. Suya bir veya iki damla kekik yağı eklenerek tüketilebilir. Buhar: Sıcak banyo, sinüzit nedeniyle tıkanan burnun açılmasına ve nefes almada rahatlık sağlanmasına yardımcı olabilir.
Akut ataklarda; sinüzit genelde bakteriyel kaynaklı olduğu için antibiyotik tedavisi ile birlikte burnu açmak için bir takım ilaçlar da verilebilmektedir. Burun içini tuzlu hipertonik su ile yıkamak da tedaviye yardımcı olmaktadır. Alerjik hastalarda ise bunlara ek olarak alerji tedavisi uygulanmaktadır.
Akut sinüzitin tedavisi antibiyotikler ve burun açıcı ilaçlarla yapılıyor. Eğer sinüzit kronik hale gelmişse ve sinüslerin burun içine açılan deliklerinde açılmayacak tıkanıklıklar oluşmuşsa ameliyatla tedavi etmek gerekir.
Antibiyotik almak sinüzitin süresini biraz kısaltır ve semptomları hafifletir. Tedavi genellikle 7-10 gün sürer. Kronik sinüzitte bazen uzun süreli tedavi (21 güne kadar) sunulur. Şiddetli bakteriyel sinüzit vakalarında , hastanede antibiyotikler intravenöz olarak verilecektir.
Virüslere bağlı olarak ortaya çıkan akut sinüzit olguları genellikle 3-5 gün içerisinde gerileme eğilimindedir.
İlgili 29 soru bulundu
Bazı virüsler, özellikle akut sinüzite neden olmasıyla bilinir. Rhinovirüs, adenovirüs, influenza virüsü ve parainfluenza virüsü bu etkenlerdendir. Bu duruma neden olan mikroorganizmalar olarak ise streptococcus pneumoniae, haemophilus influenzae ve moraxella catarrhalis gibi bakteriler sayılabilir.
Kekik Yağı ve Fesleğen. Kekik yağı ve fesleğen kullanımı sinüzitleri rahatlatıp kişide sinüzitin oluşturduğu baskıyı azaltacaktır. Kekik yağını suyunuza bir iki damla olacak şekilde tüketebilirsiniz. Kekik yağının dışında çayı da ağrının ve baskının azalmasını sağlamaktadır.
Sinüzit için ne iyi gelir? Tuzlu su, rahat nefes almaya yarayan yüksek yastık tercihi, sinüzitin sebep olduğu baş ağrısını hafifletmek için tarçın, burun bölgesinin açılması için sıcak bir banyo veya soğuk kompres sinüzite iyi gelen çözümler arasında yer alır.
Yapacağınız zencefilli çay da sinüzit ağrılarınızı hafifletmeye yardımcı olacaktır. Sinüzit ağrısı çektiğiniz noktalara ıslak sıcak bir havlu koymanız da fayda olabilir. Buna ek olarak biberiye, okaliptus, mentol, karanfil yağı, çay ağacı ya ve nane yağı gibi yağlar da sinüzit ağrınızı hafifletme yardımcı olacaktır.
İbrahim Saraçoğlu, sinüzit şikayeti olan danışanlarına papatyayı tavsiye etmektedir. Sıcak suda papatyayı demleyin ve bi havlu ile başınızı sarıp papatyanın buharını içinize çekin. Çok geçmeden burun tıkanıklığı gidecektir.
Yatış pozisyonunda yüksekte yatmak önemlidir. Bu yüzden bir yastık daha ekleyerek, yüksekte yatmak önemlidir. Alerjik tepkilere neden olabilecek, sigara dumanı, toz, küf gibi maddelerden uzak durulmalıdır. Çünkü, alerjenik maddeler de sinüzite neden olur.
Sinüzit tedavisinde kullandığımız ilaçlar, antibiyotikler, burun mukozası şişliğini azaltan, sümük salgısının akışkanlığını arttıran ilaçlar ve burun içini temizlemeye ve mukoza şişliğini azaltmaya yönelik burun spreyleridir. Alerjisi olan alerji reaksiyonlarını kontrol eden ilaçlar da tedaviye eklenir.
Sinüzitin oluşmasının birçok sebebi olabilir. Burun eğriliği, geniz eti, , kistik fibrozis, bağışıklık sistem yetersizliği, kuvvetli sümkürme kronik sinüzitin nedenlerindendir. Bunun yanı sıra yüzücülerde sürekli su altında kaldıkları için sinüzit gelişebilir.
25 saniyede burunu açmak için, öncelikle dilinizin ucunu, ağzınızın iç kısmının en yüksek noktasına kadar değdirmeye çalışın. Orta ve işaret parmağınızı birleştirip kaşınızın tam ortasına gelecek şekilde ileri ve geriye hareketler yapın. İlk iki adımı sırayla 20 saniye boyunca uygulayın.
Sık sık uygulanan kullanım şekillerinden biri de sıcak suyun içine Vicks kremi atmaktır. Hasta battaniye ya da başka bir örtüyle sıcak suya doğru eğilir. Yaklaşık 7-8 dakika boyunca burnundan derin derin nefes alır. Bu yöntemle sinüsleri ve tıkanan burun kanallarını açmak mümkündür.
Soğuk algınlığına bağlı sinüzit tedavisinde antibiyotikler kullanılmalıdır. Semptomların kötüleşmesi durumunda ise doktora gidilmesi gerekir. Sinüslerin tıkanması durumunda temiz su ile hazırlanan tuzlu- karbonatlı sular ve okyanus suları ile burun yıkaması yapılmalıdır.
Evde sinüzit ağrılarını hafifletmek için doktorun önerdiği antibiyotik ve ağrı kesici kullanılmalıdır. Doktorun önermediği ya da daha önce bu tedavi için kullanılmayan hiçbir ilaç kullanılmamalıdır. Ağrı kesicilere muadil doğal antibiyotik olarak ise hazırlanan çorbalara ve yiyeceklere sarımsak eklenebilir.
En şifalı malzemelerden biri olan elma sirkesi, burun tıkanıklığından kurtulmak için de işinize yarayabilir. Bir bardak ılık suya 2 tatlı kaşığı elma sirkesi ekleyip bu karışımı tıkalı olan burun deliğinizden çekin.
Genellikle tercih edilen antibiyotikler; Amoksisilin, amoksisilin-klavulinik asit, claritromisin, sefuroksim, sefprozil, lorakarbef, siprofloksasin ve levofloksasin olmaktadır.
Bu dört ana belirti;
– Koyu, renksiz burun akıntısı ve geniz akıntısı, – Burundan nefes almayı oldukça zorlaştıran burun tıkanıklığı, – Gözlerde, alında, yanaklarda ve burunda acı, hissizleşme ve şişme, – Yetişkinlerde tat ve koku almada azalma, çocuklarda öksürüktür.
Akut sinüzitte sıklıkla tercih edilen antibiyotikler; Amoksisilin-klavulinik asit, Claritromisin, Sefuroksim, Sefprozil ve Lorakarbef olmaktadır. Penisilin, Sefaleksin, Eritromisin ve Tetrasiklin en sık etken olan mikroorganizmaların tümüne etki etmediklerinden tercih edilmezler.
Baş bölgenize ve tam şakak bölgenize soğuk kompres uygulayarak evde doğal bir şekilde sinüziti tedavi etme şansınız bulunmaktadır. Soğuk kompres aynı zamanda sinüzitin belirtilerini de önemli ölçüde azaltır. Soğuk kompres düzenli olarak uygulanmaktadır.
Sinüzit tedavisi nasıl yapılır? Yeni başlayan sinüzitte antibiotiklerden, sinüslerin boşalmasını kolaylaştıran burun damlalarından ve ağrı kesicilerden faydalanılmaktadır. Hastaya tuzlu su ile burunun temizlenmesi tavsiye edilir. Ayrıca alerjisi varsa; alerjiye yönelik ilaçlar sinüzit gelişimini engelleyebilir.
Sinüzite İyi Gelen Çaylar
Sinüzit konusunda da oldukça büyük bir etki sağlamaktadır. Zencefil çayının yanında papatya çayı, yeşil çay gibi bazı çaylarında yine sinüzite iyi geldiği gözlemlenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri