Sinüzit en çok kimlerde görülür? Sinüzit genellikle soğuk algınlığı, grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı olarak ortaya çıkar. Bununla birlikte alerjisi olan kişilerde ve burun septumu eğriliği gibi anatomik problemleri olanlarda da daha sık görülür.
Burunda bulunan polip ve tümörler, yabancı cisim, burunda anatomik anormallikler ve diş enfeksiyonları da sinüzite neden olan diğer faktörler arasında yer alır. Sinüs iltihaplanması anlamına gelen sinüzit herkeste karşılaşılabilen bir durumdur.
Genellikle soğuk algınlığından kaynaklanır ancak diğer virüsler, bakteriler, mantarlar ve alerjiler de sinüzite neden olan durumlar arasında yayılır. Hem çocukları hem de yetişkinleri etkileyen bir durum olan sinüzit, evde uygulanacak doğal tedavilerle, ağrı kesici ilaçlarla ve tuzlu su ile rahatlatılır.
Küçük çocukların bağışıklıkları henüz tam kuvvetlenmemiş olduğundan, özellikle 7 yaşına kadar burun, sinüs ve kulak enfeksiyonlarına daha fazla yatkındırlar. Çocuklarda sinüzit çoğunlukla nezle-grip virüsleriyle olan enfeksiyonlar sonrasında başlar ve alerjiler nedeniyle ağırlaşabilir.
Kronik sinüzit genel olarak genetik geçişli bir hastalık değildir ancak sinüzite yatkınlık sağlayan burun içi eğiklikler, sinüs havalanma kanalı darlıkları ya da sinüslerde izlenen bazı anatomik yapı özellikleri yanında sinüslerdeki sümük salgısını aktif olarak taşıyan silya sisteminin bazı hastalıkları genetik olarak ...
İlgili 28 soru bulundu
Bahar ve yaz aylarında sinüzit tetikleniyor.
Akut sinüzit hepimizin bir nezle veya grip sonrası senede 1-2 defa yaşayabildiği geçici iltihaplanmalardır. Çoğu kez antibiyotik tedavisiyle kısa sürede en fazla 1 ay içinde düzelir. Subakut sinüzit 1-2 ay arası süren sinüzitlere denir. Kronik sinüzitler genel olarak 2 ay veya daha uzun sürerler.
Kronik Sinüzit Belirtileri
Sarı-yeşil renkli burun ve geniz akıntısı Koyu kıvamlı mukus ve akabinde gelişen burun tıkanıklığı Burundan mukusun genize doğru sızması Göz, alın ve yanak bölgesinde hissedilen dolgunluk ve baskı hissi.
Akut sinüzite çoğunlukla viral bir enfeksiyon olan soğuk algınlığı neden olur. Bazı durumlarda, bakteriyel bir enfeksiyon da sinüzite neden olabilir. Kronik sinüzitin yaygın nedenleri şunlardır: Nazal polipler.
Sağlıklı beslenin Başta su olmak üzere bol sıvı tüketin; her gün sebze ve meyveye beslenmenizde yer verin; düzenli uyuyun. Bu şekilde bağışıklık sistemi kuvvetlenerek sinüziti tetikleyecek olası hastalıklara karşı koruyor. Grip aşısı yaptırın Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr.
Araştırmalar, burun deliklerini günde iki kez salin solüsyonu ile yıkamanın (her bir burun deliğinden art arda tuzlu su akıtarak) sinüziti tedavi edip önleyebileceğini göstermiştir. Ayrıca, burun boşluğuna günde birkaç kez tuzlu su püskürtmek tıkanıklığı gidermeye yardımcı olabilir.
Sinüzitin körlük, menenjit, beyin damarlarında tıkanıklık ve beyin apseleri gibi hayati tehlikelere neden olabildiğini belirten Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Yeliz Kantürk, haberturk.com'a önemli uyarılar ve önerilerde bulundu...
Ayrıca kulak ağrısı, ağız kokusu, ateş, boğaz ağrısı, halsizlik ve baş ağrısı gibi yakınmalar da eşlik edebilir. Akut rinosinüzit daha uzun süren kronik rinosinüzite dönüşebilir. Yine şiddetli enfeksiyonlar, menenjit ya da görme kaybına kadar gidebilecek göz enfeksiyonlarına neden olabilir.
Akut sinüzitler, yaklaşık 4 hafta sürmekte, ilaç tedavisiyle ya da kendiliğinden iyileşme göstermektedir. Subakut sinüzit, akut sinüzitin henüz tam olarak iyileşmediği, kronik sinüzitin ise tam olarak oluşmadığı geçiş evresidir.
Tedavide burun açıcı spreyler ve soğuk algınlığı hapları, alerji hapları ve spreyleri, burun ile sinüs yıkama sıvıları ve spreylerinden faydalanılır. Kronik sinüzitler ise öncelikle ilaç tedavisi ile tedavi edilmeli, fakat dirençli vakalarda ve tekrarlayan durumlarda cerrahi tedavi düşünülmeli.
Islak saç tek başına sinüzit nedeni değildir ancak özellikle soğuk havalarda saçların ıslak olması soğuğun kafa kemiklerine daha fazla iletilmesine neden olur. Burun mukozasındaki damarların soğuk etkisi ile genişlemesi mukozada kalınlaşma ve dar sinüs boşalma kanallarında tıkanmaya neden olabilmektedir.
Sinüsün içi kendi ürettiği salgılar ile dolar. Tıkalı sinüsün bu ılık ve salgı ile dolu ortamı mikropların üremesi için mükemmel bir ortam oluşturur. Kısa zamanda birçok bakteri ürer ve artık sinüzit olunmuştur. Sinüslerin içi iltihabi sarı yeşil sıvılarla dolmuş ve bu sıvılar genze akmaya başlamıştır.
Kronik sinüzit sık görülen bir durumdur, ve ayrıca sinüslerin şişmesinden ve iltihaplanmasıyla birlikte en az 12 hafta sürmektedir. Aynı zamanda kronik rinosinüzit olarak da bilinen bu durum, burun akmasını engeller ve sümük birikimine neden olur.
Sinüzit ameliyatı genel anestezi altında uygulanmaktadır. Yaklaşık 45 dakika ila 1,5 saat arasında bir sürede gerçekleştirilmektedir.
Akut sinüzit semptomları (burun tıkanıklığı, akıntı, yüzde ağrı/basınç ve koku alma duyusunda azalma) dört haftadan kısa sürer. Genellikle soğuk algınlığı gibi virüslerden kaynaklanır. Subakut sinüzit semptomları 4 ila 12 hafta sürer. Kronik sinüzit semptomları en az 12 hafta sürer.
Bilim adamları, normal koşullarda sinüs iltihabının bir iki hafta içerisinde geçtiğini, doktor gözetiminde bu süre içerisinde antibiyotik değil sadece ağrı, burun tıkanıklığı ve öksürüğe karşı ilaç alınmasını tavsiye etti.
Koyu burun ve geniz akıntısı, burun tıkanıklığı, koku-nefes alamama ve bilhassa geceleri artan öksürük bulguları görülebilir. Sinüzit ne zaman artar? Kış mevsiminde ve kasımdan mart-nisan aylarına kadar olan zamanda en sık biçimde olarak görülür.
Sinüzit ağız kokusunun yanı sıra kişinin kendisini halsiz hissetmesine, baş ağrılarına, burun akıntısına neden olmaktadır. Özellikle kronik sinüzitte ağız kokusu hastaların pek çok çoğunda başlıca şikayetler arasındadır.
Sinupret®; çuha çiçeği, centiyane kökü, kuzukulağı, mürver çiçeği ve mine otu şeklindeki beş tıbbi bitkinin bileşimi yoluyla paranazal sinüslerin akut ve kronik enflamasyonlarına karşı güvenilir bir etki gösterir. Koyu mukus hızla sökülür. Paranazal sinüslerin şişliği azalır. Tekrar serbestçe nefes alabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri