Bakımının kolay olması, bu bitkiyi daha da çekici hale getirmiştir. Göz alıcı yaprakları, evinizde eşyalarınızla beraber mükemmel bir uyumu yakalar. Özellikle de salonda ya da balkonda bitki yetiştirmek isteyenler, mutlaka deve tabanına da evinde yer verir.
Deve tabanı çiçeği yaprakları, eşsiz görüntüsünü bu olaya borçludur. Günümüzde gerekli bakımları yapıldığında ev ortamında da rahatlıkla yetiştirilebilir.
Bir iç mekan ev, ofis bitkisi olarak bu bitkinin yetiştirilmesi ve bakımı kolaydır. Ancak dışarıda, gelişmesi için doğru sıcak ve nemli ortamı ayarlamanız gerekir. Yani bir dış mekan bitkisi olarak yetiştirmek istiyorsanız bakımı zor olacaktır.
Devetabanı bitkisini evinizin ya da ofisinizin doğrudan güneş alan alanlarına koymamalı, yarı gölge konumda tutmalısınız.
Deve tabanı bitkisi, çok gölge ortamı sevmeyeceği gibi çok güneş ortamı da sevmez. Bu bitkiyi hakkıyla yetiştirmek ve hastalık kapmasını engellemek istiyorsanız yarı gölge ortamda tutmalısınız. Yeterli güneş ışığı almayan ya da çok ışık alan bitkiler mantar üretmeye yatkındır.
İlgili 38 soru bulundu
Deve tabanı bitkisi gün ışığı aldığı ortamlarda daha hızlı gelişim gösterir. Düzenli ve kireçsiz bir su ile sulama yapmanız önerilir.
Monstera haftada ya da 3-4 günde 1 kez sulanabilir. Sulama aralığı mevsime göre değişiklik gösterebilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus toprağın kuruluğudur. Eğer yüzeydeki toprak kurumuşsa bitkinizi sulayabilirsiniz.
Deveb Tabanı
Deve Tabanı çok ışığı sevmez ve direkt güneş ışığı almayan noktalarda da rahatlıkla serpilebilir. Bu bitki havadaki bazı zararlı materyalleri de süzerek havayı temizlemeye yardımcı olur.
Deve tabanı saksı değişimi sık sık yapılmalıdır. Her sene eski saksıdan bir boy büyük saksıya geçiş sağlanmalıdır. Köklerin rahatça büyümesi ve bitkinin kendini iyi hissetmesi için dar saksıları tercih etmemelisiniz. Geniş ve derin saksılar deve tabanı için ideal olacaktır.
Deve tabanı tropik bir bitki olduğu için nemli ortamları sever. Saksının üst tarafındaki toprak kurur kurumaz sulanması gerekir. Sulama zamanını toprağın nemini kontrole ederek de belirleyebilirsiniz. Parmağınızı toprağa 4-5 cm kadar batırın, eğer kuruysa sulama zamanı gelmiştir.
Bitkiniz İçin Faydalı Bilgiler
Düşük bakım ihtiyacı olan deve tabanı bitkisi, bulunduğu alanda yaprakları ve gövdesi desteklenmesi durumunda 5 metreye kadar uzayabilmektedir. Konum çok karanlık ayarlanmışsa, karakteristik olan "yaprak delikleri" çok iyi görünmeyecektir.
Deve Tabanı
Ancak yaprak ve sap kısmında bulunan beyaz sıvı toksik bir maddedir. Göz ve deri ile temas halinde tahrişe neden olur, yutulması durumda dilin şişmesi ile birlikte boğulmaya kadar gidebilen ciddi etkiler ortaya çıkabilir.
Evet, Deve Tabanı Çiçeği - Monstera Bitkisi doğru koşullar altında gerçekten de çiçek açabilir.
Özellikle bitkilerimizin aynı yaprağında oluşan sarı ve kahve rengi leke kombinasyonları aşırı sulamadan kaynaklanmaktadır. Topraktaki nem oranı az, aşırı susuz kalmış Deve Tabanı yapraklarında sadece sarmalalar gözükmektedir. Bitki genellikle kendi gövdesini bile taşıyamaz.
Devetabanı susuzluğa dayanıklı bir bitkidir. Aşırı sulama yaprak çürümesi, yaprak sararması, yapraklarda kararma ve kök çürümesine sebep olabilir. Sulama zamanını, toprağa parmağınızı batırıp toprağın nemini kontrol ederek bulabilirsiniz. Devetabanı filtrelenmiş ışık ister.
2.Devetabanı/Monstera
İkonik bir banyo yaratırken kullanabileceğin bitkilerden biri de devetabanıdır. Yapraklarının şekli oldukça ilgi çekici olmakla beraber banyoya egzotik bir hava katmakta öncelikli tercihlerinden biri olabilir.
Yaprak içe ve yukarı doğru kıvrılıyorsa, yetersiz sulama, nem eksikliği veya bitki zararlısı problemi olabilir. Kıvrılma yaprağın dibine doğruysa ve yapraklar kendini bırakmış gibiyse o zaman aşırı sıcak veya yetersiz sulama diye düşünebiliriz.
Devetabanı bitkisinin hava kökleri alan için fazla asi olursa onları düzeltebilirsiniz. Ancak tekrar saksıya koymanız önerilir. Diğer ev bitkilerinin aksine, onun kökleri yüzeylere zarar vermez. Saplar ve yapraklar budamaya genelde iyi yanıt verir ve çoğaltma için kullanılabilirler.
Deve tabanı çiçeği delikli yaprakları bulunan bir bitki türüdür. Uzun ömürlü bir çiçek olması nedeniyle uğur getirdiğine inanılır. Gösterişli yapısı nedeniyle kalıcılığı simgeler. Bu nedenle en sık hediye edilen iyi dilek bitkilerinden biridir.
Devetabanı çoğaltmak için en sık uygulanan yöntem, köklendirme yöntemidir. Devetabanı bitkisinde ana gövdeden uzanmış açık yeşil, sarı renkte dallar bulunur. Bunlara hava kökü denir. Zamanla hava kökleri odunsulaşır ve kahverengi hâle gelir.
Devetabanı bitkisinin su ihtiyacı yaz aylarında çok yoğundur. Ayrıca yaprakların nem alabilmesi için yaz aylarında bitkinin yapraklarına su püskürtülerek istediği ortam sağlanabilir. Kış mevsimine geçildiğinde ise bitkinizin su ihtiyacı azalır. Haftada bir su vermeniz yeterli olacaktır.
Deve tabanı saksı değişimi ne zaman yapılır? Bu bitkiyi sağlıklı bir şekilde yetiştirmek için senede bir kez Nisan ayında toprak ve saksısını değiştirebilirsiniz.
En çok bilineni ve ev bitkisi olarak yetiştirileni Monstera Deliciosa adı verilen Deve Tabanı bitkisidir. Bir tür sarmaşık olan Deve Tabanı, sıcak iklimlerde ağaç gövdelerine sarılarak 20 metreye kadar uzayabilir. Yapraklarının boyutu 90 cm uzunluk ve 75 cm genişliğe ulaşabilir.
Ortalama 15 - 25 derece ev ısısında sağlıklı bir büyüme gösterir. Soğukta bırakıldığında -2 / -4 dereceye kadar dayanmasına rağmen yaşayabilmesi için büyük bir risk oluşturur. Yetiştiği ortamın nemli olması gerekir. Deve tabanı 40 - 50, 100, 150 cm olarak farklı boyutlarda olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri